Sotia lui Liviu Man a depus, ieri, la dosar confirmarea ca a fost angajat Mateut si solicitarea acestuia de amanare a cauzei pe motiv ca nu este in Cluj, fiind prezent in alt caz important la Bucuresti. Avocatii celorlalti invinuiti au cerut amanare
Sotia lui Liviu Man a depus, ieri, la dosar confirmarea ca a fost angajat Mateut si solicitarea acestuia de amanare a cauzei pe motiv ca nu este in Cluj, fiind prezent in alt caz important la Bucuresti. Avocatii celorlalti invinuiti au cerut amanare pentru a studia probele noi aparute la dosar. Este vorba despre transcrierile inregistrarilor audio efectuate de anchetatori in baza unui mandat din 2005. Transcrierile formeaza sase volume foarte groase, pe care avocatii au inceput sa le studieze de ieri. Avocata lui Ioan Otel, Stanca Gidro, a spus in instanta ca, daca se amana sedinta, poate apar alte probe, evidentiind ca luni seara dosarul cuprindea cateva foi. Avocatii au solicitat inca de luni seara sa se prezinte probele, adica transcrierile inregistrarilor. Conform unuia dintre avocati, procurorii Mircea Hrudei si Daciana Deritei au cerut luni ca instanta sa certifice inregistrarile, numai ca o modificare recenta a Codului de procedura penala stabileste ca procurorii care efectueaza ancheta certifica inregistrarile convorbirilor interceptate. Astfel ca marti au fost certificate si inregistrarile din dosarul "Gazeta". Arestarea preventiva a celor cinci invinuiti a fost hotarata de Tribunalul Cluj in baza motivelor expuse de procurori pe cateva pagini. Acestia considera ca invinuitii pot influenta ancheta daca sunt in libertate. Luni a fost emis un mandat de retinere pe numele celor sase si, in aceeasi zi, la miezul noptii, s-a hotarat arestarea preventiva pentru 29 de zile.
Noi nume pe lista invinuitilor
Ieri seara, la inchiderea editiei, procurorii DIICOT Cluj au inceput urmarirea penala impotriva unui al saptelea ziarist clujean, Memoranda Onac, editor general la "Buna ziua, Ardeal". Memoranda Onac, care a refuzat sa comenteze, a primit interdictie de a parasi orasul pentru 30 de zile. Surse judiciare au spus ca pe langa Onac sa fie invinuit si Mihai Petean (redactor sef Gazeta de Cluj), care a fost audiat de procurori ca martor. Intrebat de reporterii ZIUA daca confirma sau infirma informatia, procurorul Hrudei a raspuns: "Confirm cand pot face asta". Fostul avocat al lui Liviu Man, Mihai Lapusan, a declarat, ieri, ca vom mai avea parte de surprize in acest caz. Anchetatorii au confirmat pana acum ca deputatul PD Daniel Buda si presedintele Consiliului Judetean Cluj, liberalul Marius Nicoara, sunt martori in acest dosar. Hrudei a declarat ieri pentru ZIUA de Cluj ca Nicoara a fost audiat demult in cadrul anchetei incepute in 2005. Buda va fi audiat chiar astazi de procurori.
Liviu Man, presedintele trustului, Ioan Otel, director de investigatii al trustului, Anca Cocut, director de publicitate, Dorel Vidican, administratorul saptamanalelor Gazeta de Cluj si Gazeta de Bistrita, Aurel Muresan, director administrativ si Adrian Avarvarei, director de protectie interna la cotidianul Buna Ziua Ardeal, sunt acuzati de constituirea unui grup infractional organizat si santaj in forma continuata. Avarvarei a fost pus in libertate, luni, cu interdictia de a parasi localitatea si de a se intalni sau discuta cu diverse persoane pe care anchetatorii le considera capabile sa influenteze ancheta. Un avocat implicat in caz a spus ca declaratia data de Avarvarei anchetatorilor va face ca acesta sa benefieze de injumatatirea posibilei pedepse. (Alin GOLBAN - ZIUA de Cluj)
Precizare
In urma scandalului iscat de retinerea ziaristilor de la Cluj, in presa centrala si locala au aparut mai multe informatii care leaga numele lui Liviu Man (actualul presedinte al Trustului "Gazeta de Cluj") de Trustul de Presa ZIUA, in calitate de director al francizei de la Cluj. Avand in vedere aceste afirmatii, precizam ca Liviu Man nu mai este director al francizei ZIUA de Ardeal din martie 2003.
COMUNICAT
Fata de recentele evenimente petrecute in mass-media, Comitetul de Conducere al Uniunii Sindicale MediaSind face urmatoarele precizari:
Arestarea jurnalistilor de la "Gazeta de Cluj" si "Buna Ziua Ardeal" arunca o pata asupra conditiei de jurnalist in Romania. Este evident ca, in cazul jurnalistilor din Cluj, acestia trebuie sa raspunda in fata legii pentru faptele comise, asemeni oricarui cetatean, instanta de judecata fiind singura care poate hotari daca s-a incalcat sau nu legea. Chiar daca nu sunt membri de sindicat, fiind vorba de implicarea unor jurnalisti, US MediaSind va monitoriza cu atentie acest caz. Ceea ce este grav insa, ramane faptul ca unii patroni ofera legitimatii de jurnalist oricarei persoane care are sau nu legatura cu presa fara respectarea unor conditii minimale, ceea ce duce la discreditarea profesiei de gazetar. Avand in vedere faptul ca Uniunea Sindicala MediaSind impreuna cu organizatiile patronale si profesionale din domeniu au creat importante instrumente de autoreglementare in presa precum Contractul Colectiv de Munca Unic la nivel de Ramura Mass-Media insotit de Codul Deontologic (amandoua cu putere de lege pentru intreaga breasla), Comisia Paritara la nivel de ramura, Comitetul Sectorial pentru mass-media si Reglementarea privind relatia patron - editor - jurnalist, MediaSind propune ca in perioada imediat urmatoare sa aiba loc o intalnire a tuturor factorilor de decizie, in cadrul careia sa se stabileasca criterii minimale ce trebuie indeplinite pentru ca o persoana sa poata obtine calitatea de jurnalist. De altfel, US MediaSind impreuna cu Federatia Internationala a Jurnalistilor au stabilit de multa vreme conditiile in care se elibereaza o Legitimatie internationala de presa, conditii ce pot fi aplicate si in plan national jurnalistilor care nu sunt membri de sindicat.
Atragem atentia ca, daca nu vom lua impreuna aceste hotarari atat de necesare breslei, mass-media va scadea in mod evident in topul increderii populatiei, fapt cu repercusiuni extrem de grave, nu numai asupra imaginii jurnalistilor, ci si a intregii societati romanesti, deoarece presa trebuie sa continue sa-si indeplineasca misiunea de "caine de paza" al democratiei.
Presedinte US MediaSind,
Cristi Godinac


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.