Centrele de putere din PSD tulbura apele in partid inainte de a se fi luat o decizie legata de Congresul din decembrie, in cadrul caruia ar urma schimbarea statutului si implicit consolidarea actualei conduceri. Sefii organizatiilor locale urmau sa d
Centrele de putere din PSD tulbura apele in partid inainte de a se fi luat o decizie legata de Congresul din decembrie, in cadrul caruia ar urma schimbarea statutului si implicit consolidarea actualei conduceri. Sefii organizatiilor locale urmau sa discute ieri la Targu-Mures, cu o zi inainte de lucrarile Consiliului National, despre posibilitatea amanarii Congresului extraordinar de modificare a statutului, sustin surse social-democrate. In fapt, Congresul pentru modificarea statutului partidului a fost pus sub semnul intrebarii, mai multi lideri de organizatii cerand amanarea lui pentru anul viitor. De altfel, senatorul Vasile Dancu, component al falangei ardelene, a recunoscut ca marti a aparut in partid propunerea de amanare a congreselor. El nu crede insa ca Congresul extraordinar pentru modificarea statutului va fi amanat.
Optimismul lui Dancu este contrazis de afirmatiile unora dintre liderii locali si de la centru care au propus ca modificarea statutului sa se produca anul viitor in cadrul unui Congres extraordinar, iar alegerile interne sa aiba loc in 2008 tot in cadrul unui Congres.
Nemultumirile liderilor din teritoriu
Liderii care s-au pronuntat impotriva Congresului din decembrie se tem ca prin modificarea statutului si-ar pierde functiile de presedinti executivi. Pe de alta parte, contestatarii sunt nemultumiti de reducerea numarului de vicepresedinti de la 11 la 8 si de prelungirea la patru ani a mandatului conducerii partidului. In aceste conditii, s-a decis ca astazi, in cadrul Consiliului National de la Targu Mures, sa nu se dezbata public viitorul statut. Pe ordinea de zi a Consiliului figureaza Oferta Sociala, Oferta politica si o Declaratie politica referitoare la solicitarile UDMR legate de autonomia locala.
Prevederi ale viitorului Statut
Principalul punct de pe ordinea de zi este modificarea statutului PSD ce urmeaza sa fie aprobat de congresul din 10 decembrie. Social-democratii vor mai discuta despre modalitatea organizarii, in cursul lunii noiembrie, a unui referendum intern in care vor fi consultati cu privire la o serie de probleme de actualitate politice si sociale, dar si despre posibile aliante pe care formatiunea le-ar putea face dupa castigarea alegerilor. Potrivit propunerilor pe marginea proiectului de statut, presedintele PSD ar urma sa fie ales prin vot secret de congresul partidului si ar putea avea un mandat de patru ani, functia de presedinte executiv dispare din organigrama, secretarul general al PSD nu va mai fi ales de congresul partidului, ci de Consiliul National prin vot secret,
Secretarul general al PSD va fi coordonatorul Secretariatului Executiv al partidului format din 7-9 secretari executivi, acestia urmand a fi numiti de Comitetul Executiv National la propunerea secretarului general. Vicepresedintii PSD nu vor mai fi alesi de congresul PSD, ci de Consiliul National, prin vot secret.
Consiliul inteleptilor
O alta modificare a statutului prevede infiintarea unui "Consiliu al inteleptilor" din care sa faca parte fostii presedinti ai PSD: Oliviu Gherman, Ion Iliescu si Adrian Nastase. Biroul Permanent National al Partidului Social Democrat ar putea cuprinde un numar de maximum 15 membri, fata de 35 cat are in prezent. (R.A.)
Nastase: Conducerea poarta raspunderea pentru rezultatele obtinute
Fostul lider al PSD, Adrian Nastase, sustine intr-un interviu acordat ieri Rompres ca echipa de conducere a partidului trebuie sustinuta, dar si judecata pentru rezultatele politice obtinute. El apreciaza ca in partid s-a vorbit atat de mult despre greseli incat acum PSD este asociat cu o mare greseala. Nastase considera ca partidul a cazut in capcana coalitiilor de dreapta si a uitat lectia solidaritatii si a dialogului. In opinia sa, consensul este singura solutie a partidului. De asemenea, fostul sef al partidului nu agreeaza alegerile anticipate propuse de Cotroceni. Nastase declara ca o asemenea initiativa nu ar duce la obtinerea unei majoritati mai stabile, avand in vedere ca Alianta DA se destrama, iar PSD nu s-a regasit.
Referindu-se la regretul presedintelui Basescu in legatura cu modul in care justitia abordeaza cazul sau, Nastase s-a declarat surprins de ipocrizia si abilitatea presedintelui. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.