Armata Romaniei are, incepand de ieri, primul amiral din istoria acestei institutii. Printr-un decret semnat de presedintele Romaniei, vice-amiralul Gheorghe Marin (foto), seful Statului Major General, a fost avansat la gradul de amiral (echivalentul
Armata Romaniei are, incepand de ieri, primul amiral din istoria acestei institutii. Printr-un decret semnat de presedintele Romaniei, vice-amiralul Gheorghe Marin (foto), seful Statului Major General, a fost avansat la gradul de amiral (echivalentul unui general cu patru stele). Aceasta avansare la gradul de amiral este o premiera pentru Armata Romaniei. Pana in momentul de fata, Romania nu a mai avut un amiral. De asemena, prin numirea lui Gheorghe Marin la conducerea Statului Major General s-a inregistrat o alta premiera, deoarece din anul 1860 si pana la numirea lui Marin in functia de sef al SMG, Armata Romaniei nu a mai fost condusa de un marinar. Peste gradul de amiral sau general cu patru stele mai exista gradul de maresal. Potrivit actualelor legi, presedintele Romaniei poate acorda gradul de maresal, pentru merite militare exceptionale, dar numai in timp de razboi.
Alte avansari
Pe de alta parte, Traian Basescu l-a avansat, ieri, la gradul de general locotenent (trei stele) si pe Constatin Croitoru, seful Directiei Generale de Informatii a Apararii (DGIA). Au mai fost inaintati in grad generalul de brigada Nicolae Dohotariu - devenit general-maior, generalul de brigada Stefan Oprea - general-maior, generalul de flotila aeriana Fanica Carnu - general-maior si contraamiralul de flotila Victor Barbu. Gradul de general de brigada a fost acordat colonelului Vasile Barea si colonelului Valentin Petre. Comandorul Virgil Ristea a primit gradul de general de flotila aeriana, iar comandorul Dorin Danila pe cel de contraamiral de flotila, acelasi grad fiind acordat si comandorului Gheorghe Petria. Tot prin decrete prezidentiale, chestorul de politie Lazar Carjan, din MAI, a devenit chestor principal de politie, iar chestorul principal de politie Dumitru Popescu a devenit chestor sef de politie, raporturile sale de serviciu cu MAI incetand.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.