Cehii, veniti odinioara pe meleaguri romanesti, ademeniti de un trai imbelsugat, se intorc de unde au plecat. Romania nu le mai ofera nimic. Nici macar locuri de munca. Satele cehe de azi sunt pustiite. Oamenii au plecat in Cehia si nu vor sa se mai

Cehii, veniti odinioara pe meleaguri romanesti, ademeniti de un trai imbelsugat, se intorc de unde au plecat. Romania nu le mai ofera nimic. Nici macar locuri de munca. Satele cehe de azi sunt pustiite. Oamenii au plecat in Cehia si nu vor sa se mai intoarca.

In a€™89 erau 980 de locuitori. Acum sunt mai putin de jumatate. 398. Batranii sunt cei mai multi. Doar doi baieti pe la 18-25 de ani si vreo noua fete. Din cele 210 case, 65 sunt goale. Poti cumpara una, cu teren cu tot, la doar 5.000 de euro. Cehii au parasit Sf. Elena si au plecat acolo unde au inteles ca le va fi mai bine. In Cehia, tara din care strabunii lor au pornit-o spre Romania pe la 1823.

SATUL PARASIT. Din Coroninii de pe malul Dunarii urci pe munte 5 km pana la Sf. Elena. La intrarea in sat, placuta bilingva te lamureste, daca recunosti cea de-a doua limba, ca ai ajuns intr-o asezare de cehi. Una in care stelistii nu sunt bine primiti, avertizati din capul locului printr-un mesaj inscriptionat cu markerul pe placuta cu numele localitatii. Satu-i gol. Strazile-s pustii. Casele, aratoase. Nici o clipa nu ai crede ca in multe dintre ele nu locuieste nimeni. De satul parasit aflam la scoala. ""Foarte multi au plecat imediat dupa Revolutie. Apoi, in ultimii ani, o data cu inchiderea minelor de la Moldova Noua. Ramasi fara loc de munca, s-au dus sa munceasca in Cehia. In special tinerii"", ne povesteste invatatorul scolii, ""riditel"" (director) Frantisek Roch. Atat de masive au fost emigrarile, incat invatatorul s-a apucat anul acesta sa faca o statistica cu cine a mai ramas in sat si cu ce se ocupa. La numaratoare a iesit ca 89 sunt copii si 309 adulti. Dintre acestia, doar 35 lucreaza (la magazin, la primarie, la scoala...), 93 nu au nici o ocupatie, 24 sunt disponibilizati. Restul, pensionari.

DEZAMAGIT DE PLESU. ""Nu-i maruntul. D-asta au plecat"", ne spune mos Iosif Svejda, frecandu-si degetele, ca sa ne dam seama ca-i vorba de bani. Nepotii lui sunt plecati in Cehia de cinci ani. Are 75 de ani si e un munte de om. Inalt cat incaperile din casa de-o varsta cu satul - aproape doua secole. O casa, altfel decat cele din sat, inghesuita, roasa de vremuri, cu vreo doua camarute. E prima ninsoare din toamna asta si mos Iosif ne pofteste in camera ""unde-i cald"". Camera ce tine loc si de dormitor, si de bucatarie, si de primit oaspeti, si de uscatorie. O incalzeste cu o soba improvizata, cilindrica, din tabla. Arunca din cand in cand cate un lemn in ea si povesteste ca a lucrat 20 de ani in mina. In a€™86, ""a€™tu-le mama lor de socialisti"", l-au scos la pensie fara sa ii dea vreun ban. Acum are aproape cinci milioane pensie, dar salam nici nu mai stie de cand n-a mai mancat. ""L-am votat pe Plesu. Am zis ca ne da pensii. Nu ne-a dat nimic"". Plesu? ""Eheee... Balcescu"", adica Basescu, cel ""ples in cap"". Nu vrea sa il mai voteze. Prea e saraca lumea. ""Inainte de a€™89 toti aveau lucru. Acum, li se usuca limba-n gura si nu gasesc sa lucre.""

VA DISPAREA. Peste ani, satul va fi gol, crede mos Iosif. ""Tot ce mai e tineret o sa plece in Cehia. Noi, batranii, o sa urcam colea, in deal. O sa cante ciurezua€™ in sat"". Stiti ce-i ciurezua€™? Aia care face hu-hu-hu noaptea"". Bufnita. A fost si el in Cehia, cand era tanar, in vizita la rude. ""A fost frumos... Cand esti gost, e bine."" Ar fi vrut sa mai plece, sa munceasca acolo, dar Ceausescu il ""iubea prea mult"", atat de mult incat nu l-a lasat. Acum e prea batran sa mai ia drumul Cehiei. ""Nurorile nu vor batrani, tiganii nu vor cai slabi. D-aia nu plec."" Lui mos Iosif i-ar fi placut sa isi traiasca insa batranetile acolo. ""Stai la azil, cu jumatate din pensie platesti casa, masa, iar cu cealalta jumatate te distrezi pe la birturi."" Asa fac pensionarii de acolo. Dar el e aici.

ISTORIC


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.