Romanii se afla pe locul trei in topul detinutilor strani din inchisorile italiene, fiind depasiti doar de marocani si albanezi. Dintre cei 12.646 de detinuti straini prezenti in penitenciarele italiene la sfarsitul lunii octombrie, 1598 erau romani,
Romanii se afla pe locul trei in topul detinutilor strani din inchisorile italiene, fiind depasiti doar de marocani si albanezi. Dintre cei 12.646 de detinuti straini prezenti in penitenciarele italiene la sfarsitul lunii octombrie, 1598 erau romani, ei reprezentand astfel 12,64 la suta din numarul total. Cotidianul "Il Giornale", citat de Mediafax, atrage atentia ca aceasta situatie se va agrava considerabil dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Publicatia trage un semnal de alarma asupra faptului ca numerosii infractori romani care la ora actuala sunt inchisi in penitenciare din Italia sau expulzati in tara de origine nu vor mai putea fi monitorizati dupa 1 ianuarie 2007, cand vor primi automat drept de libera circulatie si sedere in orice stat din UE.
Dupa 1 ianuarie 2007, "situatia ar putea deveni incontrolabila", sustine Il Giornale, argumentand ca "mii de tineri provenind de la Bucuresti vor trece automat de la starea de clandestinitate la sedere legala in Italia, cu drepturi egale cu cele ale cetatenilor din celelalte state membre UE".
O problema in plus
Cotidianul il citeaza pe judecatorul Giuseppe Gennari, de la Tribunalul din Milano, care subliniaza dificultatea magistratilor italieni de a-i mai expulza sau monitoriza pe infractorii romani, odata ce ei vor deveni "cetateni europeni". "Astazi, avem la dispozitie doua instrumente formidabile pentru a combate infractionalitatea romaneasca: expulzarea pe cale administrativa si cea pe cale judiciara", a afirmat Gennari.
Incepand din ianuarie, insa, "romanii nu vor mai fi clandestini prin definitie, deci nu vor mai putea fi expulzati" odata ispasita pedeapsa intr-un penitenciar italian, mai precizeaza judecatorul. "In aceste conditii, avem doar doua posibilitati: ori ii tinem in inchisoare si ne supraaglomeram din nou centrele de detentie, ori ii eliberam conditionat. Dar atentie, in acest caz, condamnatul va circula liber prin Italia", subliniaza judecatorul, citat de publicatia italiana.
La Tribunalul din Milano, magistratii instrumenteaza "zece, 15 sau chiar 20" de dosare ale romanilor arestati pentru diverse infractiuni, "imigranti ajunsi in Italia fara acte in regula, handicapati exploatati de organizatii fara mila, tiganii cei mai mizerabili din Valahia si tineri gata sa furnizeze mana de lucru bandelor fara scrupule". Cotidianul "Il Giornale" sustine ca privind in perspectiva, "in curand, romanii se vor putea sustrage statisticilor detinutilor straini", iar "italienii, in schimb, se vor confrunta cu o problema in plus". (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.