O puternica explozie a avut loc, ieri dimineata, la RAFO Onesti, trei muncitori pierzandu-si viata. Deflagratia a avut loc in jurul orei 11.50 la un cuptor al Sectiei de cracare catalitica 3, conform primelor cercetari, din cauza unei acumulari de ga
O puternica explozie a avut loc, ieri dimineata, la RAFO Onesti, trei muncitori pierzandu-si viata. Deflagratia a avut loc in jurul orei 11.50 la un cuptor al Sectiei de cracare catalitica 3, conform primelor cercetari, din cauza unei acumulari de gaze. In urma exploziei, fundul cuptorului s-a prabusit peste trei muncitori care incercau sa remedieze o problema, acestia murind pe loc. Adjunctul sefului Inspectoratului Teritorial de Munca Bacau, Ioan Andrei a precizat ca muncitorii Alexandru Agache, Doru Mihai si Ion Pal, a caror identitate a fost stabilita in baza pontajului, au fost striviti de o bucata de aproximativ sase-sapte metri desprinsa din plafonul metalic al cuptorului.
Martorii sustin ca explozia a fost una foarte puternica si ca cei trei angajati de la RAFO Onesti nu au avut practic nici o sansa. "A fost o bubuitura foarte puternica. Eu am vazut ce s-a intamplat pentru ca eram in apropiere. Era in pornire un cuptor in care trebuia sa se arda niste caramida si sa se usuce. Toata rafinaria a fost in revizie pana acum. Era prima pornire inainte sa ii dea drumul. Cuptorul se sprijinea pe niste piloni. Toti trei au fost prinsi sub cuptor. S-a prabusit fundul cuptorului peste ei", ne-a declarat un angajat al rafinariei din Onesti.
Accident de munca
Prefectul judetului Bacau, Gabriel Berca, a declarat ca este vorba despre un accident de munca, Parchetul urmand sa stabileasca daca au fost respectate procedurile prevazute de normele interne ale RAFO. "Acolo a avut loc o acumulare de gaze la un cuptor, la o sectie de dragare de la RAFO. (...) Se pare ca avem de-a face cu un accident de munca, iar un procuror de pe langa Judecatoria Onesti desfasoara o ancheta, pentru a vedea si stabili daca au fost respectate procedurile prevazute de normele interne ale RAFO", a spus Berca.
La randul sau, adjunctul sefului Inspectoratului Teritorial de Munca Bacau, Ioan Andrei, a precizat ca acumularile de gaze sunt cea mai probabila cauza a deflagratiei. "Am declansat ancheta pentru stabilirea cauzelor exploziei. RAFO era oprita si incepusera probele de repunere in functiune. Gazele s-au acumulat probabil in perioada in care rafinaria nu a functionat", a declarat Ioan Andrei.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut constituirea unei comisii de ancheta care sa elucideze cauzele exploziei soldate cu trei morti. "Primul-ministru a cerut ca, ulterior primelor decizii care se iau dupa producerea unui astfel de incident, sa fie constituita inclusiv o comisie de ancheta pentru a se elucida cauzele accidentului", a spus Oana Marinescu.
Pagube de 500.000 de dolari
Directorul general al rafinariei din Onesti, Marin Anton, a declarat ca cei trei angajati lucrau pe cont propriu si ca nu isi luasera toate masurile necesare unei astfel de operatiuni. "In momentul in care incerci sa pui un astfel de utilaj in functiune trebuie respectata o anumita procedura pe care ei nu au respectat-o. Cert este ca acesti oameni nu trebuiau sa fie acolo si nu trebuiau sa aiba aceasta initiativa, ci sa respecte procedura de interventie", a precizat Anton. Acesta a adaugat ca nu isi explica producerea deflagratiei intrucat sectia fusese in revizie, verificarile si reparatiile incheindu-se in 25 septembrie, si tocmai urma sa fie repusa in productie.
De altfel, conform unui comunicat al RAFO, cei trei angajati nu aveau permis de lucru pentru executarea unor lucrari de interventie cu grad ridicat de risc. De asemenea, RAFO a anuntat ca pagubele materiale produse in urma exploziei se ridica la aproximativ 500.000 de dolari.
Precedente
Explozia de ieri nu este primul incident de acest gen produs la rafinaria din Onesti. In septembrie 2001, un cuptor de la sectia de cracare catalitica a explodat in timpul procesului de pornire a instalatiilor, deflagratia fiind urmata de un incendiu. Incidentul a fost provocat de spargerea accidentala a unui tub din interiorul cuptorului. Explozia nu s-a soldat cu victime, iar incendiul a fost stins de pompierii din Onesti.
De asemenea, in octombrie 2004, o puternica explozie a avut loc la un rezervor, in urma deflagratiei doua persoane murind. Potrivit unui comunicat comun al societatilor RAFO SA, TMUCB - Filiala Bacau si UTON SA, transmis la acea data, la o distanta de aproximativ trei - patru metri de locul unde se lucra la inlocuirea rezervorului se afla un alt rezervor, destinat acumularii de apa dedurizata, la care nu se efectua nici un fel de interventie si care a explodat.
Pe capacul-platforma al acestui recipient se aflau, in momentul deflagratiei, maistrul principal Gheorghe Tarcuta si un seful de echipa Vasile Hazaparu, de la TMUCB, care supervizau lucrarile efectuate de colegii lor. Prezenta celor doi specialisti ai firmei de montaj pe capacul-platforma al rezervorului nu era justificata si nici nu se conforma procedurilor de lucru sau normelor de protectie a muncii. Conform declaratiilor inspectorului sef adjunct al ITM Bacau, Ioan Andrei, o scanteie produsa in timpul lucrarilor de sudura a sarit pana la baza rezervorului pe care stateau seful de echipa si maistrul, a aprins gazele acumulate in accel loc, iar focul s-a propagat pana in interiorul rezervorului, declansand deflagratia. Capacul rezervorului a fost aruncat in aer de suflul exploziei si a cazut peste cei doi angajati RAFO.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.