A 16-a editie a Festivalului National de Teatru se deschide astazi cu expozitia Helmut Sturmer care va fi vernisata in foaierul Salii Mari a Teatrului National din Bucuresti. Panourile cu schite colaje si fotografii, mastile folosite in spectacolul "Poveste de iarna" de William Shakespeare, (regia Silviu Purcarete, Teatrul National Bergen, Norvegia) papusile uriase din decorul operei "Evgheni Oneghin" de Piotr Ceaikovski (regia Silviu Purcarete, Opera din Bonn, Germania), proiectiile cu imagini din cateva dintre ultimele spectacole a caror scenografie a semnat-o, incearca sa reconstituie aerul atat de special al decorurilor pe care le-a creat in cei 40 de ani de cariera. Gandita ca un traseu initiatic prin etapele construirii spatiului scenic, expozitia isi propune sa dezvaluie etapele creatiei lui Sturmer, urmarindu-i parcursul de dupa plecarea din Romania, alaturi de regizori cu care a colaborat ani de-a randul: Vlad Mugur, Silviu Purcarete, Tompa Gabor sau Konstanze Lauterbach, Roberto Ciulli in teatre din Germania, Norvegia, Franta, Ungaria, Elvetia, America, Marea Britanie sau Romania. Prima zi a Festivalului National de Teatru continua cu spectacolul "Burghezul gentilom", dupa Moliere, in regia lui Petrica Ionescu, urmat de primele reprezentatii ale Modulului Dans: "Crossroad of Illusions", coregrafia Adrian Stoian, "Daydream", coregrafia Ana Maria Costea si "Reprogramare", coregrafia Mihaela Dancs.
Patrice Chéreau la FNT

Cea de-a doua zi a Festivalului este dedicata in cea mai mare parte intalnirii cu regizorul Patrice Chéreau, invitat special al acestei editii.
Prima intalnire a publicului roman cu regizorul francez, celebru pentru montarile sale in film, teatru si opera, va avea loc duminica dimineata, la Institutul Francez, unde va fi proiectat documentarul "Une Autre Solitude". Filmul prezinta relatia profesionala dintre Chéreau si actorul Pascal Greggory pe parcursul realizarii spectacolului "La solitude des champs de coton" de Bernard - Marie Koltcs. Proiectia va fi urmata de o sesiune de intrebari si raspunsuri. Tot duminica, pe scena de la Bulandra, Patrice Chéreau, de data asta in calitate de actor, va fi protagonistul unui spectacol lectura, "Legenda Marelui Inchizitor", un capitol din romanul "Fratii Karamazov" al lui Dostoievski.
Patrice Chéreau a fost director al Teatrului din Sartrouville timp de 22 de ani si co-director al Teatrului National din Paris timp de alti sapte ani. A pus in scena piese semnate de Marlowe, Marivaux, Wenzel, Ibsen, Bernard-Marie Koltcs sau Jean Genet. A debutat in regia de opera cu L'Italienne a Alger a lui Rossini, montand apoi un numar impresionant de opere, precum Tetralogia lui Wagner sub conducerea lui Pierre Boulez, versiunea integrala a operei Lulu de Berg la Opera din Paris, Lucio Silla de Mozart si, cativa ani mai tarziu, Don Giovanni la Salzburg. Filmografia sa cuprinde pelicule importante, multe premiate la marile festivaluri: "Regina Margot" (Premiul Juriului, Cannes '94), "Intimitate" (Ursul de Aur si Ursul de Argint, Berlin 2001), "Son Frére" (Ursul de Argint, Berlin 2003).