Structura deficitului comercial arata ca principalele produse care au exercitat presiuni asupra balantei comerciale au fost importurile de bunuri pentru aprovizionarea cu materii prime si materiale a industriei si importurile de bunuri pentru investi
Structura deficitului comercial arata ca principalele produse care au exercitat presiuni asupra balantei comerciale au fost importurile de bunuri pentru aprovizionarea cu materii prime si materiale a industriei si importurile de bunuri pentru investitii, care au sustinut procesele de restructurare, modernizare si dezvoltare a industriei din aceasta perioada (pe opt luni din 2006, industria prelucratoare a crescut cu 7,7%, fata de perioda similara a anului trecut).

"Cresterea importului si a deficitului comercial au fost determinate, in principal, de ritmul sustinut de dezvoltare a economiei si de procesele de restructurare si modernizare a industriei in scopul adaptarii acesteia la conditiile de concurenta si competitivitate din UE, cat si de pe piata mondiala", a declarat Iuliu Winkler, ministru delegat pentru comert. Deficitul comercial al Romaniei s-a situat, in primele noua luni ale anului in curs, la peste 9,61 miliarde euro, in crestere cu 45,61% comparativ cu perioada similara din 2005, cand s-a cifrat la 6,6 miliarde euro, conform datelor comunicate de Institutul National de Statistica (INS).
Deficitul comercial a fost in perioada ianuarie-septembrie 2006 de 7,4 miliarde euro, comparativ cu 4,82 miliarde euro in aceeasi perioada din 2005, cresterea fiind de 53,4%. Conform INS, importurile CIF (pretul la frontiera tarii importatoare) efectuate in primele noua luni din 2006 au insumat 28,7 miliarde euro, ceea ce reprezinta o crestere cu 24,5% fata de anul precedent.
In luna septembrie 2006, importurile au totalizat 3,38 miliarde euro, fiind mai mari cu 18,8% fata de luna septembrie 2005. Cea mai mare pondere in structura importurilor o detine grupa de produse - masini si dispozitive mecanice, masini, aparate si echipamente electrice (23,8%).
Comparativ cu anul 2005, valoarea importurilor provenite din tarile Uniunii Europene (UE-25) a crescut cu 24,4%, avand o pondere de 62,2% in total importuri.
In ierarhia tarilor partenere la importuri, pe primul loc se afla Germania (care detine 14,9% din totalul importurilor romanesti), urmata de Italia (14,8%), Federatia Rusa (8,8%).
Dupa regimurile vamale atribuite conform legislatiei din domeniul vamal, din totalul importurilor realizate in perioada mentionata 77,8% reprezinta importuri definitive, 21% importuri temporare de marfuri in vederea prelucrarii active, iar 1,1% reprezinta importuri de bunuri rezultate din perfectionarea pasiva (in afara tarii) a unor bunuri exportate temporar in acest scop si importuri de bunuri in regim de leasing financiar.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.