Pentru prima data in istoria postcomunista a Romaniei se manifesta fenomene de erodare simultana a puterii si opozitiei parlamentare. Pana acum, exista un aparent fenomen ciclic de erodare a fortelor politice aflate la putere, ceea ce a condus la pie
Pentru prima data in istoria postcomunista a Romaniei se manifesta fenomene de erodare simultana a puterii si opozitiei parlamentare. Pana acum, exista un aparent fenomen ciclic de erodare a fortelor politice aflate la putere, ceea ce a condus la pierderea alegerilor de catre PDSR in 1996, CDR in 2000, PSD in 2004. In momentul de fata nu stim nici daca cei aflati la putere vor pierde, nici daca cei aflati in opozitie vor castiga. Motivul este acelasi: ambele trec printr-un proces de erodare si/sau de sciziune organizatorica. Exista un proces de acumulare a factorilor care produc pierderi atat puterii, cat si opozitiei. Principala tendinta actuala a politicii romanesti este ca Alianta DA sa ramana la putere dupa alegerile viitoare, la fel cum s-a intamplat cu alianta dintre socialisti si liberali in Ungaria. Alianta DA are un potential imens de sprijin electoral, cu mult peste rezultatele obtinute in alegerile din 2004, cand s-a situat sub PSD, dar a ajuns la guvernare datorita rezultatului remarcabil obtinut de Basescu la prezidentiale.
Paradoxul este ca Alianta DA s-ar putea eroda nu din cauza modului in care isi indeplineste obiectivele politice si economice (integrarea in UE, cresterea economica), ci din cauza eforturilor unui grup de aventurieri politici (condus de Stoica & Stolojan), care vor sa infiinteze un partid politic nou, care sa duca la destramarea ADA si chiar eliminarea din Parlament a PNL. Complicele la aceasta operatiune este un institut de sondaje, CURS, care a aruncat recent pe piata un sondaj cu o intrebare si un raspuns, care reflecta acel "wishful thinking" care anima grupul aventurist Stoica-Stolojan. La intrebarea cu privire la ceva care nu exista ("Daca Theodor Stolojan si-ar infiinta un partid liberal cu denumirea de Partidul Liberal Democrat (PLD), cu care dintre partide ati vota, in eventualitatea in care duminica urmatoare ar fi alegeri?"), raspunsul ar fi ca partidul virtual PLD ar fi al treilea partid, cu 15%, dupa PD, PSD, dar inaintea altor partide mai vechi, inclusiv a PNL, care ar obtine doar 7%. Nimeni nu a intrebat cat ar lua partidul virtual PLD, daca Alianta DA nu s-ar destrama. La intrebarea cine sta in spatele aventurierilor liberali, raspunsul dat de anumiti comentatori este "Basescu". Mai ramane insa ca PD-ul sa incalce protocolul cu PNL pentru ca ipoteza sa se confirme, iar partidul lui Boc/Basescu sa scape nesanctionat.
Viitorul partidului condus de cuplul Stolojan-Stoica are exact aceleasi sanse de reusita precum celelalte partide constituite prin sciziunile din partidele consacrate: PNL-AT sau PNL-CDR (desprinse din PNL), ApR (desprins din PDSR), partidele conduse de fostii premieri taranisti, Ciorbea si Radu Vasile, al caror nume nici nu mai conteaza (desprinse din PNTCD), partidele conduse de Ilie Neacsu sau de Ciontu (desprinse din PRM). Ideea ca un partid care nici nu a fost infiintat are deja sanse de a obtine 15% este o aberatie. Numai ca daca lansezi asemenea aberatii pe piata, deja este manipulare. Subordonarea politica a unora dintre institutele de sondare a opiniei publice, ale caror directori scriu articole partizane si ii ataca pe politicienii adversari ai celor care le comanda lor cercetarile, nu ar trebui sa ne mire, in conditiile in care anumiti fondatori ai respectivelor institutii au fost dovediti ca informatori ai Securitatii, ca si alti sociologi de prestigiu.
Partidele sunt cele mai puternice asociatii ale societatii civile, fiind voluntare, partizane, iar libertatea de intrunire este garantata constitutional. Prin urmare, nimeni nu poate interzice nimanui sa infiinteze partide, sa candideze s.a.m.d. Formal, nimeni nu poate interzice nimanui sa fie imoral, sa traga sforile pentru a ajunge din nou la putere, sa faca rau celor care au rezultate pozitive in politica, sa manipuleze opinia publica, sa intoxice media. Nu le poti interzice, dar ca sa le minimalizezi sau sa elimini influenta lor malefica trebuie sa lupti impotriva lor. Cu argumente si cu fapte. In cazul acesta, PNL pare a fi iesit dintr-o anumita letargie, devenind un partid al initiativei politice, insa liderii acestui partid trebuie sa mai si gandeasca asupra consecintelor propriilor actiuni, nu sa actioneze ca si cum campania de epurari din partid nu ar aduce nici un deficit. Daca liberalii reusesc sa-si continue seria succeselor la guvernare, sa pastreze Alianta DA si sa faca o reconciliere cu Basescu, atunci nici nu mai conteaza ce face cuplul aventurist Stolojan-Stoica. Factorul de incertitudine maxima din actuala ecuatie a coalitiei care conduce Romania este Basescu. El trebuie sa aleaga intre interesul national al continuarii succeselor actualei guvernari si ispita de a-l distruge pe Tariceanu. Vom afla curand ce a decis.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.