Topul negru al tarilor afectate de coruptie, in care se afla acum Romania, pune sub semnul intrebarii eficienta si chiar existenta DNA (PNA), date fiind zecile de milioane de euro tocate de aceasta institutie in ultima vreme. PNA-ul lui Ioan Amarie
Topul negru al tarilor afectate de coruptie, in care se afla acum Romania, pune sub semnul intrebarii eficienta si chiar existenta DNA (PNA), date fiind zecile de milioane de euro tocate de aceasta institutie in ultima vreme. PNA-ul lui Ioan Amarie (septembrie 2002-iulie 2005) inregistrase rezultate bune in combaterea coruptiei medii, dar s-a dovedit ineficient (din cauze exclusiv politice, mai precis social-democrate) in lupta cu marea coruptie. Noul DNA, sub conducerea lui Daniel Morar (foto) (din august 2005 si pana in prezent) si sub presiunile oficialilor UE, a lasat in plan secundar de actiune lupta cu coruptia medie si a promis ca se axeaza pe marea coruptie. "Stacheta" obiectivelor a fost ridicata si mai mult de fostul ambasodor al Marii Britanii la Bucuresti. Intr-un memorabil discurs, tinut in 2005, in fata staff-ului MAI, cand s-a infiintat DGA, Quinton Quayle a vorbit despre necesitatea prinderii acelor "pesti mari", "rechini" si chiar "crocodili" care se ascund, si dupa 2004, in "malul coruptiei din Romania". Imediat, noul DNA s-a grabit sa demonstreze ca exista cativa "pesti mari" intrati in "navodul" cercetarilor si anchetelor procurorilor anticoruptie. Cativa fosti sau actuali parlamentari PSD au intrat in malaxorul DNA, acestia asteaptand, de la o zi la alta, sa fie trimisi in judecata.
Dosare simbolice
Pentru a da dovada de "echidistanta" fata de spectrul politic, noul DNA a pescuit si un personaj din "arcul de guvernare". PC-istul George Copos, in calitate de vicepremier al Guvernului Tariceanu, a fost rapid acuzat de comiterea unor infractiuni conexe celor de coruptie. Dosarul sau a fost instrumentat exact in perioda in care Romania astepta un raport de tara din partea UE. Practic, noul DNA anunta "ritmuri de crestere" in activitatea judiciara (audieri non-stop, invinuiri, retineri si finalizari de rechizitorii cu trimiteri in instante) exact in lunile sau saptamanile premergatoare publicarii rapoartelor de tara (din 2005, din mai si septembrie 2006). Au impresionat extraordinar, ne amintim, retinerile vamesilor din lotul Otopeni, umflati cu fulgi cu tot chiar in ziua in care la Bruxelles se raporta ceva despre ... Romania. Insa faptele de coruptie, imputate de DNA acelor vamesi, sunt posibile mite de cateva milioane de lei vechi, ce ar fi fost primite cu cativa ani in urma. Un alt "rechin PSD" pare a fi, potrivit comunicatelor DNA, fostul parlamentar Serban Bradisteanu, urmarit penal pentru o mita de patru milioane de euro. Celebrul Miki Spaga, fost secretar general al Guvernului PSD, a fost si el agatat cu o mituire simbolica.
Doar doi baroni
Tot pentru a da impresia echidistantei, in materie de combaterea coruptiei medii, DNA a "ciupit" si un reprezentant al PD (primarul Mircia Gutau din Ramnicu Valcea, considerat de localnici drept un cap al mafiei funciare si imobiliare din judet). Principiul echidistantei a fost aplicat rapid si asupra "taberei PNL", atunci cand a fost retinut pentru mita funciara prefectul liberal de Iasi, Radu Prisecaru (cu dosar de urmarire in care expertiza funciara pare a contrazice datele consemnate de procurori inaintea arestarii preventive). Limitate au fost actiunile noului DNA in materie de combatere a baroniadei PSD - fenomen social si politic care a revoltat o tara intreaga. Noul DNA s-a multumit doar cu instrumentarea dosarele baronilor Oprisan si Sechelariu (din Vrancea si Bacau), preluate de la vechiul PNA.
Competente excesive
Si in materie de combaterea infractiunilor conexe, DNA nu se poate lauda cu dosare grele, desi in toamna anului 2005 Guvernul a impus importante si chiar excesive competente de cercetare a unor cauze in care abuzul in serviciu sau fraudele financiare depasesc, ca prejudicii, un milion de euro. Mai mult, infractiunile de abuz in serviciu sau fals, cand sunt comise cu tulburarea grava a activitatii unei institutii, constituie fapte ce intra in competenta cercetarii de catre DNA. Practic, dupa aceste modificari de competenta, DNA a luat din painea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima organizata si Terorism (DIICOT), pe care - in foarte multe domenii de activitate - il dubleaza, ca in filmele cu birocrati. Astfel, nici DNA cu noile super-competente) si nici DIICOT nu pot raporta in momentul de fata nici un rezultat notabil in instrumentarea unor dosare cu megafraude economice si financiare. Ne referim la unele megaprivatizari dubioase, de sute de milioane de euro, exproprieri funciare (precum cele din judetul Suceava, coordonate de Directia Silvica Suceava) sau imobiliare, de zeci de milioane de euro (precum cele patronate,de pilda, de primarul Sibiului, Johannis Klaus, cu ajutorul Tribunalului judetean), la afacerile ilicite cu pamanturile fostelor IAS (sute de mii de hectare luate cu japca prin concursul ADS-Ministerul Agriculturii). Surse din Parchetul General sustin ca nu este departe ziua cand DIICOT va inghiti DNA, data fiind amploarea fraudelor financiare si economice comise astazi in Romania.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.