NATO, angoasa Rusiei
Rusia nu poate sa gaseasca o explicatie clara a extinderii NATO spre granitele sale, a reafirmat, ieri, vicepremierul rus si ministrul Apararii, Serghei Ivanov, aflat la Oslo. "Ar fi ipocrit sa spunem ca suntem entuziasti in fata faptului ca structurile NATO se apropie de granitele noastre. Nu intelegem de ce infrastucturile militare ale Aliantei Nord Atlantice se apropie tot mai mult de noi", a spus Ivanov, citat de agentia Itar Tass. Potrivit ministrului Apararii, "in timpul primei faze a extinderii NATO am auzit tot felul de angajamente solemne conform carora nici un fel de capacitati de infrastructura militara nu vor fi desfasurate in teritoriile tarilor care urmeaza sa fie admise". "Am fost inselati", a spus Ivanov, care a amintit totusi de nivelul de cooperare in cadrul Consiliului Rusia-NATO. "Recent, am sarbatorit cea de-a 100 a aniversare a flotei ruse de submarine. Un submarin norvegian a vizitat Severomorsk (baza principala a Flotei Nordului). Daca cineva ar fi spus, in urma cu 20 de ani, ca acest lucru va fi posibil intr-o zi, ar fi fost pur si simplu trimisa la spitalul de nebuni", a afirmat ministrul Apararii. (D.E.)
Tratatul cu Ucraina, denuntat
Senatorul PRM Gheorghe Funar a cerut, ieri, presedintelui Romaniei, premierului si ministrului de Externe sa actioneze pentru denuntarea Tratatului cu Ucraina pana in data de 5 noiembrie, pentru ca acordul sa nu se prelungeasca automat cu inca 5 ani, transmite Mediafax. Liderul Grupului Parlamentar PRM din Senat, Gheorghe Funar, a solicitat presedintelui Traian Basescu, premierului Calin Popescu Tariceanu si ministrului de Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, prin intermediul unei scrisori deschise, sa actioneze pana in data de 5 noiembrie, pentru denuntarea Tratatului cu Ucraina. "Valabilitatea lui (Tratatului - n.r.) se prelungeste automat pe noi perioade de cate 5 ani, daca nici una dintre partile contractante nu va incunostinta in scris cealalta parte contractanta despre intentia sa de a-l denunta, cu cel putin un an inaintea expirarii perioadei de valabilitate respective", a spus Funar. (D.E.)
Cimitirele militare, conservate
Consiliul Federatiei, camera superioara a parlamentului rus, a ratificat Acordul interguvernamental privind regimul juridic al mormintelor si operelor comemorative de razboi rusesti aflate pe teritoriul Romaniei si romanesti aflate pe teritoriul Federatiei Ruse, semnat in noiembrie 2005 la Bucuresti, transmite RIA Novosti. Acordul reglementeza colaborarea celor doua state in schimbul de informatii privind mormintele, locatiile si starea lor, in transmiterea listelor de nume ale victimelor de razboi, atat militari, cat si civili. De asemenea, se reglementeaza procedeul de acordare a terenurilor pentru marcarea si amenajarea cimitirelor militarilori cazuti. Potrivit documentului international ratificat, terenurile se vor acorda gratuit si pe termen de folosinta nelimitat. Documentul prevede modul cum se vor efectua exhumarile si reinmormantarile ramasitelor pamantesti ale ostasilor si cum se va asigura paza si conservarea mormintelor. Potrivit datelor Consulatului Federatiei Rusiei din Bucuresti, pe teritoriul Romaniei exista 160 de localitati cu cimitire sau locuri de inhumare unde sunt inmormantati peste 53.000 de soldati si ofiteri sovietici. (Agentia "Rusia la zi")
Intellipedia lui Negroponte
Comunitatea de informatii a SUA a facut publica propria versiune a Wikipedia, afirmand ca formatul de enciclopedie online este esential pentru viitorul spionajului american. Biroul directorului serviciilor americane de informatii, John Negroponte, a anuntat ca Intellipedia, care permite analistilor din domeniu si altor ofiteri sa adauge date si sa modifice continutul enciclopediei, de pe reteaua Internet a Guvernului, Intelink Web, la fel ca in cazul Wikipedia. De la lansarea sa, pe 17 aprilie, sistemul "strict secret" Intellipedia, disponibil in prezent pentru cele 16 agentii americane de informatii, a ajuns la peste 28.000 de pagini si la 3.600 de utilizatori inregistrati. Sistemul este accesibil si pentru Administratia de Securitate a Transporturilor si laboratoarele nationale, noteaza Reuters. Intellipedia este utilizat in prezent pentru realizarea unui raport important, cunoscut drept evaluare nationala a informatiilor si pentru rapoartele anuale ale Departamentului de Stat pe tema terorismului, au afirmat oficiali americani. (D.E.)
Elvetia spionata de CIA
Cel de-al doilea sindicat ca marime din Elvetia, Syna, acuza Agentia Centrala de Informatii a SUA (CIA) de a fi incercat sa obtina informatii privind membrii acestei organizatii. Justitia elvetiana intentioneaza sa demareze o procedura judiciara impotriva presupusilor autori ai actelor de spionaj, relateaza Mediafax. Avand in vedere caracterul de "delict politic" al faptelor, procedura judiciara trebuie aprobata de Guvern, a precizat Parchetul federal. Presedintele Syna, Kurt Regotz, a declarat ca sindicatul sau a fost informat in legatura cu aceasta problema saptamana trecuta, de politia federala elvetiana. Sindicatul a anuntat intr-un comunicat ca a adresat un protest oficial Ambasadei americane la Berna, solicitand trimiterea in Statele Unite a diplomatului suspectat de implicare in aceasta afacere. "Lupta legitima a Statelor Unite impotriva terorismului nu ii permite sa incalce legile care protejeaza viata privata si sa comita acte ilegale de spionaj impotriva sindicatelor", a mai explicat Syna. Ambasada americana la Berna a refuzat sa comenteze informatiile, noteaza Mediafax.
Blair a fentat motiunea
Premierul britanic laburist, Tony Blair, a reusit sa castige, la limita, marti, votul din Camera Comunelor asupra unei motiuni care cerea infiintarea unei comisii de ancheta asupra razboiului din Irak. Motiunea a fost respinsa cu o majoritate de 25 de voturi. In total, 273 de deputati s-au pronuntat in favoarea ei, in timp ce 298 au votat impotriva, relateaza Mediafax. Aceasta victorie are o importanta simbolica pentru Blair, a carui politica in Irak a fost contestata de toate partidele, inclusiv de propria sa formatiune. Motiunea, depusa de Partidul National Scotian (SNP) si partidul nationalist galez Plaid Cymru, cerea infiintarea imediata a unei comisii parlamentare mandatate cu anchetarea politicii britanice referitoare la Irak. Blair s-a opus deschiderii unei asemenea anchete atat timp cat trupele britanice sunt desfasurate in Irak, argumentand ca acest lucru ar putea fi interpretat ca un semn de slabiciune a Londrei si ar putea compromite pozitia britanicilor in aceasta tara. (D.E.)
Prodi pune armata pe Camorra
Premierul italian Romano Prodi ia in calcul trimiterea armatei la Napoli, in vederea stoparii valului de crime care a afectat regiunea in ultimele zile si care s-a soldat cu sapte morti. Potrivit sefului guvernului de la Roma, decizia va depinde de "beneficiile pe termen lung" ale trimiterii de trupe, informeaza BBC. La randul sau, ministrul italian de Interne a anuntat desfasurarea unor efective suplimentare formate din 1000 de politisti in zona, precum si instalarea unor camere de filmat in interiorul orasului. Sapte membri ai mafiei locale, Camorra, au fost arestati marti in urma unui val de asasinate, jafuri armate si rapiri inregistrat in ultimele cinci zile, ca parte a confruntarii intre clanuri rivale. Un raport al serviciilor de securitate a avertizat ca reglarile de conturi dintre clanurile Camorrei care au avut loc in unele suburbii s-ar putea extinde si in centrul orasului. Autoritatile se tem si ca aceste violente ar putea avea impact asupra turismului. (D.E.)