Bulevardul Dimitrie Pompeiu, nr. 6 (Novo Parc), Sector 2, Bucuresti. Este adresa cotidianului "Evenimentul zilei", care si-a mutat aici redactia incepand din vara lui 2005. La aceeasi adresa figureaza mare parte a firmelor controlate de Liviu Tudo
Bulevardul Dimitrie Pompeiu, nr. 6 (Novo Parc), Sector 2, Bucuresti. Este adresa cotidianului "Evenimentul zilei", care si-a mutat aici redactia incepand din vara lui 2005. La aceeasi adresa figureaza mare parte a firmelor controlate de Liviu Tudor, controversat om de afaceri bacauan, unul dintre oamenii de incredere ai lui Viorel Hrebenciuc, dar si, prin alianta cu Dorin Iacob, al fostului director al SRI, Virgil Magureanu. Iacob si Tudor functioneaza la comanda Grupului de la Bacau, in jurul caruia se invart o mare parte din afacerile acestora. Numele celor doi este strans legat de o serie de afaceri cu fostul primar al Capitalei, Traian Basescu, actualul presedinte al Romaniei.
Complexul imobiliar Novo Parc, aflat in plina expansiune, si foarte cautat pe piata de profil, in ciuda chiriilor foarte mari, este detinut de Liviu Tudor prin reteaua imobiliara controlata de acesta. Reteaua a inchiriat trustului de presa "Ringier Romania" luxosul spatiu (corpul A) din cadrul complexului Novo Parc. Inchiriere perfectata contra unei "sume rezonabile, dar confidentiale", dupa cum ni s-a raspuns de la firma, suma ce ne-a fost imposibil s-o regasim in arhiva Administratiei Financiare a Sectorului 2, de unde ni s-a comunicat prin e-mail ca "aceste contracte sunt confidentiale si nu fac obiectul Legii accesului la informatie". Nu ni s-a comunicat insa si daca o copie a contractului a fost depusa la Administratie, asa cum prevede legea, pentru a contracara evaziunea fiscala.
Pretul corect
Teoretic, ne-au spus specialistii de pe piata imobiliara, preturile pentru birouri in aceea zona sunt destul de mari, media fiind de 14 euro pe metru patrat, iar corpul A, detinut de Ringier totalizand 5400 mp, suprafata desfasurata, ar insemna o chirie de aprape 75.000 de euro lunar, plus TVA. Anual, asta inseamna 1.000.000 de euro, la care se mai adauga cheltuieli de intretinere, aproximativ 2-3 euro pe metru patrat. Una peste alta, cu toate cheltuielile aferente, plus chiriile pentru spatiile de parcare, suma ajunge undeva in preajma a 1.500.000 de euro anual. Din suprafata totala, "Evenimentul zilei" detine aproximativ 2100 mp, ceea ce ar insemna o chirie de 30.000 de euro pe luna, fara TVA, daca ar plati la pretul zonei. Ceea ce, pe an, plus toate cheltuielile de intretinere, ar insemna putin peste 600.000 de euro. Asta da lovitura manageriala, avand in vedere ca redactia "Evenimentului zilei" a renuntat la spatiile din Casa Presei (aproximativ acelasi spatiu - 1900 mp), pentru care platea, catre RAAPPS, o chirie mai mult decat modesta, sub 4 euro pe metru patrat, chiria totala situandu-se undeva la 7000, fara TVA de euro lunar. Adica, aproape 100.000 de euro lunar, cu intretinerea, de sase ori mai putin decat chiria actuala.
Mai mult, in contractul dintre Ringier si firmele lui Liviu Tudor, birourile pe care le ocupa "Evenimentul zilei" sunt trecute la "clasa B", cu toate ca intreg complexul Novo Parc (corpurile A si B) este specificat, prin proiectul publicat pe Internet, in categoria de "spatii pentru inchiriat birouri clasa A". De ce sa fi facut Liviu Tudor un asemenea rabat pentru un trust destul de bine sustinut financiar? Probabil ca Tudor a preferat sa mearga in pierdere, pentru linistea sa si a Grupului de la Bacau, ai carui exponenti nu mai apar de mult in anchetele de campanie de presa ale trustului, dupa cum releva arhiva on-line, coincidenta, cam de pe vremea mutarii publicatiilor in spatiile puse la dispozitie de Tudor. Si tot ca o coincidenta, ultimele mari dezvaluiri in care au fost implicati Corneliu Iacobov, Viorel Hrebenciuc si Virgil Magureanu, dateaza din perioada imediat precedenta inchirierii de la Novo Parc. De atunci nu s-a mai auzit nimic important despre Hrebenciuc, in schimb, "Evenimentul zilei" a fost varful de lance in atacurile de la inceputul anului impotriva lui Adrian Nastase - celebra dezvaluire Matusa "Tamara" - care a condus la debarcarea liderului PSD, la care o mare contributie si-a adus-o Hrebenciuc, combinatorul dintre Grupul de la Bacau si Grupul de la Cluj si confident al tripletei Oprescu - Mitrea - Vanghelie, cu tot tacamul care a condus la suprimarea politica a lui Dan Ioan Popescu, poveste larg instrumentata in presa trustului elvetian. La toata aceasta afacere, cum se stie, si-a adus din plin contributia si presedintele Traian Basescu, legat de afacerile cu Iacob si Tudor, dupa cum a demonstrat ziarul nostru in episoadele anterioare. Acelasi Viorel Hrebenciuc a fost implicat si in scindarea de la "Adevarul", dupa cum a dezvaluit insusi Cristian Tudor Popescu in editorialul "Guzganul rozaliu", din primavara lui 2005. "Adevarul" era la acea vreme principalul concurent pe piata tirajelor al "Evenimentului zilei".
Afaceri de familie
Proprietarii sediului in care isi au sediile firmele Ringier Romania SRL, Ringier Print SRL, precum si redactiile "Evenimentul zilei" si "Libertatea", sunt firmele NOVO PARC DOI SRL si NOVO PARC SRL, ambele controlate de Liviu Tudor prin sora sa, Cristina Tudor, fosta Hartan (inainte de divort).
De altfel, in curtea complexului imobiliar Novo Parc, firma Novo Parc Doi SRL continua sa construiasca un alt imobil de birouri, cu opt etaje, imobil care trebuie terminat, conform autorizatiei de constructie eliberata de Primaria Sectorului 2, pana in mai 2007. Afacerile firmelor controlate de Liviu Tudor se dovedesc a fi destul de dubioase. Firma Novo Parc SRL a fost infiintata pe 25 martie 2004 iar Novo Parc Doi SRL cateva luni mai tarziu, pe 28 iulie 2004. Ambele firme au acelasi obiect principal de activitate: "Inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate". Conform datelor de bilant de la Registrul Comertului, Novo Parc SRL a avut in 2005 doi angajati, o cifra de afaceri de 3.789.384 RON si profit zero. Novo Parc Doi SRL, avand doar un angajat, a raportat in 2005 o cifra de afaceri de 23.612 RON si un profit brut de 15.939 RON. Sediile sociale ale celor doua firme imobiliare, conform Registrului Comertului, sunt in acelasi pavilion administrativ situat pe bulevardul Preciziei nr. 24, Sector 6, unde se gasesc si alte firme ale lui Liviu Tudor - IIRUC Trade SA, Prefabricate Vest SA (firma de care se ocupa sotia lui Liviu Tudor, Monica Tudor), Diginet SA, Vestco Industries SA, MM Real Estate SA. IIRUC-Digicom Grup SA, o alta firma controlata de Liviu Tudor, are sediul social tot pe Dimitrie Pompeiu nr. 6, Sector 2.
Novo Parc si Novo Parc Doi au acelasi administrator, in persoana unei anume Geta Dinca, nascuta in Rosiori de Vede, judetul Teleorman. Geta Dinca ocupa diverse pozitii de conducere, precum si cea de actionar minoritar, si in alte firme controlate de Liviu Tudor: ID Holding SRL, Prefabricate Vest SA si MM Real Estate SA. Novo Parc Doi SRL are actionar majoritar firma Novo Parc SRL. La randul ei, aceasta din urma firma are ca actionar majoritar compania Vestco Industries SA, care are drept actionar majoritar, un alt om de incredere al lui Liviu Tudor, Viorel Ion, alaturi de "minoritarii" Viorel Oancea, Cristina Tudor, Simona Daniela Filipoiu si MM Real Estate SA, multi dintre ei regasindu-se in paienjenisul firmelor controlate de Liviu Tudor.
Liviu Tudor, "papusa" lui Hrebenciuc
Patronul firmelor care au inchiriat spatii grupului de presa Ringier are un trecut extrem de dubios in domeniul afacerilor. Asociat, inca din 1995, cu Dorin Iacob in firma Digicom SA, acum dizolvata, dar si in firma Concordia Alimentara 4 SA, posesoarea a peste 60 de spatii comerciale in Sectorul 4, Liviu Tudor este legat, prin asociatul si prietenul sau, de persoana lui Virgil Magureanu, dar si a lui Traian Basescu. Dorin Iacob, fost militian, apoi fost ofiter SRI si sef de cabinet al lui Virgil Magureanu, a devenit unul dintre liderii partidului infiintat de fostul sef al SRI, Partidul National Roman. Apoi, Dorin Iacob a fost negociatorul fuziunii dintre partidul lui Magureanu si PD-ul condus de Traian Basescu. Urmare a fuziunii PNR cu PD, Dorin Iacob a fost propulsat si in conducerea PD, pe postul de secretar executiv. Trebuie spus aici ca pe vremea cand era primar general al Capitalei, Traian Basescu l-a sprijinit pe Dorin Iacob sa obtina titluri de proprietate pe cele 63 de spatii comerciale detinute de Concordia Alimentara 4 SA, cum am aratat in episoadele anterioare. Pe de alta parte, Liviu Tudor este implicat in afacerea magazinelor economat, ca posesor, la aceea vreme a fabricii care a imbuteliat uleiul "Muntenia". Primele doua "Economate" incluse in programul-pilot al PSD pentru sprijinirea pensionarilor, inaugurate de Adrian Nastase si Liviu Tudor, in octombrie 2001, au fost gazduite chiar de spatiile cedate de Traian Basescu catre compania Concordia. In afacerea economatelor, Tudor a fost sprijinit de Marian Vanghelie, primarul Sectorului 5 al Capitalei, cel care este protejat de Viorel Hrebenciuc in PSD. Dupa aproape un an, Liviu Tudor a iesit din programul guvernamental, desfiintand economatele, printre care si cel de pe bulevardul Marasesti si inchiriindu-l, incepand cu 2002, catre mai multe firme de amanet, schimb valutar, magazine si o farmacie. Astazi, conform datelor de la Registrul Comertului, Concordia A 4 SA este controlata tot de Liviu Tudor prin sora sa, Cristina Tudor, care detine 52,065 la suta din actiuni. Un amanunt nu lipsit de importanta este faptul ca jurista Maria Dragomirescu, unul dintre oamenii de baza in firmele lui Liviu Tudor, este nimeni alta decat sotia secretarului Primariei sectorului 4, sector in care afacerile lui Tudor au inflorit. De asemenea, SIF Moldova, controlata de Corneliu Iacubov si Hrebenciuc, a participat, in 1995, la constituirea firmei-mama a lui Liviu Tudor, Digicom SA. In plus, afacerile imobiliare dezvoltate de firmele controlate de Tudor pe fostul bulevard unde Ceausescu edificase fabricile de componente electronice si calculatoare, au fost incepute cu ajutorul lui Gelu Marchidan, om de incredere al afaceristului moldovean, care a preluat fostele intreprinderi socialiste grupate sub marca IIRUC. Aceste intreprinderi se intindeau pe multe zeci de hectare, numai bune de fructificat astazi prin construirea si inchirierea unor imobile de birouri. In plus, pe afacerea IIRUC se bazeaza Liviu Tudor atunci cand se lauda, in TOP 300, ca are "birouri pe o suprafata de 50.000 mp in 70 de centre urbane din tara": fostele intreprinderi IIRUC au avut spatii folosite drept ateliere spatioase de service in toata tara, folosite acum de Tudor si amicii sai.
Cu toate ca figureaza in TOP 300, cu o avere estimata la vreo 80 de milioane de euro, Liviu Tudor a dat chix in domeniul productie de ulei comestibil, cele doua fabrici, din Bucuresti si Oradea, detinute pe firma Muntenia SA, fiind vandute grupului german Bunge.
De asemenea, numele lui Tudor, Iacob, Iacobov si Hrebenciuc se regasesc in scandalul falimentarii Bancii "UNIREA", unde actionar a fost si Traian Basescu, scandal ce a fost pe larg reflectat de presa la acea vreme.
Cat ar trebui sa plateasca "Ringier" chirie
Intr-o discutie telefonica, Sandu Aldea, omul desemnat de Liviu Tudor sa se ocupe de contractarea si inchirierea spatiilor complexului Novo Parc, a refuzat sa spuna cat plateste trustul Ringier Romania pentru cei peste 5.400 de mp inchiriati. In schimb, ne-a declarat ca pretul unui metru patrat in cadrul celor patru imobile din cadrul complexului este in jur de 14-15 euro pe luna, fara TVA. La aceasta suma se adauga cheltuielile lunare cu intretinerea si administratia, care sunt si ele de aproximativ 2-3 euro/luna/mp. In plus mai sunt cheltuieli pentru amenajarea si intretinerea parcarii etc. Una peste alta, pentru spatiile detinute in imobilele lui Liviu Tudor, patronii Ringier ar trebui sa scoata din conturi peste 120.000 de euro pe luna, cu tot cu TVA, ceea ce inseamna aproape 1.500.000 euro anual. (R.F.)
Intermediarii lui Liviu Tudor
Oamenii de baza ai patronului Liviu Tudor sunt raspanditi prin marea majoritate a firmelor controlate de acesta.
Gelu MARCHIDAN, actionar sau membru al CA in: Concordia A 4 SA, Digicom SA, Diginet SA, IIRUC-Digicom Grup SA, IIRUC SA, IIRUC Service SA, IIRUC Trade SA, Prefabricate Vest SA.
Cristina TUDOR (ex-HARTAN), sora lui Liviu Tudor, actionar sau membru al CA in: Concordia A 4 SA, Diginet SA, IIRUC-Digicom Grup SA, IIRUC Service SA, IIRUC Trade SA, Novo Parc Doi SRL, Novo Parc SRL, Vestco Industries SA, MM Real Estate SA, Belvedere SA Braila.
Maria DRAGOMIRESCU, actionar sau membru al CA in: Concordia A 4 SA, Diginet SA, IIRUC-Digicom Grup SA, IIRUC Service SA, IIRUC Trade SA.
Viorel OANCEA, actionar sau membru al CA in: Concordia A 4 SA, IIRUC Service SA, IIRUC Trade SA, Vestco Industries SA, MM Real Estate SA, Belvedere SA Braila.
Simona Daniela FILIPOIU, actionar sau membru al CA in: Concordia A 4 SA, IIRUC Service SA, IIRUC Trade SA, Prefabricate Vest SA, Vestco Industries SA, Belvedere SA Braila.
Geta DINCA, actionar sau membru al CA in: Concordia A 4 SA, ID Holding SRL, Prefabricate Vest SA, Novo Parc Doi SRL, Novo Parc SRL, MM Real Estate SA, Belvedere SA Braila.
RAAPPS a inghitit galusca
Dupa ce s-a mutat din Casa Presei, unde platea o chirie modica, "Ringier" n-a predat sediul inapoi la RAAPPS, cum era firesc, ci l-a pastrat in vederea unor speculatii imobiliare. Stiind ca e ilegal sa-l subinchirieze, suprafata pe care o ocupa "Evenimentul zilei" a fost pusa in conservare (ca spatiu de depozitare pentru diverse acareturi). Foarte important este ca trustul n-a eliberat spatiul, ci a pastrat in el birouri, dulapuri etc. pentru a justifica faptul ca mai are nevoie de el. Scopul e lesne de dedus. In urma unor cereri ale presei, RAAPPS ar urma ca in foarte scurt timp, ca urmare a unei hotarari de guvern, sa vanda catre publicatiile din Casa Presei spatiile pe care acestea le ocupa. Acesta e motivul pentru care "Ringier" nu elibereaza acel spatiu, desi nu-l mai foloseste, in detrimentul altor publicatii din Casa Presei, ci doreste sa-l cumpere in vederea unor speculatii imobiliare. Iar RAAPPS inchide ochii, dat fiind ca "Ringier" editeaza un ziar destul de important. Cand am incercat sa aflam mai multe detalii, specificand ca este vorba de contractul cu "Evenimentul zilei", Sorin Manescu, director al SAIFI - organism al RAAPPS constituit special pentru administrarea Casei Presei - s-a motivat imediat, prin cabinetul sau - ca are foarte mult de lucru si nu putem sa-l contactam decat saptamana viitoare. Interesant este ca atunci cand s-a mutat din Casa Presei, "Evenimentul zilei" a publicat un soi de comunicat in care se arata cat de fericiti sunt redactorii ca au plecat de acolo, dintr-un sediu blestemat, cu coridoare inguste si intunecoase, al trecutului stalinist. Perfect, daca asa de rau era sediul, de ce nu-l preda "Ringier" inapoi la RAAPPS? (I.L.)
Santajul si parterul
Intrucat "cazarea" trustului "Ringier" la parterul Complexului "Novo Parc" al clanului de la Bacau, reprezentat de Liviu Tudor si Dorin Iacob, strans legat si cu presedintele Traian Basescu, ar putea constitui un urias santaj de presa, cerem Parchetului Inaltei Curti de Casatie sa cerceteze acest fapt, precum si contractul de inchiriere. Daca "Ringier" nu plateste pentru spatiul de birouri, sau plateste sub pretul zonei, una foarte cautata - si licitata - din punct de vedere imobiliar, atunci nu poate fi vorba decat de santaj. In urma caruia "Ringier" s-a ales cu parterul din "Novo Parc". Contractul amintit ar fi trebuit sa fie depus la Administratia Financiara a Sectorului 2. Daca n-a fost depus, cum avem motive sa credem, intrucat ne-a fost refuzat accesul la el, cu toate ca am invocat Legea 544, atunci avem de a face si cu o evaziune fiscala de proportii. (M.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.