Dorin Iacob, omul lui Magureanu, si Liviu Tudor, omul lui Hrebenciuc si Iacobov, au creat o intreaga tesatura financiara care a condus la prabusirea unor firme, sau societati bancare * In acelasi timp, tandemul a contribuit la devalizarea altor societati aflate in faliment controlat * Dorin Iacob a fost implicat in celula de criza constituita la Cotroceni pentru recuperarea ziaristilor rapiti in Irak de Omar Hayssam * Iacob, fost sef de cabinet al lui Virgil Magureanu la SRI, a depus marturie intr-un proces, alaturi de actualul primar al Capitalei, Adriean Videanu, certificand ca Traian Basescu n-a avut dosar de retea la Securitate * Incercand sa se scuze, intr-un drept la replica adresat ZIUA, Dorin Iacob il acuza, implicit, pe actualul presedinte al Romaniei NU RATATI, IN EPISODUL VIITOR: Trustul de presa "Ringier", care editeaza cotidianul "Evenimnetul zilei", s-a cuibarit in complexul "Novo Parc", care apartine, de fapt, omului de afaceri Liviu Tudor si grupului de interese economice de la Bacau * "Evenimentul zilei" a parasit Casa Presei, dar nu a cedat spatiul RAAPPS, cum era firesc, ci intentioneaza sa-l utilizeze in scopul unei speculatii imobiliare * Asupra tranzactiei "Novo Parc" planeaza suspicinea unui imens santaj de presa
In episodul trecut am aratat cum firma Concordia, care apartine oamenilor de afaceri Dorin Iacob si Liviu Tudor, a fost improprietarita, in 2000, cu acte false, cu 63 de spatii comerciale din Sectorul 4 al Capitalei. Astazi ne vom opri asupra altor matrapazlacuri regizate de acestia, devaluind cititorilor adevarata lor identitate. Dorin Iacob si Liviu Tudor au sfidat toate legile acestei tari, razand in fata autoritatilor. De asemenea, au profitat din plin de lacunele legii, precum si de faptul ca nici o autoritate din aceasta tara n-a avut interesul sa descopere ingineriile lor financiare de proportii, savarsite prin fraudarea legii. In acest episod vom vedea cum Tudor si Iacob au falimentat in lant o serie de firme si societati bancare, dupa un veritabil principiu al dominoului.
In urmatorul episod vom arata cum trustul de presa "Ringier" a ajuns sa se lafaie in birourile puse la dispozitie de oamenii lui Hrebenciuc, Iacobov si Magureanu, in complexul "Novo Parc", pentru care ar fi trebuit sa plateasca mai bine de 1.500.000 euro pe an, pastrand in conservare in Casa Presei un spatiu pe care intentioneaza sa-l jongleze la bursa imobiliara, profitand de faptul ca societatea "Ringier" editeza un ziar. Veti afla, in episodul viitor, detalii despre soarta acestei sume de bani ce poate fi legata de un santaj de presa.
Dorin Iacob si devalizarea Bancorex
Publicand, referitor la devalizarea Bancorex, un asa zis serial de dezvaluiri, in care, ca sa utilizam un termen din argoul gazetarilor, au fost lansate pe piata si numeroase fonfleuri, "Evenimentul zilei" a omis, in mod straniu, sa nominalizeze cativa mari rechini, doi dintre acestia fiind chiar Dorin Iacob si Liviu Tudor. In ce scop? Veti afla tot in episodul urmator. Acum va prezentam doar premizele afacerii.
Ajuns sa controleze SC BEL AMI INVEST din Alba Iulia, Dorin Iacob a reusit performanta de a angaja un credit de la Bancorex, in valoare de 1.250.980,86 USD (19.973.160.410,76 lei vechi). Firma a fost creata in 1994, iar imediat dupa aceea s-a inglodat in datorii, printre creditori numarandu-se si BRD. Realizand ca nu-si vor mai vedea banii niciodata, creditorii au cerut falimentul BEL AMI INVEST, declansandu-se astfel procedura specifica. In acel moment, mai precis in 1998, imprumutul de la Bancorex a fost preluat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare si trecut la datoria publica.
Dorin Iacob este un fost militian transformat in sereist dupa caderea regimului comunist. Datorita aptitudinilor sale a ajuns repede seful de cabinet al controversatului Virgil Magureanu, la SRI, si omul acestuia de incredere. In anul 1998, cand s-au pus bazele Partidului National Roman, Iacob si-a urmat mentorul, devenind vicepresedintele formatiunii politice.
Prietenul presedintelui
Diligentele pentru fuzionarea PD cu PNR au fost declansate in anul 1999, principalii negociatori fiind Traian Basescu, atunci vicepresedinte al PD, si Dorin Iacob, vicepresedinte al PNR. Deoarece alegerile bateau la usa, Petre Roman a inghetat temporar negocierile. Dupa 2000, cand Basescu a ajuns presedinte al PD, negocierile au fost reluate, iar fuziunea a avut loc. Dorin Iacob a devenit imediat secretar executiv al democratilor, in ciuda opozitiei unora dintre vechii membri PD, printre care si Radu Berceanu, actualul ministru al Transporturilor. In paralel, Iacob era administrator la mai multe firme, din bugetul carora s-a asigurat campania prezidentiala a candidatului Basescu la presedintie. Dupa instalarea noului presedinte la Cotroceni, Iacob a fost vazut in repetate randuri la Palat, iar cand a fost intrebat de presa despre scopul acestor vizite a declarat ca o face in calitate de prieten al presedintelui.
Martori-cheie la proces
Interesanta este alaturarea lui Dorin Iacob, mana dreapta a lui Virgil Magureanu, si zvonurile lansate in campania electorala cu privire la dosarul de Securitate al lui Basescu, de catre Mugur Ciuvica, care a si prezentat un soi de dovezi in acest sens, infirmate de actualul presedinte. In acest sens, in procesul pe care Traian Basescu l-a intentat, au aparut doi martori-cheie. Alaturi de Adriean Videanu, Dorin Iacob a fost citat de Traian Basescu in procesul in care si-a negat legaturile cu fosta Securitate. Amandoi au negat apartenenta actualului presedinte la vreo retea informationala a Securitatii. Nici pana azi nu se cunoaste calitatea in care si-a dat cu parerea Videanu, actualul primar al Capitalei, in acest proces.
Dovada a increderii de care s-a bucurat Iacob in fata presedintelui este si implicarea acestuia in celula de criza constituita cu ocazia eliberarii celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak, cand, brusc, Basescu si-a amintit de el. In timpul audierii lui Omar Hayssam de catre judecatori, acesta a facut o declaratie-soc: "Am fost solicitat de presedinte sa-mi contactez toate cunostintele pentru a strange cat mai multe informatii referitoare la rapire. Mi s-a dat si numele unei persoane cu care trebuia sa tin legatura, Dorin Iacob". Aceasta declaratie cuprinde temeinice indicii ca Dorin Iacob a functionat ca ofiter acoperit al Securitatii. Intrucat face parte din anturajul presedintelui solicitam CNSAS sa se pronunte. Pe langa aceasta stransa colaborare, omul lui Virgil Magureanu l-a insotit pe Traian Basescu la toate termenele la care acesta a comparut in Dosarul Flota.
Falimentul de la Banca Unirea
In anul 1996, prin subscriptie publica, se infiinta Banca Comerciala Unirea, avand la baza Grupul de la Bacau, aflat sub obladuirea lui Viorel Hrebenciuc si a lui Corneliu Iacobov. Aceiasi Tudor si Iacob controlau 49,77% din capitalul social, ceilalti asociati importanti fiind Societatea de Investitii Financiare II Moldova (condusa de Corneliu Iacobov), cu 24,65% din actiuni si CNSLR "Fratia", cu 12% din actiuni. Restul era detinut de unele persoane fizice printre care se numara si actualul presedinte al Romaniei, Traian Basescu. In scurt timp, prin multiple manevre de culise, fondurile institutiei financiare au fost plimbate dintr-un cont intr-altul, pana cand Banca Populara Romana a ajuns actionar majoritar, iar director al Bancii Unirea a devenit Emil Botea.
Totul a mers bine pana cand Banca Nationala a Romaniei a facut un control la Unirea, pentru a descurca itele unei asa-zise majorari de capital cu 50 de miliarde de lei. Asa s-a ajuns la concluzia ca respectiva majorare a fost facuta din bani publici, iar 33 de miliarde de lei au ajuns in conturile unor firme dubioase si ale unor persoane fizice, in fruntea acestora aflandu-se Liviu Tudor. In plus, Banca Unirea a ajuns actionar majoritar la DIGICOM SA, firma aceluiasi Liviu Tudor.
Spalare de bani si falimentarea premeditata a unei banci
Revenind la activitatea de inceput a Bancii Unirea, vom scoate in evidenta modul in care s-au plimbat banii dintr-un cont intr-altul, pentru a fi spalati. In calitate de imputernicit, Liviu Tudor reprezenta "toate interesele legate de actiunile pe care SC BEST OIL SRL le detine in cadrul Bancii Unirea SA (in curs de constituire)" (facsimil 1). Astfel, BEST OIL varsa prin intermediul Bancorex suma de 295 de milioane de lei, catre Banca Unirea SA, la 16.07.1996. Alti 606 milioane de lei ajung de la Banca Agricola la Unirea, in aceeasi luna, precum si alte sume virate prin intermediul Bancii Columna ori a Bancii Internationale a Religiilor. De mentionat ca atat Banca Agricola, Columna, Bancorex cat si BIR au ajuns intre timp in stare de faliment. Desigur, aceeasi soarta a avut-o si Banca Unirea, care a fost cumparata in ultimul moment de niste rusi. Ultimul director al Bancii Unirea, Emil Botea, a declarat in mai multe randuri ca unul dintre cei care conduc Nova Bank, si anume presedintele Alexei Voskoboy, ar fi avut o pozitie oficiala in KGB. Rusii de la Nova Bank, cumparatorii Bancii Unirea, n-au comentat in nici un fel aceasta informatie. Cert este ca, totusi, BNR a instituit la Unirea un regim de decontare speciala, care a durat un an si patru luni. Dupa aceasta perioada, la 22 august anul trecut, Bancii Unirea i s-a retras licenta de functionare.
Alte sume importante de bani au fost scoase din Banca Unirea prin contracte de prestari servicii deosebit de avantajoase pentru furnizori. Unul dintre acestea se refera la livrarea catre banca a sase echipamente de comunicatii prin satelit VSAT si a tot atatea "licente software terminal si 1 licenta software HUB TCP-IP" (facsimil 2). Cum era de presupus, beneficiara contractului n-a fost alta decat SC DIGICOM SA, firma controlata de acelasi Liviu Tudor. Valoarea initiala a contractului s-a ridicat la suma de 206.500 USD.
Ulei din Rezervele de stat
Fara a se implica aparent in politica, Liviu Tudor controleaza direct sau prin interpusi mai multe societati comerciale, printre care se numara: IIRUC SA, PREFABRICATE VEST SA, VESTCO INDUSTRIES SA, DIGICOM SA, IIRUC - DIGICOM GRUP SA, ID HOLDING SRL, IIRUC SERVICE SA, CONCORDIA ALIMENTARA 4 SA, ID REAL ESTATE SA, IIRUC TRADE SA, DIGINET SA si altele. Pana nu demult a detinut si fabrica de ulei Muntenia, pe care a falimentat-o incepand cu finele anului 2002, la sfatul unor prieteni apropiati din Guvern. Printre acestia se numara Viorel Hrebenciuc si Serban Mihailescu. Cu cel din urma a pus chiar la cale vanzarea catre pensionari de ulei, orez si zahar - cate doua kilograme de fiecare - in sistem "economat", adica la pret de fabrica. Numai ca uleiul provenea de la Rezervele de stat (1400 de tone). Pentru a nu se declansa un scandal de proportii, fabrica Muntenia a fost devalizata, dupa care s-a declansat procedura falimentului.
Devalizarea fabricii de ulei Muntenia
Desi se afla pe cale sa-si inchida portile, SC MUNTENIA SA a incheiat cu SC PREFABRICATE VEST SA un "Contract de vanzare-cumparare de BCA cu livrare periodica" (facsimil 3). Ambele societati erau controlate de Liviu Tudor, iar tranzactia a avut loc la 2.12.2002. Vanzatorul de BCA se obliga sa livreze cantitatea de 10.870 mc in maximum 10 luni de zile, la pretul de 1.650.000 lei/mc, inclusiv TVA, la care se adauga valoarea ambalajului de 190.000 lei/mc, inclusiv TVA (paleti 60 x 60).
Valoarea totala a contractului s-a ridicat la suma de 20.000.800.000 lei, dar modalitatea de plata este de natura sa starneasca rasul oricarui finantist din lume. Citam: "Partile convin ca plata produsului livrat se se efectueze prin virament, cu o plata in avans reprezentand 80% din valoarea contractului". Nicaieri in lume nu da nimeni bani cu nemiluita (80% din valoarea contractului), pentru o marfa care urmeaza sa-i fie livrata candva. Lasand la o parte faptul ca PREFABRICATE VEST n-a livrat asa-zisului beneficiar nici macar un metru cub de BCA - ca doar SC MUNTENIA nu se apuca de constructii inainte de declansarea procedurii de faliment - este de remarcat ca tranzactia are un iz penal cat se poate de pronuntat.
O alta inginerie
Asa cum am mai spus, falimentarea SC MUNTENIA SA fusese deja hotarata la sfarsitul anului 2002. Pentru ca firma sa fie devalizata in continuare, se mai pune la cale un alt contract, de asta data cu SC CONCORDIA ALIMENTARA 4 SA, controlata de acelasi Liviu Tudor prin intermediul surorii lui.
La data de 24.01.2003, CONCORDIA cedeaza catre MUNTENIA o linie de imbuteliere si ambalare ulei comestibil cu care n-avea ce face, primind in schimb 100.477 actiuni pe care MUNTENIA le detinea la SC DIGICOM SA. In acest mod, MUNTENIA se putea duce bine mersi la fund, fara ca supraveghetorii financiari sa mai poata emita ulterior pretentii asupra actiunilor pe care le detinuse la DIGICOM. Mai precizam o data, atat MUNTENIA cat si DIGICOM apartineau aceluiasi afacerist Liviu Tudor, ocupant al locului 20 in Topul celor mai bogati 300 de romani, cu o avere estimata intre 80 si 100 de milioane de dolari.
In episodul urmator, o serie de semne de intrebare pe care le-am lansat isi vor primi raspuns. De exemplu, cum a fost posibil ca dupa o campanie sustinuta a "Evenimentului zilei" impotriva grupului de interese care l-a propulsat in afaceri pe Liviu Tudor, aceasta publicatie a trustului "Ringier" sa fie "cazata" intr-o proprietate a firmei "Digicom", in baza unui contract care, in mod suspect, ramane confidential. Cine a platit, daca a platit pentru sediul "Evenimentului zilei"? Veti afla luni.