Fodor Imre este noul presedinte al Consiliului National Secuiesc (CNS), pana la convocarea delegatiilor scaunelor secuiesti. Decizia a fost luata sambata, in sedinta Comisiei Permanente a CNS, care s-a intrunit la doar o saptamana dupa ce fostul pres
Fodor Imre este noul presedinte al Consiliului National Secuiesc (CNS), pana la convocarea delegatiilor scaunelor secuiesti. Decizia a fost luata sambata, in sedinta Comisiei Permanente a CNS, care s-a intrunit la doar o saptamana dupa ce fostul presedinte, Csapo Jozsef, si-a dat in mod inexplicabil demisia. Fodor Imre a anuntat ca, in perioada urmatoare, consiliile scaunelor secuiesti vor face o analiza a modificarilor care urmeaza sa fie aduse la statutul CNS, vor dezbate propunerile pentru imbunatatirea statutului, dar vor lua o decizie si in privinta candidatului pentru functia de presedinte plin al CNS. Pe de alta parte, liderul interimar al CNS a declarat, pentru NewsIn, ca nu mai are de gand sa candideze pentru functia de presedinte al Consiliului, alegerile urmand sa aiba loc la jumatatea lunii decembrie, pentru ca vrea sa lase locul unui presedinte tanar. "Noul presedinte trebuie sa fie tanar si sa aiba viziuni integrative. Eu sunt prea batran ca sa conduc formatiunea, dar in perioada urmatoare voi milita pentru deschiderea CNS fata de celelalte organizatii ale minoritatii maghiare", a spus Fodor Imre.
Explicatia lui Csapo Iozsef
Tot in sedinta de sambata, Comisia Permanenta a CNS a luat act de demisia fostului presedinte al Consiliului, Csapo Jozsef, si a decis ca acest fapt nu trebuie sa influenteze lupta pentru obtinerea singurului deziderat pentru care s-a constituit CNS, in urma cu trei ani: autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc. In privinta motivelor pentru care Jozsef a demisionat, secretarul CNSAS Andrassy Arpad a sustinut ca acesta renuntat la functie din cauza problemelor aparute in ultima perioada privind organizarea referendumului pe tema autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc.
Secretarul CNS a explicat ca Csapo Jozsef si-a motivat, intr-un final, demisia printr-o scrisoare transmisa Comisiei Permanente.
Cu toate acestea, Andrassy a spus ca, in opinia membrilor Comisiei Permanente, motivarile lui Csapo nu justifica demisia acestuia. Cert este faptul ca imediat dupa demisia lui Csapo, liderul UDMR Marko Bela s-a intalnit la Cluj cu Tokes Laszlo, liderul CNMT. In urma discutiilor, s-a decis infiintarea unei platforme cumune, la care sa adere si alte organizatii maghiare.
Cum Fodor Imre a exprimat deschiderea CNS catre colaborarea cu CNMT si, implicit, cu UDMR, o posibila explicatie a demisiei lui Csapo Iozsef ar putea fi aceea ca el nu a dorit aceasta deschidere si pentru a nu fi fortat sa o faca a decis sa renunte.
Doar o consultare interna
Fodor Imre a sustinut, dupa investirea sa, ca, in conditiile in care un referendum local pentru autonomia teritoriala nu are finalitate, ar fi bine sa se organizaze doar un referendum intern, "neoficial", care insa nu va avea efect juridic.
"Referendumul local se pare ca nu are finalitate fiindca UDMR sustine ca in prezent legislatia nu permite organizarea acestuia. Se poate discuta despre aceasta, dar in orice caz si cei care nu adopta astfel de hotarari, in foarte multe localitati, in principiu sunt de acord, dar nu organizeaza fiindca sustin ca nu au sprijinul UDMR. Deci, aceasta cale este oarecum depasita, nu am avut rezultate deosebite", a spus presedintele CNS. Cat priveste cealalta cale, a referendumului intern, neoficial, Fodor sustine ca scaunele secuiesti ale CNS au acest drept si sarcina sa le organizeze, dar acestea ar trebui initiate doar acolo unde reprezentantii locali ai CNS cred ca in localitatea respectiva o astfel de actiune va avea succes. (C.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.