Parlamentarii din Comisiile reunite de Buget-Finante au aprobat ieri proiectul Bugetului de stat pe 2007, finalizand si dezbaterea anexelor. Au fost aprobate anexele pentru toti ordonatorii de credite, modificarile fiind de forma, fara sa afecteze su
Parlamentarii din Comisiile reunite de Buget-Finante au aprobat ieri proiectul Bugetului de stat pe 2007, finalizand si dezbaterea anexelor. Au fost aprobate anexele pentru toti ordonatorii de credite, modificarile fiind de forma, fara sa afecteze sumele prevazute pentru cheltuieli, cu exceptia Ministerului Apararii, al carui buget a fost dezbatut saptamana trecuta. Ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, a fost prezent la dezbateri, unde amendamentul privind redistribuirea unei sume de 420 de milioane de lei din bugetul Educatiei, de la capitolul investitii la cel de salarii a fost respins. Propunerea nu a fost sustinuta nici de ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, si nici de Hardau. Ministrul Educatiei a mentionat ca avansul anual al salariilor din sistemul de invatamant, de 18%, raportat decembrie 2007 fata de decembrie 2006, reprezinta cea mai mare crestere din sistemul bugetar, unde cresterea medie a salariilor este de 12%. La randul sau ministrul Finantelor a subliniat: "Am agreat o crestere salariala in doua etape. Va fi cea mai solida. Nu exista inca o grila de salarizare pentru personalul bugetar agreata de ansamblul confederatiilor sindicale. Actuala propunere de buget pentru educatie imbina toate principiile, respectiv functionarea sistemului de educatie in ansamblu, in paralel cu cresterea salariala cea mai solida".
Reprezentantii sindicatelor s-au declarat surprinsi de inconsecventa ministrului Educatiei, care initial a fost de acord cu redistribuirea sumei de 420 milioane de lei de la investitii spre salarii. Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea, a sustinut ca domeniul invatamantului este discriminat. El a amintit ca valoarea sumelor alocate in toate sectoarele bugetare pentru salarii reprezinta 6,2% din PIB, iar pentru invatamant, domeniu in care lucreaza 40% din personalul bugetar, fondurile reprezinta 2,28%. O alta nemultumire a sindicalistilor din invatamant a fost legata de faptul ca toate categoriile socio-profesionale beneficiaza de prime de vacanta, echivalentul a 0,5% din PIB. Ministrul Finantelor a mentionat ca primele sunt acordate doar pentru functionarii publici, profesorii beneficiind de salarii si pe perioada vacantelor. "Politicile salariale consecvente ale Guvernului din 2006 ne permit sa avem o inflatie in limitele stabilite de BNR", a mai spus Vladescu. (R.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.