Liderii PNTCD au hotarat sambata, la reuniunea conducerii taraniste, sa se abtina la votul din cadrul Partidului Popular European (PPE) in ceea ce priveste primirea PD ca membru asociat in aceasta familie europeana, urmand ca, dupa 1 ianuarie 2007 de
Liderii PNTCD au hotarat sambata, la reuniunea conducerii taraniste, sa se abtina la votul din cadrul Partidului Popular European (PPE) in ceea ce priveste primirea PD ca membru asociat in aceasta familie europeana, urmand ca, dupa 1 ianuarie 2007 democratii sa devina membri cu drepturi depline. Liderii PPE hotarasc in sedinta de maine in privinta PD. Presedintele PNTCD, Gheorghe Ciuhandu, a declarat, dupa reuniunea fruntasilor taranisti, ca PD trebuie sa faca dovada unor performante in ceea ce priveste doctrina populara. Actiunea PNTCD, a sustinut Ciuhandu, reflecta atitudinea partidului si nu are neaparat o conotatie negativa, nu are o tenta dirijata impotriva PD, nici a PPE. "Este o atentionare si pentru noi, de asemenea, un mod de a urmari, in lunile care vin, atitudinea PD si cred eu ca raman deschise toate posibilitatile pentru o colaborare reala. Daca PD nu va intelege acest semnal, asa cum il gandim noi, evident ca si noi ne vom rezerva dreptul de a actiona pe calea noastra proprie". Decizia PNTCD de a se abtine "este sinonima cu decizia de a nu vota impotriva primirii PD ca si membru asociat al PPE" si nu este un blam pentru democrati, a explicat ieri vicepresedintele taranist Lucian Balan.
Explicatiile abtinerii
"Nu-i puteam pune pe colegii din PPE in situatia de a vota pentru admiterea PD in conditiile in care noi ne-am fi opus, fiind bine stiut faptul ca atat timp cat PNTCD s-a opus primirii PD in PPE ca si membru asociat, decizia a fost respectata de catre celelalte partide membre", a explicat liderul taranist. In acelasi timp, taranistii au fost de parere ca grupul PPE din Parlamentul European nu poate fi "vaduvit" de aportul viitorilor europarlamentari ai PD, pentru ca PPE este "motorul Uniunii Europene". "Decizia noastra de a intari grupul PPE din Parlamentul Europei prin a nu ne opune acestui gest politic al PD, va permite democratilor sa observe ca solicitarile pe care PNTCD le are inca din 1990 in ceea ce priveste reforma morala a clasei politice si societatii romanesti prin adoptarea legii lustratiei si condamnarea oficiala a comunismului sunt in perfecta consonanta cu preocuparile pe care PPE (vezi rezolutia Biroului Politic din ianuarie 2004) le are fata de Romania", se mai spune in declaratia vicepresedintelui PNTCD.
Promisiuni neonorate
In prezent, PD este membru observator al PPE, membrii asociati din partea Romaniei fiind PNTCD si UDMR. Inca din cursul anului trecut, democratii lui Emil Boc au incercat sa-i duca cu zaharelul pe taranistii lui Gheorghe Ciuhandu promitand ca PD va demara o serie de negocieri cu taranistii in vederea candidaturii comune la viitoarele alegeri. Cu toate acestea, liderii PD nu s-au sinchisit prea mult de promisiunea facuta. La randul lor, taranistii i-au acuzat pe democratii ca vor sa foloseasca PNTCD, partid cu membru cu drepturi depline in PPE, pentru a da bine in fata popularilor europeni. Cat despre UDMR, vicepresedintele Kelemen Hunor a precizat, intr-o declaratie pentru BBC:" Noi am zis de la bun inceput ca, in principiu, sustinem candidatura PD si aceasta decizie nu a fost rediscutata; banuiesc ca va ramane aceasta pozitie. Noi am spus ca, in cazul in care PD in aceasta perioada scurta reuseste sa isi asume toate valorile si toate directiile politice ale PPE, atunci va avea sustinerea noastra".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.