Pe parcursul a cateva episoade, ZIUA va dezvalui cum a izbutit un grup de interese ilicite sa dea un tun de milioane de euro, implicandu-l pe Traian Basescu, pe atunci primar al Capitalei. Este vorba despre vanzarea a numeroase spatii comerciale catre o retea de firme din care au facut parte, printre altii, Virgil Magureanu, Corneliu Iacobov, Viorel Hrebenciuc, Dorin Iacob si Liviu Tudor. In episodul de astazi ne vom referi la ultimii doi, care au reusit, cu sprijinul direct al municipalitatii sa-si treaca-n posesie 63 de spatii comerciale, care au apartinut ICL "Alimentara". In serialul urmator ne vom apleca asupra adevaratei identitati a celor doi afaceristi si asupra altor tunuri pe care le-au dat de-a lungul timpului, inclusiv prin participarea la falimentarea a doua banci.
O dotare cat o improprietarire
ICL Alimentara 4 a fost infiintata inainte de caderea regimului comunist, in subordinea Directiei Comerciale Generale din cadrul Ministerului Comertului Interior si Comitetului Executiv al Consiliului Popular al Municipiului Bucuresti (Decizia nr. 1515/26.09.1979). Aceasta unitate a fost dotata cu numeroase spatii comerciale, amplasate in special la parterul blocurilor de locuinte. Insistam asupra faptului ca ICL Alimentara a fost dotata cu spatii comerciale, nu improprietarita, aceasta notiune fiind practic de neconceput inainte de 1989, cand nimeni nu era proprietar decat cel mult pe propria locuinta.
La data de 9.11.1990, prin decizia Primariei Municipiului Bucuresti, ICL Alimentara 4 se transforma in CONCORDIA ALIMENTARA 4 SA - societate comerciala infiintata in baza Legii nr. 15/1990. Drept urmare, pasivul si activul se transfera la noua societate, care avea ca obiect de activitate: desfacerea marfurilor alimentare, nealimentare, prestari servicii, alimentatie publica, achizitii ambalaj sticlos de la populatie si import-export.
In statutul SC CONCORDIA ALIMENTARA 4 SA, la art. 6, era mentionat si capitalul social initial al societatii, in valoare de 285.694 lei, compus din mijloace fixe si mijloace circulante. Acest fapt a fost remarcat si de procurorul Iuliana Crisan, de la Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 4, cu ocazia unor cercetari care au urmat.
Afacere imobiliara prin fraudarea legii
Capitalul social al SC CONCORDIA Alimentara 4 SA a fost detinut integral de stat, pana la transmiterea actiunilor din proprietatea statului catre persoane fizice sau juridice, in conditiile legii. Ulterior, Fondul Proprietatii de Stat a pastrat 70 de procente, restul de 30% revenind Fondului Proprietatii Private. In etape succesive, care au culminat cu OUG nr. 88/1997, toate actiunile statului au ajuns in proprietate privata, sub controlul reprezentantului Grupului de la Bacau, Liviu Tudor. Acesta s-a folosit de interpusi, sora lui, Cristina Tudor (fosta Hartan), fiind cea care a condus de fatada societatea. Actiunile cumparate de la stat au fost foarte ieftine, din moment ce capitalul social al CONCORDIA nu atingea cifra de 300.000 de lei, de vreme ce in acesta nu erau incluse spatii comerciale. Ar mai fi de mentionat ca Tudor ocupa locul 20 in topul celor mai bogati 300 de romani, cu o avere estimata intre 80 si 100 de milioane de dolari.
Dupa realizarea acestei performante notabile, s-a recurs la o noua inginerie de proportii, cam acesta fiind momentul in care Dorin Iacob s-a implicat in afacere. Pentru ca OUG nr. 88/1997 interzicea schimbarea destinatiei spatiilor comerciale date in folosinta, oamenii lui Tudor au infiintat o noua firma, sub pompoasa titulatura SC CONCORDIA REAL ESTATE SA, in care SC CONCORDIA ALIMENTARA 4 SA a avut o participare la capitalul social de 99,99%. Firma care avea alt obiect de activitate, fireste. Ceva mai tarziu, noua societate isi schimba numele in SC ID REAL ESTATE SA, din acest moment afacerea devenind una imobiliara, prin fraudarea legii.
Cadou de la Primarie
Numai ca spatiile comerciale detinute de firma controlata de Liviu Tudor si administrata de Dorin Iacob nu se aflau in proprietatea acesteia. Si-atunci, Traian Basescu, in calitate de primar general al Capitalei, le-a dat o importanta mana de ajutor celor doi afaceristi. La inceputul anilor 2000, actualul presedinte a reusit sa treaca prin Consiliul General vanzarea catre gruparea Iacob-Tudor a trei spatii comerciale, cu plata in rate, cu o dobanda de doar 3% pe an si fara nici un fel de licitatie. In atingerea acestui scop s-a prevalat de Legea nr. 550, care prevedea vanzarea spatiilor comerciale catre cei care le aveau inchiriate. Astfel, au fost vandute catre tandemul mentionat anterior parterul si etajul 1 al imobilului din Calea Serban Voda nr. 286 (835 mp) - pret 5,3 miliarde de lei, inclusiv TVA si doua magazine de pe Bd. Marasesti nr. 42 (276 mp, respectiv 290 mp) - pret 2,37 miliarde de lei, respectiv 2,74 miliarde de lei, inclusiv TVA.
63 de spatii comerciale insusite cu acte false
Modul in care firma controlata de Dorin Iacob si Liviu Tudor a reusit sa se intabuleze cu 63 de spatii comerciale din sectorul 4 al Capitalei, devenind proprietara de drept a acestora, are la baza un fals ordinar, pe care autoritatile nu vor sa-l sanctioneze ca atare. Procurorul Iuliana Crisan, care a studiat cazul, s-a spalat repede pe maini, ca sa scape de aceasta afacere care "frige". Intr-o rezolutie datata 22.05.2006, ea apreciaza ca "este greu de crezut ca statul ar fi ramas in pasivitate si nu si-ar fi aparat dreptul de proprietate". Si astfel, a considerat legal furtul celor 63 de spatii, pe baza unei simple supozitii, dupa cum vom arata in continuare.
Este cat se poate de cert si de necontestat ca actionarii SC CONCORDIA n-au fost proprietari pe spatiile comerciale ce au apartinut ICL Alimentara 4. Dar nici aceasta din urma unitate socialista nu le-a avut decat in folosinta. Pentru a rezolva aceasta problema, administratorii CONCORDIA au scos din maneca niste asa-zise ordine, prin care Consiliul General al Municipiului Bucuresti - Directia Generala Comerciala doteaza ICL Alimentara cu cele 63 de spatii. Cel putin unul dintre acestea, si anume ordinul nr. 196/31.12.1980 este fals din cel putin doua motive: Este eliberat in ultima zi a anului, deci putin probabil ca intr-o asemenea zi sa se mai semneze documente si, doi, la acea data entitatea mentionata nu avea dreptul sa dea ordine, ci doar decizii - lucru confirmat de ancheta Parchetului. Si mai e ceva. Acest document nu exista in original, nu poate fi gasit in arhivele Primariei sau ale SC COMPREST SA, societate care a preluat activitatea fostei Directii Generale Comerciale, aflandu-se doar la oamenii lui Iacob si Tudor, in copie.
Evaziune fiscala cu avizul Primariei Capitalei
Firma controlata de Iacob si Tudor a reusit sa intabuleze suprafata de teren de 5.859,66 aferenta celor 63 de cladiri pe care le-a acaparat. Marsavia a avut loc la data de 3.07.2001 (facsimil 1). Asta inseamna ca societatea CONCORDIA a devenit proprietara pe gratis si asupra terenurilor (cotelor indivize) pe care sunt amplasate cele 63 de magazine, prin bunavointa Consiliului municipal.
Interesant de remarcat este urmatorul fapt. Daca Primaria a fost proprietara celor trei spatii comerciale, pe care le-a vandut apoi catre CONCORDIA, fara licitatie, cum de n-a facut nimic pentru recunosterea dreptului de proprietate si asupra celorlalte 63 de magazine?
Si inca un lucru. La data de 2.09.2002, Directia de Impozite si Taxe Locale a sectorului 4 atesta printr-un certificat ca SC CONCORDIA REAL ESTATE SA figureaza cu imobile pe raza sectorului, care ocupa o cota indiviza de numai 1731,6 mp, pentru care se platesc impozite (facsimil 2). Ceea ce denota ca Tudor si Iacob practica evaziunea fiscala in stil mare. Adica, pentru restul de 4128,06 mp (pana la totalul de 5859,66 mp) nu se plateste nimic. Este greu de crezut ca nimeni n-a avut curiozitatea de a observa ca Iacob si Tudor platesc mai putin decat ar trebui pentru ce au reusit sa acapareze.
Trei oameni se bat pentru averea statului
Falsul despre care vorbim, si care a stat la baza acestui rapt din bani publici, a trecut aproape neobservat de cei care ar fi trebuit sa vegheze la averea statului. Asta pana cand REAL ESTATE s-a transformat intr-un veritabil operator imobiliar, inchiriind spatiile si vanzand altele pe care pusese mana in conditiile aratate. Lacomia i-a facut pe noii proprietari sa majoreze de peste 25 de ori contractele de subinchiriere pe care le aveau incheiate cu terti, acestia defasurand, de fapt, activitati comerciale si nu angajatii lui Iacob si Tudor. Unii au platit, altii nu. Trei dintre acestia au cerut sa vada actele de proprietate ale REAL ESTATE, asa constatand falsul despre care am amintit deja. Locatorul nu detine nici un fel de act de proprietate asupra spatiilor pe care le inchiriaza.
Gheorghe Rinu, asociat si administrator al SC FLAVELI SRL, avea incheiat cu SC CONCORDIA REAL ESTATE SA un contract de inchiriere pentru spatiul comercial din Bd. Alexandru Obregia nr. 16. La expirarea termenului, inainte a reinnoi contractul, a cerut reprezentantilor societatii locatoare sa prezinte titlul de proprietate, pentru a se convinge ca incheie contract de inchiriere cu o persoana indreptatita la aceasta. Reprezentantii tandemului Iacob-Tudor nu au aratat nimic, trimitandu-i la Biroul de carte funciara. Aici, Rinu a constatat ca imobilul in discutie a fost dobandit pe baza ordinelor nr. 196/1980 si nr.343/1982 de ICL Alimentara 4. Dar asta nu inseamna ca respectiva unitate putea fi proprietara asupra spatiului comercial in anii comunismului, cand astfel de obiective erau bunuri ale intregului popor. Tot din Cartea funciara a mai observat modul succesiv in care CONCORDIA s-a transformat in REAL ESTATE. Cu alte cuvinte, acest agent imobiliar a devenit proprietar pe 63 de magazine doar prin schimbarea numelui ICL Alimentara 4, care n-a fost niciodata proprietara pe respectivele spatii.
Tribunalul Bucuresti n-a constatat nici o neregula
In aceeasi situatie se afla si Stela Gavrila, conducatoare a SC Club Sportiv "STAR LAI" SRL, care are inchiriat spatiul din Bd. Constantin Brancoveanu nr. 114. Ea a mai constatat ca, in tot timpul care a trecut, a platit chirie unui neproprietar (ceea ce aduce a imbogatire fara just temei), in loc sa plateasca Primariei, intr-un cuantum mult mai redus decat cel pretins cu CONCORDIA. Gavrila a solicitat in permanenta copie dupa actele de proprietate a spatiului, dar a fost amanata in permanenta de oamenii celor doi potentati. Ar mai fi de mentionat ca spatiul a fost preluat in conditii improprii oricarei folosinte. Ca atare, au fost executate importante lucrari de amenajare, asta dupa ce s-a reusit indepartarea mizeriei si eradicarea sobolanilor.
La data de 9.01.2006, Mioara Alexandrescu, reprezentanta a SC EURO-VIP IMPEX SRL a sesizat Politia ca a incheiat contracte de inchiriere succesive cu CONCORDIA si ID REAL ESTATE SA, pentru spatiul de 208 mp din str. Izvorul Rece nr. 7, bl. A8, fara a i se prezenta vreun act de proprietate. Pentru refuzul acesteia de a plati chiria pe o luna, majorata recent de cateva zeci de ori, in conditiile in care oamenii lui Iacob si Tudor nu puteau dovedi posesia spatiului, firma EURO-VIP IMPEX a fost totusi evacuata, in urma unei hotarari judecatoresti. Aici este de remarcat "competenta" Tribunalului Bucuresti - Sectia VI Comerciala, care n-a constatat nici o neregula din partea locatorului. S-a considerat ca REAL ESTATE are calitate procesuala activa, pentru ca a depus la dosar actul de asociere in participatiune cu EURO-VIP, in care figureaza ca aduce spatiul respectiv in asociere, ca aport in natura. Perfect, dar dilema inca n-a fost rezolvata. Si anume, unde este actul de proprietate asupra spatiului comercial? In ceea ce-i priveste pe administratorii societatii, cand le-am solicitat actul de proprietate am fost trimisi la plimbare: "Scrieti ce vreti!"
Ar mai fi de adaugat ca firmele controlate Liviu Tudor si Dorin Iacob au sponsorizat, legal, campania electorala a Partidului Democrat, al carui presedinte era Traian Basescu.