Parlamentarii romani numiti in Parlamentul European (PE) vor putea detine ambele functii pana la alegerile care vor avea loc in Romania pentru desemnarea europarlamentarilor, a precizat presedintele PE Josep Borrell Fontelles, intr-o scrisoare de ras
Parlamentarii romani numiti in Parlamentul European (PE) vor putea detine ambele functii pana la alegerile care vor avea loc in Romania pentru desemnarea europarlamentarilor, a precizat presedintele PE Josep Borrell Fontelles, intr-o scrisoare de raspuns adresata presedintelui Camerei Deputatilor. Bogdan Olteanu ii ceruse lamuriri lui Borrell in legatura cu statutul parlamentarilor europeni, deoarece legislatia romana referitoare la statutul senatorilor si deputatilor prevede incompatibilitatea functiei de parlamentar cu cea de europarlamentar. In prezent, la PE activeaza 35 de euroobservatori romani care sunt numiti dintre parlamentari. Daca Romania ii va pastra pe cei 35 de euroobservatori dupa 1 ianuarie 2007 drept membri PE, atunci exista o problema in ceea ce priveste compatibilitatea celor doua mandate ale lor, a explicat ieri Valeriu Zgonea, secretar al Camerei. Potrivit acestuia, statutul deputatilor si senatorilor interzice cumulul de functii pentru parlamentarii romani. Zgonea a aratat ca, daca parlamentarii romani ar fi si europarlamentari, ar exista o problema sensibila pentru opinia publica pentru ca acestia ar urma sa beneficieze de doua indemnizatii, doua sume forfetare. El a precizat ca, daca va fi pastrata legislatia actuala, cei 35 de euroobservatori vor trebui sa-si dea demisia din Parlamentul Romaniei in 15 zile de la 1 ianuarie 2007. Presedintele PE a precizat, insa, in scrisoare ca, prin derogare de la Actul privind alegerea membrilor PE prin vot universal direct, membrii Parlamentului roman care vor fi numiti in PE vor putea detine un mandat dublu pana la alegerile care vor avea loc in Romania. Data probabila a alegerilor pentru PE este 13 mai 2007. (R.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.