Filarmonica "Enescu" la Atena
Orchestra Simfonica a Filarmonicii "George Enescu" din Bucuresti, dirijata de catre Cristian Mandeal, se afla in turneu in capitala Greciei. Luni (6 noiembrie) aceasta va concerta in Sala Megaron din Atena, solist fiind Aris Garoufalis. Programul cuprinde in totalitate lucrari scrise de Serghei Rachmaninov ("Vocaliza", "Concertul nr. 2 pentru pian si orchestra" si "Simfonia nr. 2"). Artistii romani le sunt destul de bine cunoscuti melomanilor greci. In noiembrie '98, Orchestra Simfonica a Filarmonicii "Enescu", sub bagheta dirijorului Dimitris Toufexis, prezenta in fata publicului atenian un program George Gershwin. Un an mai tarziu, filarmonistii bucuresteni erau invitati in cadrul "Summer Festival-Atena 2000" la Teatrul Atticus situat la poalele muntelui Acropole, concertul fiind dirijat de Eugene Kohn, avandu-i ca solisti pe Placido Domingo si Ana Maria Martinez. Pe 15 septembrie 2002, Orchestra Simfonica a Filarmonicii si Cristian Mandeal participau cu un concert extraordinar la inaugurarea noii Sali Megaron din Salonic. (L.I.)
"Armonii sacre" la Cluj
Inceputa ieri cu un recital de arii si lieduri din repertoriul universal al muzicii religioase, cea de a treia editie a Festivalului Coral de muzica religioasa "Armonii sacre" se va incheia maine. Potrivit directorului festivalului, prof. Alexandru Suciu, PS Florentin Crihalmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, va inmana dirijorului fiecarui cor, precum si interpretilor de arii si lieduri diploma "Armonii sacre" pentru meritele si contributia deosebita la muzica religioasa. (L.I.)
Aromanii, identitate si destin
Nascut la Bucuresti (1941) din parinti aromani, Nicolae Serban Tanasoca este filolog si istoric. Licentiat (1964) si doctor (1979) in filologie clasica al Universitatii Bucuresti, s-a specializat, prin activitatea de cercetare, in studii clasice, bizantinologie si balcanologie. Ca prim invitat al acestei luni la Conferintele Teatrului National - care se vor desfasura maine, in mod exceptional, in Sala Amfiteatru, de la orele 11.00 - Nicolae Serban Tanasoca va vorbi despre "Aromani: identitate si destin istoric". (L.D.)
"EuroProFile" sibiene
Muzeul National al Literaturii Romane (MNLR), impreuna cu Biblioteca Astra din Sibiu, au demarat, cu sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor, proiectul "EuroProFiles - galerie multimedia", in cadrul Programului "Sibiu capitala culturala Europeana 2007". Proiectul (1 octombrie 2006-30 mai 2007) prezinta o galerie multimedia cuprinzand 20 de personalitati care s-au nascut sau au activat in Sibiu (Emil Cioran, Lucian Blaga, Samuel von Brukenthal, Gheorghe Lazar, Hermann Oberth s.a.). Vor figura atat personalitati culturale romane, cat si ale minoritatilor germana si maghiara. "Baza de date de acces a galeriei multimedia va fi disponibila in limbile romana si engleza si va include informatii detaliate despre fiecare dintre oamenii de cultura inclusi, despre contextul istoric si cultural in care acestia si-au desfasurat activitatea, fragmente audio-video, fragmente de carti electronice, fotografii. <<EuroProFiles>> va include si 20 de bannere, fiecare dedicat unei personalitati culturale abordate, amplasate sub forma unui traseu, in diverse locatii din Sibiu, care urmareste atingerea unui punct de maxim interes in cadrul proiectului", a precizat Sande Varjoghe, manager proiect. Galeria multimedia va fi inaugurata pe 9 mai 2007 in zona bibliotecii Astra din Sibiu, cu ocazia aniversarii semicentenarului Uniunii Europene. (L.D.)