Totalul costurilor estimate pentru implementarea acquis-ului comunitar de mediu, in perioada 2004-2018, este de aproximativ 29,3 miliarde euro, din care aproximativ 4-4,5 miliarde de euro vor fi necesari exclusiv pentru investitiile in domeniul manag
Totalul costurilor estimate pentru implementarea acquis-ului comunitar de mediu, in perioada 2004-2018, este de aproximativ 29,3 miliarde euro, din care aproximativ 4-4,5 miliarde de euro vor fi necesari exclusiv pentru investitiile in domeniul managementului deseurilor, potrivit datelor prezentate ieri in cadrul conferintei "Zilele Verzi". Actiunea face parte din proiectul "Constientizarea si educarea populatiei, agentilor economici si autoritatilor publice privind impactul deseurilor asupra mediului", organizat de Asociatia pentru Protectia Mediului ECO-MEDIA si finantat de Administratia Fondurilor pentru Mediu. Potrivit statisticilor oficiale, in ultimii doi ani, in Romania au fost generate aproape 364 milioane tone de deseuri, din care 99,4% reprezinta deseurile nepericuloase si doar 0,6% cele periculoase. Cele mai mari cantitati de deseuri provin din industria extractiva, in proportie de 94,4%. Conform rezultatelor studiilor in domeniu, cantitatea de deseuri municipale generata pe cap de locuitor in Romania a fost in 2004 de aproximativ 380 kg, iar potrivit Planului National de Gestionare a Deseurilor se estimeaza o rata medie de crestere a cantitatilor de deseuri municipale de aproximativ 0,8% pana in 2013. "Din statisticile pe care le avem, media deseurilor pe cap de locuitor in tarile UE este sub 300 de kg. Comparativ cu tarile din Uniunea Europeana cantitatea de deseuri pe cap de locuitor este destul de mare, din simplul motiv ca inca nu am ajuns la acelasi grad de valorificare si de civilizatie. Cand vom avea implementat sistemul de colectare selectiva sunt sigura ca situatia se va rezolva", a declarat ministrul Mediului, Sulfina Barbu. (E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.