RomTelecom, Telemobil si Cosmote au anuntat ieri ca vor actiona in instanta ANRC si vor apela la Comisia Europeana daca autoritatea de reglementare va amana reducerea tarifelor de interconectare pentru Orange si Vodafone. Intr-o conferinta comuna

RomTelecom, Telemobil si Cosmote au anuntat ieri ca vor actiona in instanta ANRC si vor apela la Comisia Europeana daca autoritatea de reglementare va amana reducerea tarifelor de interconectare pentru Orange si Vodafone.

Intr-o conferinta comuna sustinuta ieri de sefii celor trei operatori telecom, James Hubley, directorul general al RomTelecom, i-a cerut premierului Tariceanu sa intervina pentru aplicarea corecta a atributiilor Autoritatii de Reglementare in Comunicatii (ANRC). Cele trei companii sunt iritate de faptul ca ANRC revine dupa trei luni asupra unei decizii conform careia Vodafone si Orange trebuia sa-si reduca tarifele de interconectare in ianuarie 2007. ANRC a propus recent amanarea acestei etape cu 12 luni, pana in ianuarie 2008, argumentand ca exista riscul ca operatorii locali sa se transforme in debitori fata de alte companii GSM din UE care practica tarife mai mari.

PIERDERI. Directorul Telemobil, Piermario Di Pietro, a estimat pierderi de 24 de milioane de euro, generate de tarifele de interconectare cu cei doi mari operatori mobili in perioada 2003-2006. Nikolaos Tsolas, CEO Cosmote, a estimat pierderi de un milion de euro in ultimul an, din acelasi motiv. La randul sau, James Hubley a estimat ca RomTelecom se va confrunta cu pierderi directe de 6 milioane de euro in 2007, daca proiectul ANRC va fi pus in practica.

In prezent, tariful de interconectare este de 0,721 eurocenti/minut pentru toate apelurile din alte relele catre Orange si Vodafone. Cei trei directori au explicat ca aceste tarife au legatura directa cu sumele platite de toti utilizatorii romani de telefonie fixa ori mobila. Cu cat aceste tarife sunt mai mari, cu atat factura lunara este mai mare. Ceilalti operatori sunt obligati sa mentina tarife de interconectare ridicate pentru a-si putea controla pierderile.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.