Continuam serialul despre legaturile dintre afaceristii Liviu Tudor si Dorin Iacob si publicatia "Evenimentul zilei" a trustului de presa "Ringier". Pe parcursul mai multor luni, de la inceputul anului 2005 pana pe la mijlocul lunii iunie a aceluiasi an, deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a fost tocat marunt in paginile "Evenimentului zilei." Asemenea atacuri au mai fost lansate si anterior perioadei pe care o aducem acum in discutie, dar de catre "vechea garda" a cotidianului EvZ, cea care a parasit cu un mare scandal de presa trustul "Ringier", semnaland, intre altele, ingradirea libertatii de expresie. Cele sase luni de atacuri de anul trecut corespund, insa, ultimului semestru petrecut de redactia si administratia "Evenimentului zilei" in sediul din Casa Presei, inchiriat de la RA APPS. Incepand cu data de 13 iunie 2005 "bulinarii" s-au mutat in spatiile luxoase din Novo Parc, inchiriate de la omul de afaceri moldovean Liviu Tudor, una dintre "marionetele" lui Hrebenciuc, reprezentant de interese al Grupului de la Bacau. Interesant este ca dupa mutarea trustului Ringier in Novo Parc, Hrebenciuc nu a mai fost o tinta pentru "Evenimentul zilei". Totodata, "Evenimentul zilei" a avut, pana la perioada amintita, dar si dupa, comentarii favorabile la adresa Presedintiei. Este cunoscut ca Dorin Iacob, mana dreapta a lui Virgil Magureanu, asociat in afaceri cu Liviu Tudor (proprietarul spatiului redactiei EvZ), este un apropiat al lui Traian Basescu, dupa cum am demonstrat in episoadele anterioare. De altfel, cand EvZ ataca la baioneta zona Hrebenciuc-Hayssam, speculand rapirea ziaristilor in Irak, Dorin Iacob facea parte din celula de criza a presedintelui Basescu, desemnata pentru eliberarea jurnalistilor. Deocamdata, va prezentam cateva selectii din numeroasele atacuri lansate de "Evenimentul zilei" impotriva lui Hrebenciuc, dar si a "grupului de afaceristi din Moldova". Curios, toate aceste acuzatii grave la adresa lui Viorel Hrebenciuc, Corneliu Iacobov, Virgil Magureanu etc., au incetat dupa mutarea EvZ in spatiul pus la dispozitie de Liviu Tudor, ceea ce ar putea induce ipoteza unui urias santaj de presa. Demn de remarcat este si faptul ca, incepand din 2006, odata cu "uitarea" lui Hrebenciuc, EvZ s-a transformat in trompeta acestuia in atacul asupra lui Adrian Nastase, celebrul episod al Matusii Tamara, in care ziarul trustului "Ringier" a avut o exclusivitate suspecta, servindu-i-se dosar dupa dosar. Cum se stie, artizanii falimentului politic al lui Adrian Nastase au fost Viorel Hrebenciuc si Traian Basescu.
12 ianuarie 2005:
- "Bila neagra: Mafia RAFO. Autoritatile statului au inceput sa faca lumina in cazul RAFO. Chemarea oamenilor de afaceri Tender si Iacobov la Parchet pentru audieri reprezinta primul semn al institutiilor de ancheta ca doresc sa aduca in fata opiniei publice ilegalitatile de la Onesti. Astfel, grupul oamenilor de afaceri din zona Bacaului, din care mai fac parte Viorel Hrebenciuc si fratii Sechelariu, primeste prima mare lovitura."
- "Corneliu Iacobov este piesa de sacrificiu a "grupului de la Bacaau", format din Viorel Hrebenciuc si fratii Sechelariu, avand ramificatii spre judetul Vrancea, la Marian Oprisan. Viorel Hrebenciuc este unul dintre cei mai influenti oameni din PSD, fiind considerat "sforarul numarul unu" al celui mai corupt partid postdecembrist. "Grupul de la Bacau" l-a sustinut pe Adrian Nastase cat a fost prim-ministru si s-a bucurat de o puternica protectie de la Palatul Victoria. Acum grupul incearca sa se reorganizeze si sa supravietuiasca scandalurilor de coruptie in care a fost implicat. Grupul respectiv a reprezentat cel mai important sponsor al actiunilor politice ale lui Adrian Nastase."
19 ianuarie 2005
- "Relatii de afaceri cu Hrebenciuc. Tatal lui Ion Bazac, care poarta acelasi nume, este un important om de afaceri, fiind actionar la numeroase societati. Printre acestea se numara si societatea de asigurari AGI Romania, de care nu este strain Viorel Hrebenciuc, lider al PSD."
25 ianuarie 2005
- "Misterul apartenentei politice a fost spulberat chiar de Corneliu Iacobov, care a spus: "Eu sunt membru de partid si am venit la partid". La iesirea din sediul PSD, el nu a vrut sa precizeze cu cine s-a intalnit si in ce problema. O alta necunoscuta a fost spulberata de vicepresedintele Viorel Hrebenciuc, care a recunoscut ca s-a intalnit, un sfert de ora, cu Iacobov. Hrebenciuc a declarat ca omul de afaceri bacauan are o dilema, anume "daca atacul la adresa sa este politic sau nu". Surse din PSD ne-au dezvaluit ca omul de afaceri bacauan a incercat sa obtina sprijin din partea partidului pe care l-a slujit atata vreme."
15 februarie 2005
- "Cu toate acestea, numele lui Umbrarescu apare alaturi de cele ale lui Hrebenciuc, Iacobov si ale fratilor Sechelariu pe un document trimis de Oficiul European de Lupta Anti-Frauda (OLAF) catre Corpul de Control al primului-ministru de la vremea respectiva, Adrian Nastase. In documentul institutiei europene, publicat in premiera de "Evenimentul zilei", se precizeaza ca, prin influenta celor cinci, s-ar fi permis dezvoltarea "mafiei gulerelor albe la Bacau"."
5 martie 2005
- "Acum trei luni, in campania electorala, Corneliu Iacobov - fostul patron de la RAFO - le recomanda salariatilor rafinariei sa se transforme in agenti electorali pentru PSD ca sa nu ramana fara locuri de munca. Calculele lui Iacobov au fost clare: PSD nu avea voie sa piarda alegerile pentru ca el insusi sa nu-si piarda imunitatea garantata de "patronii" sai politici, Viorel Hrebenciuc, Adrian Nastase si Ion Iliescu."
- "Intr-un document trimis in 2003 de OLAF Corpului de Control al primului-ministru de atunci, Adrian Nastase, institutia europeana cerea anchetarea lui Viorel Hrebenciuc, deputat si vicepresedinte al PSD, a lui Corneliu Iacobov, membru PSD, a lui Sergiu Sechelariu, fost secretar de stat in Ministerul Transporturilor, a lui Dumitru Sechelariu, fost primar PSD de Bacau, si a lui Dorinel Umbrarescu, om de afaceri apropiat fostului partid de guvernamant."
7 martie 2005
- "Proprietatile lui Corneliu Iacobov din Constanta au fost puse sub sechestru asigurator. Desi omul de afaceri <<vanduse>> preventiv o parte din ele unor apropiati, Parchetul General a instituit sechestru si pe bunurile instrainate. Hotelul Scandinavia din Mamaia, cu cele cinci stele oferite de Dan Matei Agathon, are o valoare de aproape 110 miliarde de lei. Corneliu Iacobov detine 80% prin Scandinavia Tour, restul de actiuni fiind detinute de doua firme ale prietenilor sai, printre care si finul lui, actualul primar de Slanic Moldova, Andrei Serban. Acum hotelul este inchis. S-au dus vremurile cand si iarna, si vara curtea se umplea cu masini ultimul racnet si aveau loc petreceri la care participau sefii din PSD de la Bucuresti si cunoscuti cantareti care prindeau din zbor miile de euro aruncate ca bacsis. Viorel Hrebenciuc era omul casei, spun vechii pesedisti constanteni. "Organiza chiar si mici sedinte de partid cu membrii partidului aflati in vacanta", spun cunoscatori ai locului."
18 martie 2005
- "Intr-o depozitie facuta in fata instantei, Nutu Camataru a mentionat si alti oameni puternici, pe care i-a numit "prieteni" ai sai: Virgil Ardelean (seful Directiei de Informatii si Protectie Interna a MAI), Nicolae Berechet (secretar de stat in MAI), Viorel Hrebenciuc si Miron Mitrea. Evident, toti cei amintiti au negat cu vehementa declaratiile acestuia."
19 martie 2005
- "Ulterior, o mare parte din actiunile angajatilor au fost cumparate de directorul de atunci al cotidianului, Dumitru Tinu, care a ajuns sa detina aproximativ 70 la suta din ziar. Tinu a murit pe 1 ianuarie 2003 intr-un accident de masina, iar disparitia lui controversata a alimentat zvonurile conform carora in spatele actionarului majoritar s-ar afla omul de afaceri arab Taher Fatih si/sau liderul PSD Viorel Hrebenciuc."
21 martie 2005
- "Conform altor relatari, Viorel Hrebenciuc s-ar fi aflat alaturi de Dumitru Tinu si familia acestuia nonstop, in zilele dintre 1 ianuarie 2003 si inmormantare. Aceleasi surse afirma ca pe 2 ianuarie 2003, in "buncarul" (fosta camera de documentare) de la "Adevarul" a avut loc o intalnire de taina, de mai multe ore, intre Viorel Hrebenciuc, Anna-Maria Tinu si cei patru membri ai consiliului director."
24 martie 2005
- "Viorel Hrebenciuc a negat ieri ca s-ar afla in spatele "decapitarii" cotidianului <<Adevarul>>, asa cum a fost acuzat intr-un editorial semnat de fostul redactor-sef, Cristian Tudor Popescu. Dupa mai multe zile in care s-a ferit sa dea ochii cu reprezentantii presei, Hrebenciuc a sustinut ca nu este actionar al ziarului. "Este o moda in Romania ca atunci cand exista un lucru care nu poate fi explicat sa se spuna ca Hrebenciuc este in spate", a afirmat el. Desi a fost numit <<guzgan rozaliu care sare la coaie>> de Cristian Tudor Popescu, Hrebenciuc a declarat ca este "foarte bun prieten" cu acesta. "Poate ca in istoria celor doi ani de zile care au trecut au mai fost momente din acestea sensibile la Adevarul si poate atunci am facut oficii bune de colaborare intre actionari si angajatii acestui ziar>>."
26 martie 2005
- "Discutia dintre Moraru si Hrebenciuc a continuat in jurul subiectului Iucinu si al semnelor de intrebare legate de moartea lui Dumitru Tinu, dupa care dialogul s-a indreptat spre <<anchetele comandate>> de Traian Basescu si spre presupusa implicare a lui Hrebenciuc in mai multe subiecte fierbinti: cererea arestarii sale de catre Traian Basescu, o alta declaratie a presedintelui in care era acuzat ca l-ar fi santajat pe Theodor Stolojan, declaratia conform careia Adrian Nastase este cel care a pierdut alegerile etc."
31 martie 2005
- "Despre Hayssam se stie ca este bun prieten cu <<eminenta cenusie>> a PSD, Viorel Hrebenciuc, si a avut legaturi extrem de apropiate cu Ion Iliescu. De altfel, pe vremea cand Iliescu era presedinte, acesta era un abonat permanent la avionul prezidential in deplasarile in strainatate. In afacerile lui Hayssam mai apare si numele lui Ristea Priboi, fost ofiter al DIE si al SIE, dar si apropiat al lui Adrian Nastase. Priboi a facut parte din consiliile de administratie al unor firme controlate de sirian. De altfel se spune ca Hayssam era un apropiat si al fostului ministru, Ovidiu Musetescu."
1 aprilie 2005
- "Virgil Magureanu, ex-director al SRI, le-a fost multa vreme un fel de frate mai mare contrabandistilor libanezi Youssef si Ellie Nassar. Iordanianul Fathi Taher e frate de cruce cu strategul din umbra al PSD, Viorel Hrebenciuc. Acelasi Hrebenciuc l-a introdus pe sirianul Omar Hayssam in anturajul presedintelui Ion Iliescu, pe care acesta l-a adoptat bucuros in Palatul Cotroceni si in avionul cu care colinda lumea."
8 aprilie 2005
- "In fata acestei veritabile curatenii de primavara nu poti sa nu constati: ce mult s-a schimbat PSD-ul fata de 1997! Unde sunt, vorba poetului, vremurile de odinioara, cand Nastase, Mitrea, Agathon, alaturi de <<guzganul rozaliu>> Hrebenciuc si de D.I. Popescu ii duceau trena lui Gabriel Bivolaru pe treptele Parchetului General? Cu siguranta n-o sa vedem scenariul repetat in cazul lui Hayssam Omar!"
11 aprilie 2005
- "Pitulescu sustine ca anchetatorii pot ajunge cu firul cercetarilor si, implicit, al acuzatiilor grave pana la Viorel Hrebenciuc. Generalul ofera si o pista procurorilor: "Toti mafiotii arabi, Zaher Iskandarani, Omar Hayssam si ceilalti, erau foarte apropiati de PDSR (actualul PSD) si tineau legatura cu Viorel Hrebenciuc prin intermediul lui Kemal Kader. Cand era secretar general al Guvernului, Hrebenciuc a semnat o adresa prin care-mi cerea sa-i acord permis de portarma lui Kemal Kader, mai precis pistol cu glont. Normal ca n-am putut sa accept asa ceva. Am refuzat din capul locului. Mi s-a parut curios ca un arab era numit consilier al secretarului general al guvernului, care la acea vreme era Viorel Hrebenciuc."
12 aprilie 2005
- "Pesemne ca dezvaluirile fostului sef al Politiei Romane nu i-au picat bine nici lui Viorel Hrebenciuc. Nu vi se pare ca acest personaj e mai prezent decat ar impune-o statutul sau de "umil" deputat? Se coace buba la RAFO - hop si Hrebe, in apararea lui Iacobov! Izbucneste scandalul de la "Adevarul" - pac si "guzganul rozaliu"! Vine vorba de mafia araba - neintarziat se ajunge la "domnu" Viorel.
Cetateanul Hrebenciuc trece drept eminenta cenusie a PSD. Chiar si aflat in opozitie, el detine functia de presedinte al Comisiei parlamentare pentru integrare europeana. E si asta o ironie a tragi-comicului nostru destin: dupa ce ne-a integrat in mafia araba, Hrebenciuc ne integreaza si in Europa!"
13 aprilie 2005
- "Toate conexiunile politice dintre PSD si Omar Hayssam si Kamel Kader duc la Ion Iliescu, fostul sef al statului, si la vicepresedintele PSD Viorel Hrebenciuc."
15 aprilie 2005
- "Altfel spus, donatiile afaceristului sirian au fost impartite in judetul condus de Viorel Hrebenciuc, ocrotitorul sau politic, in judetul <<patronat>> de Vasile Ion (n.r. - tatal ziaristei rapite), locul unde Omar avea mai multe afaceri, sau in Ilfov, acolo unde se regasesc cativa membri marcanti ai PSD."
- "Hrebenciuc, eminenta cenusie a PSD, l-a bagat in guvern pe Kamel Kader, omul lui Yasser Arafat."
27 aprilie 2005
- "Numele lui Taher a aparut in scandaluri rasunatoare, cum au fost cele de la "Adevarul", Casa Radio sau Petromin, iar printre prietenii sai se numara Viorel Hrebenciuc, "patronul" relatiilor pesedisto-arabe."
7 mai 2005
- "Printre cei care vor reprezenta Romania in Parlamentul European se afla persoane controversate, asa cum e cazul lui Viorel Hrebenciuc de la PSD, care indeplineste si rolul de presedinte al Comisiei de integrare."
17 mai 2005
- "Viorel Hrebenciuc intrece orice imaginatie cu cele doua terenuri pe care le detine: 37,5 hectare de pamant in Voluntari, plus alte 14,5 ha de teren in Navodari. Pentru asemenea suprafete, Hrebenciuc nici nu s-a mai obosit sa treaca valoarea de impozitare. In plus, daca se mai poate adauga ceva, are conturi in banci din Marea Britanie de peste 30.000 de lire sterline, iar in tara si-a plasat, anul trecut, alti 30.000 euro."
20 mai 2005
- "Pe langa relatiile cu Ion Iliescu, Viorel Hrebenciuc, Nicolae Vacaroiu si alti demnitari importanti ai PDSR, Zaher Iskandarani era prieten si partener de afaceri cu un alt protejat al regimului Iliescu, Miron Cozma."
24 mai 2005
- "Adrian Nastase, Miron Mitrea, eternul Hrebenciuc, dar si baronul Oprisan, "prostanacul" Geoana, grupul de la Cluj (teoreticianul Dancu si practicianul Rus), si multi altii, s-au intalnit in case conspirative, in separeurile restaurantelor de lux, prin parcuri, au vorbit cu voce scazuta si au folosit cu maiestrie telefoanele mobile."
- "Potrivit declaratiilor generalului in rezerva Ion Pitulescu, fost sef al politiei romane in perioada 1995-1997, mafia araba din Romania are legaturi stranse cu PSD (fost PDSR) si in mod special cu Viorel Hrebenciuc."
9 iunie 2005
- "Intre 2002 si 2003, ofiterii OLAF au facut propriile cercetari in dosarul "Bacau", cei vizati fiind: Viorel Hrebenciuc, vicepresedinte al PSD si vicepresedinte al Camerei Deputatilor la acea vreme, Sergiu Sechelariu, secretar de stat in Ministerul Transporturilor, Dumitru Sechelariu, primarul Bacaului de atunci, Corneliu Iacobov, magnat al petrolului si finantator al campaniei electorale a PSD din 2000, si Dorinel Umbrarescu, "Regele asfaltului", un abonat serios la bugetul statului in timpul guvernarii PSD."
Ringier nu renunta la Casa Scanteii
Intr-un pseudo-editorial intitulat "Pentru ultima data din Casa Scanteii", publicat in editia din 12 iunie 2005, prin care era marcata ultima zi de sedere in Casa Presei, editorialistul de serviciu se intreba: "Ce trebuie sa aruncam si ce trebuie sa pastram din intamplarile si experientele Casei Scanteii? E o decizie pe care o ia fiecare. Si o decizie pe care o ia "Evenimentul zilei", pentru sine si pentru cititorii sai. EVZ se muta pentru ca actualul sediu, cu holuri lungi si camere mici, nu este potrivit si practic pentru un ziar modern. Si pentru ca aceasta cladire poarta in sine un simbolism mult prea incarcat de trecut. EVZ se muta pentru ca este un ziar in continua modernizare; incearca sa se adapteze nevoilor cititorilor sai, care traiesc intr-o tara ce se transforma sub ochii nostri." Noua redactie a Evenimentului Zilei s-a mutat intr-un spatiu de lux dar patronul elvetian nu a renuntat la spatiile fostului edificiu comunist, "cu holuri lungi si camere mici", "nepotrivit si nepractic pentru un ziar modern" dar bun, probabil, pentru speculatii imobiliare. (V.A.)