Ministrul Economiei Codrut Seres apreciaza ca ANRGN, Petrom si companiile de distributie a gazelor naturale sunt vinovate pentru aparitia unor nereguli care au determinat majorarea tarifelor la gaze. Atat Autoritatea Nationala de Reglementare in dome
Ministrul Economiei Codrut Seres apreciaza ca ANRGN, Petrom si companiile de distributie a gazelor naturale sunt vinovate pentru aparitia unor nereguli care au determinat majorarea tarifelor la gaze. Atat Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), cat si Petrom sau firmele de distributie a gazelor au o parte a responsabilitatii majorarii tarifelor, a declarat Seres ieri, intr-o conferinta de presa, intrebat cine este vinovat de situatia din domeniu. Petrom a solicitat un pret mai mare decat cel stabilit de ANRGN, Distrigaz Nord si Distrigaz Sud nu au incheiat contractele la pretul solicitat de Petrom, iar ulterior au cerut ANRGN sa recunoasca aceste costuri suplimentare in tarife, a spus Seres. Ministrul a adaugat ca ANRGN nu a intervenit la timp si "mult mai just" pentru rezolvarea problemelor. Tarifele sunt stabilite periodic, pe baza estimarilor ANRGN privind evolutia preturilor la gaze, insa ANRGN nu poate impune producatorilor interni de gaze preturile la care acestia sa vanda distribuitorilor. In urma cu cateva luni au aparut divergente intre Petrom si distribuitorii de gaze naturale, pe fondul neintelegerilor referitoare la pret. Reprezentantii ANRGN au afirmat, in luna septembrie, ca producatorii interni de gaze naturale, in special Petrom, impun principalilor distribuitori preturi cu 15-20 dolari/1000 mc peste nivelul calculat de ANRGN pentru productia interna, de 330 lei/1000 mc (circa 122 dolari/1000 mc). Operatorii de distributie au anuntat ca, in perioada august - septembrie, OMV-Petrom a intrerupt sau limitat livrarea gazelor catre companiile care nu au acceptat majorarea pretului. In replica, oficialii OMV-Petrom au afirmat ca preturile companiei sunt la circa jumatate fata de nivelul celor pentru gazele din import. La sfarsitul lunii octombrie, Autoritatea a anuntat ca tarifele la gazele naturale vor creste cu pana la 8,5%, la 12 noiembrie, in principal ca urmare a majorarii preturilor pentru productia interna.
Contracte cu probleme
Codrut Seres a solicitat companiilor Distrigaz Nord si Sud sa convoace Consiliile de Administratie ale celor doua distributii de gaze, solicitand firmelor lamuriri privind intarzierea semnarii contractelor de aprovizionare cu gaze. Cele doua companii nu au contracte de aprovizionare cu distribuitorii interni, iar acordurile de import nu contin clauze asiguratorii in cazul in care furnizorul extern incalca prevederile contractuale, potrivit lui Seres. "Exista clauze asiguratorii care nu sunt in masura sa ne satisfaca pe noi si pe consumatorii casnici", a declarat Seres. Conform acestuia, un furnizor extern poate livra, cu intarziere, o parte a cantitatilor prevazute in contract, ceea ce va determina "probleme destul de serioase" privind aprovizionarea cu gaze naturale. Intrunirea Consiliilor de Administratie ale celor doua firme, unde statul este actionar minoritar, avand 49% din actiuni, vor avea loc saptamana viitoare sau cel mai tarziu peste doua saptamani, a mai spus Seres.
Mai mult, el considera ca furnizorii de gaze trebuie sa fie sanctionati, inclusiv cu anularea licentei, daca nu pot asigura aprovizionarea cu gaze naturale. Furnizorii (cei mai mari fiind Distrigaz Sud si E.On Gaz Romania, fost Distrigaz Nord) au utilizat, in luna octombrie, gaze naturale din conductele Transgaz, potrivit datelor Dispeceratului National de Gaze, situatie fara precedent, a anuntat ministrul Economiei. "Furnizorii au justificat acest lucru prin faptul ca Petrom le-a cerut un pret mai mare pentru gazele naturale si, ca atare, nu au incheiat contractele de aprovizionare cu aceasta companie", a mai spus Seres. El apreciaza ca furnizorii puteau sa apeleze la importuri, pentru evitarea problemelor din ultima perioada, care au determinat majorarea preturilor la gaze. "Chiar daca nu am fi avut o majorare de tarif data de conditiile exceptionale de anul acesta, oricum aceasta majorare a preturilor trebuia operata anul viitor", a spus Seres. Potrivit acestuia, activitatea de furnizare este una de competitie, in timp ce la distributie este un monopol natural. "Fiind un monopol natural, trebuie sa te asiguri de siguranta aprovizionarii cel putin catre consumatorul captiv, care nu are posibilitatea sa se declare eligibil", a adaugat Seres.
Program de scumpiri pentru 2007
Presedintele ANRGN, Stefan Cosmeanu, considera ca producatorii interni de gaze naturale, OMV-Petrom si Romgaz, vor respecta calendarul majorarii preturilor pentru 2007, care va fi facut public in cursul lunii noiembrie. "Am convingerea ca toti producatorii vor respecta si isi vor asuma acest program, deoarece vom tine cont si de propunerile lor, dar si de suportabilitatea preturilor la consumator", a declarat Cosmeanu, transmite Mediafax. El a precizat ca a solicitat producatorilor sa transmita Autoritatii programul de productie si propunerile lor de preturi pentru 2007. Dupa analiza tuturor ofertelor, ANRGN va prezenta public programul care va fi aplicat in anul 2007. Cosmeanu a mai spus ca noul calendar ar putea fi elaborat chiar si pentru anul 2008. "Eu as vrea sa elaborez calendarul si pentru 2008 si consider ca acest lucru ar fi bun, pentru ca ar oferi certitudini producatorilor, dar si vizibilitate consumatorilor pentru evolutia viitoare a preturilor. Doresc insa mai intai sa ma consult cu premierul, pentru a vedea daca acest anunt este oportun sa fie facut acum sau in cursul anului 2007", a mentionat seful ANRGN.
Si ministrul Seres a precizat ca ANRGN va publica acest calendar al preturilor, pe care producatorii trebuie sa-l respecte. "Nu ar trebui sa existe o lege sau o hotarare de Guvern, dar daca vom constata ca producatorii nu-si asuma acest calendar, atunci vom face un act normativ prin care ii vom obliga sa-l respecte", a afirmat Seres. (Gabi MOROIANU)
Curent mai scump cu 5%
Pretul energiei electrice furnizate populatiei va fi majorat cu circa 5%, de la 1 decembrie, in urma cresterii pretului gazelor naturale cu aproximativ 8,5% incepand cu 11 noiembrie, in timp ce pretul energiei termice va ramane neschimbat, au declarat surse oficiale, transmite Mediafax. "Pretul energiei electrice va creste cu 5%, cel mai probail de la 1 decembrie, in timp ce energia termica va ramane la acelasi pret, deocamdata", au spus sursele. Marti se prognoza ca majorarea tarifului la energie electrica urma sa fie de aproximativ 4%, dar incepand cu 15 noiembrie. Ultima majorare a tarifelor la energia electrica, cu 1,85%, a avut loc la 1 ianuarie 2006. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.