Cu doua zile inainte de debutul Festivalului National de Teatru, consilierii municipali i-au conferit regizorului David Esrig titlul de Cetatean de Onoare al Municipiului Bucuresti, la solicitarea actorului Romeo Pop, presedinte al Comisiei pentru Cultura din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti. A XVI-a editie a Festivalului National de Teatru, organizata de Ministerul Culturii si Cultelor, UNITER si Primaria Capitalei, incepe astazi, iar consilierului municipal Romeo Pop ii va reveni onoranta sarcina de a-i inmana diploma profesorului Esrig, invitat de onoare la festival.
Regizorul si profesorul David Esrig este absolvent al I.A.T.C. promotia 1957, dar traieste si lucreaza in Germania de mai multi ani. Aici a infiintat o Academie de Teatru si Film, "Athanor", recunoscuta pe plan european, iar in iunie anul aesta, la Sibiu, David Esrig a venit cu montarea "Asteptandu-l pe Godot" si a participat la o conferinta speciala dedicata marelui dramatrug irlandez, inclusa in "Anul International Samuel Beckett". Doctor in arta al Universitatii din München, David Esrig a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, in 2005, pe 30 ianuarie. Este autorul unor spectacole memorabile, unele interzise de cenzura vremii: "Umbra", de J. Schwartz (1963), "Troilus si Cressida", de W. Shakespeare (1965), "Nepotul lui Rameau", de D. Diderot (1968), "Asteptandu-l pe Godot", de S. Beckett, "Furtuna", de W. Shakespeare.
David Esrig a montat si pe scenele din Bonn, Haifa, Tel Aviv, Munchen, Paris, Essen, si a primit, de-a lungul carierei, numeroase distinctii: Premiul Theatre des Nations (1965), Premiul criticii franceze pentru cel mai bun regizor strain 1964/1965 (ex-aeqo cu F. Zeffirelli), Premiul Festivalului BITEF Belgrad 1967 (ex-aeqo cu J. Grotowski si O. Krejca), Premiul pentru reinnoirea traditiilor teatrale BITEF Belgrad 1973. In prezent este director al Fundatiei Athanor pentru sprijinirea teatrului (München) si presedinte de onoare al festivalurilor scolilor de teatru din Europa.