Va pot spune ca Moscova avea un sistem de supraveghere foarte strans asupra Romaniei, o dovada fiind si ca Securitatea lui Ceausescu a trebuit sa-si infiinteze o unitate speciala pentru a contracara o unitate de contrainformatii UM 0110, care erau, s
Va pot spune ca Moscova avea un sistem de supraveghere foarte strans asupra Romaniei, o dovada fiind si ca Securitatea lui Ceausescu a trebuit sa-si infiinteze o unitate speciala pentru a contracara o unitate de contrainformatii UM 0110, care erau, se zice, asii in contraspionajul indreptat impotriva Moscovei. Cat de eficienti au fost, eu nu pot judeca acum (...) iar Moscova nu facea decat sa supravegheze strans, pana intr-atata incat, si pe buna dreptate se aprecia ca nu se termina bine o sedinta a Comitetului Politic Executiv sau a Biroului care conducea acest... birou restrans, fara ca Moscova sa nu stie exact ce se discutase acolo. Nici nu se termina bine si ei stiau deja. Atata era de strans, dar nu numai prin oamenii de care adineauri ati pomenit ca ar fi facut odinioara studii la Moscova. Acestia fusesera in mare parte marginalizati, unii dintre ei fusesera chiar dovediti de catre Securitate cu oarece acte, care, intr-adevar, ii situau intr-un con de... Nu, ii situau intr-o postura atat de supravegheata si atat de ingrata pentru ei, incat mare lucru nici nu au prea putut face. Mare lucru nici nu au prea putut face, dar cei pe care Moscova si-i pregatise din timp si care transmiteau cu eficienta si de la nivelul cel mai inalt al structurilor de putere tot ce dorea Moscova sa stie ca..., aceia nu au prea fost luati in vizor, pentru ca unii dintre ei nici nu erau stiuti sau deja ajunsesera la un asemenea nivel incat nu mai indraznea Securitatea sa se puna pe urmele lor. Au fost si asemenea lucruri, deci sistemul moscovit de supraveghere asupra Romaniei l-am aflat de la Primakov, ca era foarte strans. Primakov a avut bunavointa sa-mi spuna in noiembrie 1993, cand l-am intalnit acolo, in preajma Kremlinului undeva, ca "noi dam cea mai mare importanta evolutiilor politice din Romania", si nu ma indoiesc ca o faceau cu mijloace profesionale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.