Marie Jeanne Ion a afirmat ieri, in timpul audierilor de la Curtea de Apel Bucuresti, in procesul in care este judecat in lipsa Mohammad Munaf, ghidul jurnalistilor romani rapiti in Irak, ca in perioada sechestrarii de catre teroristi a spus ca "este
Marie Jeanne Ion a afirmat ieri, in timpul audierilor de la Curtea de Apel Bucuresti, in procesul in care este judecat in lipsa Mohammad Munaf, ghidul jurnalistilor romani rapiti in Irak, ca in perioada sechestrarii de catre teroristi a spus ca "este sotia secreta" a lui Mohammad Munaf, pentru a fi protejata. Marie Jeanne a explicat ca in lumea araba exista astfel de relatii neoficiale si ca arabii tin cont de acestea. Jurnalista - care a stat 55 de zile sechestrata in aceesi celula cu Ovidiu Ohanesian, cameramanul Sorin Miscoci si Mohammad Munaf, si-a mentinut toate declaratiile facute in fata anchetatorilor. In urma audierii lui Marie Jeanne, Ovidiu Ohanesian a comentat relatia acesteia cu Mohammad Munaf. Ohanesian a declarat, citat de Mediafax, ca in perioada rapirii, la un moment dat, intre Marie Jeanne si Munaf a izbucnit o cearta puternica "pe care nu si-o poate explica in conditiile in care erau sechestrati intr-un beci".
La sedinta de ieri, instanta i-a audiat si pe jurnalistii Petre Mihai Bacanu si Ion Bocioaca, in calitate de martori. Cei doi au dat detalii despre ordinul de deplasare al lui Ohanesian. La urmatorul termen, stabilit pentru 23 noiembrie, instanta i-a citat pe senatorul PSD Ion Vasile, tatal lui Marie Jeanne, si pe Dan Dumitru - fostul sef al Departamentului Stiri al postului de televiziune Prima TV. La finalul sedintei, instanta a stabilit sa ceara Ministerului Justitiei detalii despre condamnarea la moarte a lui Mohammad Munaf. Astfel, Curtea de Apel va solicita, printr-o adresa oficiala, detalii Ministerului Justitiei despre procesul lui Mohammad Munaf, intrucat instanta nu are nici un fel de act oficial privind condamnarea la moarte prin spanzurare a lui Munaf. De altfel, nu exista nici un document in dosarul aflat pe rolul instantei romane, care sa clarifice unde si in ce calitate este retinut Munaf in Irak.
Solicitare adresata autoritatilor irakiene si americane
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, cere sprijinul omologului sau irakian, Hashim Abderrahman al-Shibli, pentru solutionarea, de urgenta, a ultimelor cereri de asistenta prin care s-a solicitat audierea, sub forma unei comisii rogatorii clasice sau prin videoconferinta, a lui Mohammad Munaf. Totodata, Macovei i-a transmis, ieri, o scrisoare procurorului general, seful Departamentului de Justitie al SUA, Alberto Gonzales, in care ii solicita sprijinul pentru ca Mohammad Munaf sa fie audiat de instantele romanesti, inainte de a fi transferat autoritatilor irakiene. Ministrul Justitiei precizeaza, in scrisoarea catre seful Departamentului de Justitie al SUA, ca face acest demers, intrucat aducerea lui Mohammad Munaf in fata instantelor romane este o prioritate a autoritatilor judiciare din Romania. Noua solicitare este motivata de faptul ca, in 27 octombrie 2006, Curtea de Apel a SUA a dispus ca Mohammad Munaf - condamnat la moarte prin spanzurare de catre o instanta din Bagdad - sa nu fie transferat autoritatilor irakiene pana in 6 noiembrie 2006. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.