Afost o veste buna cresterea consistenta a bugetelor Educatiei si Sanatatii pentru 2007. Anul trecut, cand sistemul de invatamant se afla intr-o greva de o amploare fara precedent, Ministerul Economiei si Comertului a cedat dascalilor o parte din pro
Afost o veste buna cresterea consistenta a bugetelor Educatiei si Sanatatii pentru 2007. Anul trecut, cand sistemul de invatamant se afla intr-o greva de o amploare fara precedent, Ministerul Economiei si Comertului a cedat dascalilor o parte din propriile fonduri. Anul viitor, Guvernul a prevazut o crestere importanta a bugetului Educatiei in urmatorii ani. Pe de alta parte, tot anul trecut, minerii erau cat pe ce sa mai faca o excursie la Bucuresti... Problema pe care doresc sa o prezint nu are legatura in mod direct nici cu profesorii, nici cu minerii. Are legatura cu Romania.
Nu putem merge mult inainte in unele domenii si sa lasam nerezolvate o serie de probleme grave.
Am mai scris in JN despre cateva proiecte importante ale Ministerului Economiei. Unele dintre ele, cum este constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, vizeaza asigurarea resurselor energetice pentru o economie romaneasca aflata in crestere si, prin urmare, cu nevoi energetice tot mai mari. Altele, ca rezolvarea intregului sector minier sau stergerea datoriilor Termoelectrica, urmaresc punerea pe baze sanatoase a sistemului energetic national si asigurarea independentei energetice a tarii. Din pacate, Ministerul Economiei intampina uneori serioase dificultati in realizarea acestora. Pe de o parte, o serie de investitii sunt intarziate din cauza neprimirii avizelor din partea unor ministere. De pilda, Ministerul Finantelor tine de mai multa vreme nesemnate avizele pentru demararea schimbarilor in sectorul minier. Pe de alta parte, avand chiar aceste avize, nu putem rezolva nimic fara fonduri. Este adevarat, incercam sa gasim si resurse in sectorul privat. Asa vom proceda la Cernavoda. Dorim sa deschidem catre investitii private inclusiv sectorul minier. Nu putem insa realiza acest lucru daca anterior nu vom desparti partea rentabila de cea nerentabila din acest sector, iar aceasta presupune eforturi financiare exclusiv din partea Guvernului. Importanta acestor proiecte ar trebui sa fie evidenta pentru toata lumea. Cu toate acestea, se pare ca nu este. In proiectul bugetului de stat pentru anul 2007, Ministerului Economiei i-au fost alocate fonduri reprezentand doar 77% din valoarea bugetului pe 2006. Nu am primit nici necesarul financiar pentru realizarea unor proiecte deja intarziate. Riscurile majore sunt continuarea proliferarii pierderilor in economie, perpetuarea ""gaurilor negre"", afectarea celorlalte sectoare si, nu in ultimul rand, a mediului inconjurator. As putea sa speculez pe marginea stabilirii de catre Ministerul Finantelor a prioritatilor bugetare, dar nu doresc sa fac acest lucru. Sper ca dezinteresul fata de proiectele Ministerului Economiei si Comertului nu provine din faptul ca ministrul este sustinut politic de un partid mai mic. Ar trebui sa depasim interesele de partid cand este vorba despre interesul national. Sunt unele lucruri cu care nu se poate glumi. Daca nu vom intelege acest lucru, problemele din trecut, care ne someaza sa le rezolvam, se vor razbuna, iar investitia in viitor va deveni mult mai dificila.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.