Festivalul International ASTRA Film Fest, unul dintre cele mai importante festivaluri de film documentar din Europa, si-a desemnat de curand castigatorii. Documentarul lui Sorin Iliesiu "Cate ceva despre Regina Maria" a obtinut cu acest prilej premiu
Festivalul International ASTRA Film Fest, unul dintre cele mai importante festivaluri de film documentar din Europa, si-a desemnat de curand castigatorii. Documentarul lui Sorin Iliesiu "Cate ceva despre Regina Maria" a obtinut cu acest prilej premiul Institutului Cultural Roman. In prima zi a AFF, atunci cand a avut loc vizionarea, regizorul si-a declarat intentia de a face si un lungmetraj pe acelasi subiect, viata Reginei Maria a Romaniei. Documentarul incearca in cele 23 de minute sa surprinda aspectele cele mai importante descrise de Regina in paginile jurnalului sau. Cu acelasi prilej, Iliesiu a declarat ca a avut o surprinzatoare colaborare cu Maia Morgenstern, interpreta reginei Maria in filmul sau, cu atat mai mult cu cat actrita nu a cunoscut textul pana in momentul filmarii. "A fost o filmare de foarte mare concentrare. Colaborarea cu Maia Morgenstern a fost una exceptionala. In mod premeditat, i-am dat textul pe care trebuia sa-l citeasca numai in momentul in care am inceput sa filmam. Maia Morgenstern a si lacrimat de cateva ori citind acest text, lucru ce poate fi observat si in film. A fost sincer impresionata de ceea ce citea".
Conceput ca o marturisire la persoana intai, documentarul suprapune profilul actritei pe fundalul imaginilor din arhiva.
"Aveam saptesprezece ani cand am plecat spre tine.", incepe marturisirea reginei. "Eram tanara si ignoranta, dar foarte mandra de tara mea natala - chiar si acum, sunt mandra ca m-am nascut englezoaica. Dar te binecuvantez, iubita Romanie, tara bucuriei si a durerii mele, minunata patrie care locuiesti in inima mea". (M.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.