In Republica Moldova comunistii aflati la putere au declansat un amplu proces de falsificare a istoriei. Artizanii introducerii "istoriei integrate" in scolile din stanga Prutului sunt cei care au pregatit calea: Victor Stepaniuc - presedinte din
In Republica Moldova comunistii aflati la putere au declansat un amplu proces de falsificare a istoriei. Artizanii introducerii "istoriei integrate" in scolile din stanga Prutului sunt cei care au pregatit calea: Victor Stepaniuc - presedinte din partea comunistilor al Comisiei pentru cultura din Parlamentul de la Chisinau si Vasile Stati - teoreticienii actuali ai "moldovenismului". Sustinand ca moldovenii sunt un popor diferit de romani, cu limbi diferite, cei doi exalta binefacerile aduse de Uniunea Sovietica in Basarabia. Insa ii contrazic faptele: cei 100.000 de deportati in Siberia si cei 200.000 de oameni morti de foame intre 1946-1947 in urma foametei declansate de colectarile excesive de alimente de la tarani. Comunismul incearca inca o data sa se spele de crimele sale, punand in practica un dublu limbaj specific dictaturilor: afirmatiile oficiale difera flagrant de realitate. Intre timp Asociatia Istoricilor de la Chisinau se pregateste pentru miscari de strada si proteste cerand eliminarea "istoriei integrate" din scoli. Inca de la inceputul schimbarii puterii politice in Romania, in 2004, incurajati de directiile unei politici externe nationale trasate de presedintele Traian Basescu, am infatisat astfel de situatii cititorilor nostri, sperand ca vor fi luate in seama si de autoritati. Acest material se doreste a fi o noua contributie pentru ajutorarea autoritatilor statului roman care nu au timp sa monitorizeze aceste grave incalcari ale drepturilor omului si comunitatilor etnice si religioase, aparate, printre alte multe organisme, de Consiliul Europei.
"Istorie" subventionata
Librariile din Chisinau au fost invadate de doua volume: "Statalitatea poporului moldovenesc" scrisa de deputatul comunist Victor Stepaniuc si "Istoria Moldovei" - opera a lui Vasile Stati "istoric habilitat la Moscova". Ambele volume pun bazele teoretice ale "moldovenismului" la un pret subventionat: opera lui Stepaniuc costa 45 de lei moldovenesti, iar cea a lui Stati costa 29 de lei moldovenesti, in conditiile in care orice alta carte din librariile de la Chisinau costa peste 100 de lei moldovenesti.
Teoriile lansate in aceste volume cuprind urmatoarele principii: moldovenii constituie un popor separat fata de romani, cu o limba diferita si cu o istorie proprie. Principala idee: romanii au ocupat in 1918 Republica Democrata Moldova, care a fost eliberata in 1941 de catre Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste. Teoriile celor doi istorici amintiti se regasesc integral in manualele de "istorie integrata" care este predata incepand din acest an in scolile din stanga Prutului. Interesant este faptul ca "limba moldoveneasca" in care sunt scrise volumele amintite nu se deosebeste cu nimic de limba romana, dupa cum se va vedea in citatele de mai jos.
Paradox de la Moscova
Aflat in inchisoare la Chisinau, fostul sef al Serviciului de Informatii si Securitate al Republicii Moldova, Valeriu Pasat a lansat de curand un volum exploziv: "Calvarul - documentarul deportarilor de pe teritoriul RSS Moldovenesti 1940-1950". Pentru prima data sunt dezvaluite integral crimele regimului sovietic din stanga Nistrului pe baza documentelor NKVD si KGB. Cifrele si rapoartele serviciilor secrete sovietice intorc pe dos intregul mecanism al "eliberarii sovietice" - sute de mii de oameni deportati din Basarabia in Siberia fara nici un motiv in afara de acela ca erau banuiti ca nu iubesc foarte tare regimul sovietic.
Paradoxul acestui volum: este tiparit la Moscova, locul de unde au venit ordinele de deportare. "Autorul isi exprima sincera sa recunostinta si gratitudine sotiei sale Lilia, precum si Editurii Enciclopedia Politica Rusa, care si-a asumat munca de editare a acestei carti in Rusia, in situatia cand a devenit clar ca editarea ei in Moldova este imposibila din cauza persecutiilor la care este supus autorul din partea actualului regim comunist", se arata in introducerea volumului amintit.
Monument sovietic de doua milioane de dolari
Presedintele comunist de la Chisinau, Vladimir Voronin, a investit in acest an 2 milioane de dolari in construirea unui monument al eliberarii de sub "jugul romanesc" de catre Armata Rosie a URSS. Victor Stepaniuc apreciaza astfel intrarea URSS in Basarabia in urma Pactului Hitler-Stalin: "La inceput de august 1940, la Moscova a avut loc sesiunea a VII a Sovietului Suprem al URSS, la care a participat si o delegatie din Moldova - reprezentanti ai populatiei de pe ambele maluri ale Nistrului, in numele careia au cuvantat T. Constantinov, presedintele SCN al RASSM si Z. Craciunescu, invatatoare din Orhei. In cuvantarile lor au adresat organului legislativ suprem al URSS rugamintea de a crea Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca in componenta URSS. Exprimata pe aceasta cale, cererea poporului moldovenesc a fost satisfacuta: la 2 august 1940 Sesiunea a VII a a Sovietului Suprem al URSS, luand in consideratie dorinta oamenilor muncii din Basarabia si RASSM cu privire la reunirea poporului moldovenesc din Basarabia cu poporul moldovenesc din RASSM a hotarat a forma Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca".
Raport catre Stalin
In contradictie cu optimismul exuberant din opera lui Stapaniuc privind ocuparea Basarabiei de catre URSS, documentele prezentate de Valeriu Pasat prezinta clar situatia reala. Astfel la 7 mai 1941 reprezentantul URSS in RSS Moldoveneasca a fost numit S.A. Goglidze. Acesta a expediat lui Stalin un raport in care solicita aprobarea acestuia pentru urmatoarele: "Comisariatul Poporului pentru Securitatea de Stat (NKVD, precursorul KGB) sa efectueze deportarea in alte regiuni ale Uniunii Sovietice a 5000 de persoane, impreuna cu membrii familiilor lor". Ca urmare a acestui raport din Basarabia vor fi deportate in Siberia 13.885 persoane. Goglidze isi motiveaza solicitarea astfel: "Dupa reunirea Basarabiei cu Uniunea Sovietica cei mai de seama conducatori ai organizatiilor si partidelor contrarevolutionare au fugit in Romania. In prezent ramasitele diferitelor partide si organizatii, cu sprijinul activ al serviciilor de informatii romanesti si-au intensificat activitatea antisovietica. (...) In legatura cu cele expuse, Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat i s-au dat instructiuni sa opereze arestari, in primul rand ale persoanelor care au desfasurat o sustinuta activitate contrarevolutionara; restul elementelor contrarevolutionare aflate la evidenta sa fie luate intr-o activa prelucrare de agentura".
Operatiunea NKVD s-a desfasurat in noaptea de 12-13 iunie 1941 cand au fost ridicate 18.392 persoane dintre care au fost deportate 13.875. Operatiunea a decurs excact cum a fost programata: au fost folosite 1300 de vagoane, iar costul intregii operatiuni s-a ridicat la 13 milioane de ruble. Acesta a fost primul val de deportati din Basarabia, altele urmau. In 1948 au fost deportati 40.000 de tarani care s-au opus colectivizarii. In 1951 au fost deportati alti 10.000 de basarabeni. Puterea sovietica a decapitat populatia din stanga Prutului: s-a inceput cu intelectualii si s-a continuat cu taranii considerati "culaci".
Binefacerile URSS
Fara a mentiona macar in treacat deportarile in Siberia, Victor Stepaniuc subliniaza binefacerile aduse de URSS basarabenilor: "Constitutia RSS Moldovenesti, adoptata la 10 februarie 1941, garanta tuturor cetatenilor drepturi egale la munca, odihna, invatatura, asigurare sociala, libertatea cuvantului, constiintei, presei. Fara nici o indoiala, reunirea moldovenilor de pe ambele maluri ale Nistrului la 28 iunie 1940, formarea Republicii Sovietice Socialiste Moldovenesti la 2 august 1940 certifica realizarea deplina a vointei populatiei Moldovei dintre Prut si Nistru, exprimate de Congresul ostasilor moldoveni inca de la 24.10. 1917 - renasterea statalitatii norodului moldovenesc pe baza trecutului sau istoric, a culturii nationale, a dreptului la autodeterminare nationala. RSSM prezenta o statalitate moldoveneasca ravnita de popor".
Adapostiti in bordeie la minus 40 grade
In ciuda "drepturilor" sovietice de care se bucura Victor Stepaniuc, soarta celor 13.885 de basarabeni din primul val de deportati a fost una groaznica: multi dintre ei au fost siliti sa se adaposteasca in bordeie sapate in pamantul inghetat al Siberiei, la temperaturi care de multe ori depaseau minus 40 de grade.
In luna septembrie 1941 Directia regionala a NKVD din Novosibirsk raporta: "Conditiile de viata ale deportatilor cu domiciliu fortat sunt extrem de grele, instalarea lor s-a facut fara a tine cont de spatiul locativ liber si de gradul de pregatire a locuintelor. Persoanele aduse au fost instalate in locuintele deportatilor in colonii de munca fara consimtamantul acestora, in cluburi, in birourile colhozurilor, din care se mutau treptat in bordeie", se arata in columul lui Valeriu Pasat.
Lucrarea "Calvarul" citeaza mai multe documente sovietice care prezinta cat se poate de clar conditiile de trai ale basarabenilor deportati. Astfel administratia Gulagului (un sistem de lagare si colonii de munca aflat sub directa administrare si coordonare a NKVD) arata intr-un raport din 17 octombrie 1941: "Majoritatea deportatilor cu domiciliu fortat, inclusiv fostii oraseni si partial intelectualii sunt folositi la munci fizice. Mai multi deportati cu domiciliu fortat n-au putut fi folositi dupa specialitatea lor in raioanele in care au fost instalati, data fiind lipsa locurilor de munca si teama organizatiilor raionale de a utiliza experienta lor profesionala". 90% din deportatii din Basarabia au fost repartizati in colhozuri, iar restul de 20% au fost folositi la defrisarea padurilor.
"Agresiunea" Regatului roman
Victor Stepaniuc sustine ca unirea Basarabiei cu Romania reprezinta o "agresiune": "In urma agresiunii Regatului roman, statalitatea moldoveneasca in forma de guvernamant Republica Democratica a fost sugrumata la 27 martie 1918, iar la 27 noiembrie 1918 Republica Democratica Moldoveneasca a fost declarata provincie romaneasca Basarabia si anexata Romaniei Mari. Incercarile de a reanima in stanga Nistrului statalitatea moldoveneasca in toiul razboiului civil si a interventiei straine asupra Rusiei sovietice n-au avut sorti de izbanda. Se cuvine totusi sa constatam ca Manifestul Guvernului Muncitoresc-Taranesc Provizoriu al RSS Basarabene dat publicitatii la 5 mai 1919 ramane o marturie istorica si politico-juridica a eforturilor de a continua statalitatea moldoveneasca, ce urma sa se instaureze in dreapta Nistrului la vremea cuvenita".
Stepaniuc descrie binefacerile sovietice in rumatoarea forma: "In ciuda unor deformari de ordin social-politic, la sfarsitul anilor '60 in RSSM are loc o anumita democratizare a vietii sociale, se statornicise baza economica, sociala cladita in cei 15 ani precedenti de munca pasnica - fundament ce a asigurat dezvoltarea economica in ascendenta in urmatoarele decenii".
200.000 de oameni morti de foame
Imediat dupa revenirea autoritatilor sovietice in Basarabia, comunistii au organizat in anii 1946-1947, drept represalii, o foamete generalizata in stanga Prutului, afirma Valeriu Pasat in lucrarea sa. "In numele indeplinirii si depasirii planurilor de colectare a cerealelor, celor mai multi tarani li se lua aproape toata painea", afirma Pasat. Acesta mai arata ca "Potrivit datelor oficiale, doar de distrofie in anii 1946-1947 au murit 17.500 de oameni. Cercetarile de arhiva efectuate in ultimul timp de catre istoricii din Moldova arata ca in realitate aceasta cifra a fost cu mult mai mare - numai in timp de 9 luni (decembrie 1946 - august 1947) ea a ajuns la cel putin 115.000 de persoane. De aceea pierderile reale de pe urma foametei ar trebui evaluate la 150.000 - 200.000 de persoane".
Imtr-o informare secreta a Ministerului Securitatii Statului din RSS Moldoveneasca se arata ca: "Lipsa acuta de produse si normele mici de alimente primite au dus la aceea ca populatia adauga in hrana rumegus de lemn, strujeni si coceni de porumb, seminte de ciurlan, tulpini de floarea soarelui, etc. Aceste adaosuri provoaca distroficilor boli intestinale acute cu inflamarea ulterioara a peritoneului, duc la cresterea mortalitatii. Populatia foloseste in mancare carne de caini, de pisici, hoituri de animale, este raspandit canibalismul". Valeriu Pasat afirma ca a avut ocazia sa discute cu un fost "lucrator cu munci de raspundere in Biroul CC al PC al Uniunii Sovietice pentru Moldova, care, referindu-se la evenimentele din acea perioada a mentionat printre altele cazul unei bande formate din infractori de drept comun care operau la unul din cimitirele din Chisinau. Membrii bandei ii urmareau pe vizitatorii singuratici ii ucideau, iar carnea cadavrelor era folosita la prepararea parjoalelor pe care le comercializau in piata centrala din Chisinau". (George DAMIAN)
Proteste la Chisinau
Istoricii de la Chisinau vor protesta incepand de azi impotriva introducerii manualelor de istorie integrata in scolile din Republica Moldova. In pofida protestelor profesorilor, parintilor si elevilor impotriva introducerii in invatamant a manualelor de istorie integrata, neglijand opiniile exprimate de unele partide parlamentare si extraparlamentare de o serie de organizatii nonguvernamentale, guvernarea comunista continua ofensiva impotriva istoriei si culturii noastre nationale, se arata intr-un comunicat al Comitetului de conducere a Asociatiei Istoricilor din Republica Moldova. La solicitarea Comitetului de Conducere al Asociatiei Istoricilor din Republica Moldova de a picheta, in zilele de 7, 8, si 9 noiembrie a.c., sediul Ministerului Educatiei si Tineretului, Primaria municipiului Chisinau, prin dispozitia din 27 octombrie 2006, a autorizat desfasurarea, in ziua de 9 noiembrie 2006, intre orele 13.30 si 15.30, in scuarul Teatrului de Opera si Balet, a unui miting de protest impotriva introducerii in scoli a manualelor de istorie integrata. (D.E.)
Basescu, dezamagit de istoria integrata
Presedintele Traian Basescu si-a exprimat saptamana trecuta dezamagirea fata de istoria care se preda in prezent in liceele de dincolo de Prut pe baza noului Manual de istorie integrata a Moldovei, informeaza Rompres. "Suntem foarte dezamagiti de noul manual pentru liceele din Moldova referitor la istoria poporului moldovean, asa-numitul Manual de istorie integrata a Moldovei. Dar, dupa cum vedeti, noi nu facem niciun comentariu oficial", a spus presedintele Basescu, in cadrul reuniunii internationale cu tema "Dezvoltare economica si securitate in regiunea Marii Negre", organizata, la Washington, de Centrul pentru Strategii si Studii Internationale si Camera de Comert si Industrie a Romaniei, la care seful statului a participat prin intermediul sistemului de videoconferinta.
Raspunzand unei intrebari adresate de un participant la conferinta referitoare la strategia Romaniei in ceea ce priveste relatia cu Republica Moldova, presedintele Basescu a afirmat ca singurul obiectiv pe care autoritatile romane il au in prezent este acela de a creste "nivelul increderii dintre factorii politici de la Bucuresti si Chisinau".
Traian Basescu a aratat ca, inca de la preluarea mandatului de presedinte al Romaniei, politica sa in relatia cu Republica Moldova a fost una foarte activa si a reiterat ca, in toate ocaziile, atat el, cat si primul-ministru roman, dar si diplomatii tarii noastre au incercat sa sustina o apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeana si de o viitoare integrare europeana a acestui stat, dar nu odata cu Ucraina. (D.E.)
Comunistii studiaza evolutia situatiei
Ministrul Educatiei de la Chisinau, Victor Tvircun a creat o comisie in cadrul Academiei de Stiinte a Republicii Moldova care sa analizeze manualele de istorie integrata care au fost introduse in scolile din stanga Prutului de la inceputul acestui an scolar. Ziarul "Timpul" de la Chisinau informeaza ca "responsabili de la Institutul de Istorie, Stat si Drept din cadrul ASM nu au vrut sa ne comunice cine a propus crearea acestei comisii. In opinia istoricilor care se opun cursului de istorie integrata, ideea ar apartine ministrului Tvircun, care a sugerat crearea comisiei in incercarea de a salva noile manuale, legitimandu-le din punct de vedere stiintific. Comisia isi propune sa imbunatateasca manualele care au trezit nemultumire printre profesori, cercetatori de istorie, dar si printre elevi si parinti". "Timpul" mai arata ca aceasta "comisie este formata din mai multe subcomisii a cate sase-noua persoane, pentru fiecare manual in parte". Singurii care se pot ridica impotriva acestor manuale sunt profesorii si, mai ales elevii, chiar daca nu resimt sprijinul fratesc din Romania de la dreapta Prutului.
Istoricul Ion Varta, deputat in Parlamentul de la Chisinau din partea Partidului Popular Crestin Democrat, spera ca noile manuale de istorie vor fi utilizate doar o perioada scurta de timp: "Comunistii nu vor reusi sa anuleze studierea istoriei adevarate, pentru ca, in mare parte, profesorii de istorie au verticalitate si, predand istoria, vor trece sub tacere ineptiile continute in manuale. E rusinos sa reproduci niste minciuni sfruntate", a spus Varta. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.