Saptamana trecuta, presedintele Vladimir Putin a raspuns, in cadrul unei emisiuni transmise in direct de televiziuni, unor intrebari selectate apartinand cetatenilor. Asa numitul "firul rosu cu presedintele" are loc anual si ofera o oportunitate pent
Saptamana trecuta, presedintele Vladimir Putin a raspuns, in cadrul unei emisiuni transmise in direct de televiziuni, unor intrebari selectate apartinand cetatenilor. Asa numitul "firul rosu cu presedintele" are loc anual si ofera o oportunitate pentru a expune pozitia Kremlinului referitoare la diferite aspecte ale vietii politice si birocratice ale Rusiei. Printre alte varii chestiuni, Putin a abordat si politica de aparare a Kremlinului si cea a fortelor militare rusesti. "Din 2000 pana in 2005-2006 am marit finantarile pe care le primeste armata de trei ori si jumatate", a anuntat Putin, care considera ca aceste cheltuieli sunt fondate. Putin a recunoscut ca Rusia cheltuieste "in jur de 2,6% din PIB" pe aparare, dar, "in termeni absoluti asta reprezinta, semnficativ, mai putin decat cheltuiesc alte state". Potrivit liderului de la Kremlin, Rusia cheltuieste pe aparare aproximativ 30 de miliarde de dolari, suma care este de 25 de ori mai mica decat cea pusa la bataie de Statele Unite, de doua ori mai mica decat a Chinei si mai mica decat a Frantei. Putin crede si ca actualul efectiv militar al Rusiei este mai mic, mai slab echipat si mult mai eficient. El a precizat ca, intre 1991 si 2006 personalul din Ministerul Apararii a fost redus de aproape trei ori si ca actualul personal numara 1.131.000 de oameni. "Sunt incantat. Sunt fericit de felul in care atat staff-ul general cat si Ministerul Apararii actioneaza", a subliniat liderul de la Kremlin. Care sustine ca, in replica la provocarile Occidentului, complexul industrial militar rusesc si Ministerul Apararii vor raspunde "efectiv si asimetric", pentru a asigura securitatea nationala pe termen lung, "fara nici un fel de exagerare".
Putin a mai folosit, deseori, si inainte, fraza "raspuns asimetric", dar fara a explica acest termen. Probabil a vrut sa spuna ca Moscova isi va cheltui resursele limitate intr-un mod intelept, in timp ce Washingtonul si alte state procedeaza pe dos. Proportia cheltuielilor bugetare clasificate a sporit in ultimii ani. Cheltuielile destinate procurarii armelor, intretinerii si dezvoltarii s-au marit in mod dramatic, in timp ce toate detaliile si numerele au fost tinute ascunse. A fost publicata doar suma forfetara: in 2007 guvernul a solicitat peste 10 miliarde de dolari pentru procurarea armelor, cercetare si dezvoltare. Construirea unor noi submarine nucleare strategice din clasa Borei (Project 955) se apropie de final, asa cum se intampla si in cazul rachetelor strategice - pentru submarinul Bulava. Si totusi, secretomania nu face casa buna cu eficienta. La doua ore dupa ce Putin si-a terminat firul rosu cu cetatenii, o noua racheta Bulava (SS NX-30) a explodat in timpul unor teste facute pe submarinul Dmitri Donskoi in Marea Alba. O lansare anterioara de pe Bulava, la 7 septembrie, s-a finalizat cu o explozie imediat dupa decolare. Bulava este racheta balistica intercontinentala esentiala pentru tehnica militara rusa. Daca Bulava nu va fi gata pentru productie si dezvoltare la timp, anul viitor, lucru care pare plauzibil, nu vor mai fi arme pentru dotarea noilor submarine.
Procurarea unor noi submarine strategice nucleare, cand nu exista rachete cu care acestea sa se potriveasca, este un "raspuns asimetric" prin definitie, dar este oare in acelasi timp si unul real?
Rusia detine in prezent trei clase de submarine nucleare strategice: Delta III, Delta IV si Typhoo. Rachetele balistice intercontinentale sunt produse doar pentru Delta IV. Luna trecuta, Putin a repetat ideea conform careia multiplele reduceri ale personalului militar activ dupa destramarea Uniunii Sovietice echivaleaza cu o autentica reforma militara. Dar este oare aceasta cifra - 1.131.000 de oameni - logica?
Numarul personalului din ministerele Rusiei si din anumite servicii reprezinta un secret de stat si nu este facut public. Din cand in cand, oficialii rusi mai fac cate un anunt, asa cum a facut Putin saptamana trecuta, dar, rareori, cifrele au vreun sens. Spre exemplu, in 2001, ministrul Apararii, Serghei Ivanov a anuntat ca 2,3 milioane de barbati au facut parte din serviciul militar activ din toate structurile. Cu toate acestea, cifra respectiva nu include fortele politiei militarizate si centralizate. Fortele politiei paramilitare, cunoscute in Rusia drept OMON si SOBR, de asemenea nu au fost incluse. In plus, Ivanov nu a numarat cei 876.000 de angajati civili ai Ministerului Apararii. In timpul asa-numitului "fir rosu cu presedintele" care a avut loc la 18 decembrie 2003, Putin a anuntat ca "numarul personalului militar din Rusia si cel al altor structuri cu statut legal este de patru milioane". Intrucat de atunci nu au mai avut loc drastice reduceri de personal, cifra de patru milioane pare a reprezenta adevarata masura a actualei militarizari a Rusiei.
Numarul actual al barbatilor incorporati in Rusia este urias, iar o astfel de forta supradimensionata nu are cum sa fie eficienta. Actuala clasificare a cheltuielilor de aparare acopera masiva irosire a banilor si o posibila delapidare. Secretomania reprezinta sufletul si, in acelasi timp, anatema unei dictaturi autoritare.
Eurasia Daily Monitor
The Jamestown Foundation


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.