Israelul si Statele Unite urmaresc cu ingrijorare decizia luata de sase state arabe - Egipt, Algeria, Maroc, Tunisia, Emiratele Arabe si Arabia Saudita - de a dezvolta propria lor tehnologie nucleara. Aceste state au anuntat, ieri, ca vor construi c
Israelul si Statele Unite urmaresc cu ingrijorare decizia luata de sase state arabe - Egipt, Algeria, Maroc, Tunisia, Emiratele Arabe si Arabia Saudita - de a dezvolta propria lor tehnologie nucleara. Aceste state au anuntat, ieri, ca vor construi centrale atomice "civile", producatoare de energie electrica, dar analistii militari si politici considera ca intentia adevarata este fabricarea primei bombe atomice arabe. Iranul nu mai alearga singur in cursa de inarmare atomica. Este rezultatul esecului occidental de a bara eforturile atomice ale Iranului, dezvaluie publicatia londoneza "Time". Agentia atomica internationala tinde sa creada declaratiile acestor state, dupa care, necesitatile de energie electrica le determina sa construiasca cat mai rapid centrale nucleare, dar pentru ce are nevoie Arabia Saudita, detinatoarea celor mai mari rezerve de petrol din lume, sau Egiptul, care detine si el mari rezerve de petrol si gaze, de tehnologia atomica? Israelul se afla la o distanta de cateva sute de kilometri de Arabia Saudita si de Egipt, dar nici cei 2138 de kilometri distanta de Emiratele Arabe, 2323 de kilometri de Algeria, 2945 kilometri de Tunisia sau 3869 de kilometri de Maroc nu mai reprezinta o problema in era rachetelor balistice. Nu exista nici o indoiala, se manifesta o vointa de a se fabrica prima bomba atomica araba. Prima centrala atomica din lumea araba va incepe sa functioneze langa Cairo, in anul 2015. O serie de tari musulmane vor fi si ele atrase in cursa atomica. Turcia a si anuntat construirea a trei centrale nucleare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.