Unul dintre cele mai mediatizate cazuri de coruptie de anul acesta, arestarea prefectului de Iasi, Radu Prisacaru, s-a dezumflat in momentul in care Curtea de Apel Bucuresti a dispus eliberarea acestuia si a complicilor sai - respectiv Flavius Ionita
Unul dintre cele mai mediatizate cazuri de coruptie de anul acesta, arestarea prefectului de Iasi, Radu Prisacaru, s-a dezumflat in momentul in care Curtea de Apel Bucuresti a dispus eliberarea acestuia si a complicilor sai - respectiv Flavius Ionita, fostul sef al Agentiei Domeniilor Statului (ADS) Iasi, avocatul Toni Baltag si afaceristul Cristian Maftei. Pentru foarte multa lume, eliberarea celor patru in faza de recurs de catre Curtea de Apel Bucuresti a constituit o surpriza. Reporterii cotidianului ZIUA de Iasi detin o serie de documente care arata ca unul din cei patru are legaturi cu magistrati de la Bucuresti, si chiar cu personaje cu functii importante in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor. Este vorba despre Cristian Maftei, care in anul 1992 a infiintat, alaturi de o serie de prieteni sus-pusi, firma B. Security SRL din Iasi. Unul dintre asociatii lui Maftei in aceasta firma este Radu Mihai Cristescu, cunoscut ca fiind legat de lumea interlopa din Satu Mare. Mai mult, Radu Mihai Cristescu este fratele Adrianei Cristescu, procuror la DIICOT Bucuresti, fost procuror al Parchetului National Anticoruptie. Aceasta este unul dintre procurorii care au efectuat ancheta in dosarul Petromidia. Tatal lui Radu Mihai Cristescu si al Adrianei Cristescu este unul dintre cei mai cunoscuti magistrati din Satu Mare, in prezent fiind judecator la o instanta superioara din judet. In aceeasi firma mai figureaza si Rodica Danaila, fiica lui Eugen Danaila, inspector in cadrul Corpului de Control al Ministerului Administratiei si Internelor. Acestea nu par a fi singurele legaturi ale familiei Maftei cu justitia sau cu Internele. Sotia lui Maftei, notarul Ioana Beldeanu, care a parafat o parte din actele care constituie dovezi in dosarul de mita, este absolventa a Facultatii de Drept de la Universitatea Bucuresti iar fostii sai colegi de facultate sunt magistrati in Capitala.
"Greselile" magistratilor
Atunci cand au decis eliberarea celor patru acuzati de coruptie, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au prezentat o serie de argumente care nu stau in picioare. "In cauza de fata, imprejurarile si natura faptelor sunt cunoscute si le apreciem de o anume gravitate, insa, din actele depuse la dosar, rezulta nu numai ca cei patru inculpati nu sunt cunoscuti cu antecedente penale, dar au avut o anume onorabilitate in zona, sunt tineri au studii superioare, familii bine intemeiate, copii minori si nu in ultimul rand au regretat constant savarsirea faptelor", se arata in motivarea judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti.
Din complet au facut parte judecatorii Nicoleta Camelia Grigorescu, in calitate de presedinte, si Petre Popescu si Alina Bogdana Oraseanu. Numai ca nu toti cei patru inculpati au cazierul curat, asa cum s-a spus in hotararea instantei. Cristian Maftei a fost condamnat in anul 2004 la un an de inchisoare cu suspendare pentru inselaciune, sentinta ramanand definitiva si irevocabila la Inalta Curte de Casatie si Justitie. In ceea ce priveste afirmatia ca cei patru au recunoscut faptele, s-a comis, de asemenea, o eroare. Singurul care a recunoscut savarsirea faptelor a fost avocatul Toni Baltag. In ceea ce priveste situatia familiala a celor patru, trebuie precizat ca sotii Maftei au deschis anul acesta un proces de divort care este in desfasurare, fapt ce contrazice argumentul judecatorilor.
Reamintim ca cei patru au fost arestati la inceputul lunii septembrie, sub acuzatia de luare de mita si complicitate la luare de mita, in urma unui denunt facut de Dorin Forna. Procurorii anticoruptie sustin ca prefectul Radu Prisacaru si fostul sef al ADS Iasi, Flavius Ionita, au conditionat retrocedarea unei suprafete de 16 hectare teren situat langa complexul comercial Metro, la marginea municipiului Iasi, de cedarea cu titlu gratuit a trei hectare teren pe care urmau sa le foloseasca in interes personal. Toni Baltag si Cristian Maftei au avut rolul de intermediari.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.