Modul de fixare
a pretului de cumparare a spirtului
Textul noului decret lege
Miercuri s'a semnat decretul prin care se interpreteaza dispozitiunile art. 51 ale legii monopolului, astfel dupa cum a fost modificat prin legea din 16 iunie 1938, in sensul precizarii modalitatilor si normelor de fixare a pretului a pretului de cumparare a spirtului de vin.
Deasemeni, se interpreteaza dispozitiunile art. 201, in sensul ca persoanele juridice - societati anonime, cooperative - pot avea mai multe brevete si exploata mai multe debite.
Textul noului decret
Noul decret are urmatorul text:
Art. 51 si 201, aliniatul I ale legii Monopolului vanzarii spirtului si bauturilor spirtoase si a textelor de consumatie din 22 aprilie 1932, modificate prin legea din 16 iunie 1938, se modifica dupa cum urmeaza:
Art. 51 - Pretul de cumparare a spirtului din vin se stabileste de Ministerul Finantelor in acelas mod si dupa acelas norme prevazute de art 7 si 50, prin derogare de la dispozitiunile art 43, al legii pentru apararea viticulturii din 27 martie 1936.
Cantitatile se procura de asociatia respectiva, dupa aceleasi norme, ca si spirtul industrial.
Pretul de cumparare al rachiului de fructe, fabricat la distilariile si cazanele industriale, se stabileste pe judete in intelegere cu reprezentantii producatorilor respectivi dupa acelas norme ca si la art 7 si 50.
Pretul se stabileste loco dupa legea Monopolului.
Modul de exploatare
a debitelor
Art. 201 alin. I - Nimeni afara de societatile anonime, cooperative si cultivatori de vii, acestia din urma insa nu in acelas oras, nu poate exploata nici direct, nici prin persoane interpuse, decat un singur debit de bauturi spirtoase cu amanuntul.
In mod exceptional, in comunele urbane cu o populatie mai mare de 100.000 de locuitori, administratia comerciala M.A.T. poate acorda persoanelor fizice cel mult doua brevete cu amanuntul, in masura pe care o va gasi cu cale.
ZIUA, 7 noiembrie 1938