Un roman despre asasinarea papei Benedict al XVI-lea, scris de un autor turc, provoaca neliniste la Vatican si sentimente de jena in Turcia, la mai putin de o luna pana la vizita suveranului pontif in aceasta tara care a semnalat deja ca nu il va pri
Un roman despre asasinarea papei Benedict al XVI-lea, scris de un autor turc, provoaca neliniste la Vatican si sentimente de jena in Turcia, la mai putin de o luna pana la vizita suveranului pontif in aceasta tara care a semnalat deja ca nu il va primi cu caldura, transmite Mediafax. In romanul lui Yucel Kaya, "Complot impotriva papei", seful bisericii catolice vine la Istanbul pentru a propune celui mai inalt demnitar al lumii ortodoxe, patriarhul Constantinopolelui, sa puna capat secolelor de schisma si sa-si uneasca fortele pentru a crestina Orientul apropiat.
Benedict al XVI-lea cade, totusi, victima in Turcia unui atentat cu bomba, comis, dupa toate aparentele, de islamisti turci ghidati de la Teheran, dar de fapt pus la cale de organizatia catolica ultraconservatoare Opus Dei, loja masonica P2 si serviciile secrete americane. Romanul ar fi sfarsit in obscuritate daca indignarea starnita in lumea musulmana de declaratiile papei asupra Islamului si mai multe atacuri asupra preotilor din Turcia nu ar fi dus la neliniste in ceea ce-l priveste pe suveranul pontif. In acest context tensionat, reprezentantul Vaticanului la Istanbul, George Marovitch, i-a facut o vizita autorului, deranjat de subtitlul romanului "Cine il va ucide pe papa la Istanbul?" asociat cu imaginea unui asasin barbos care il tinteste pe acesta pe fondul unei cruci in flacari. "Ma temeam ca aceasta carte va fi citita de oameni care nu sunt normali si care se vor inspira din ea", a spus Marovitch, care i-a cerut romancierului sa scrie o scrisoare in care sa detalieze motivatiile sale.
In februarie, un preot catolic a fost ucis de un adolescent la Trabzon, pe fundalul crizei starnite in lumea musulmana de publicarea intr-un cotidian danez a unor caricaturi ale profetului Mahomed. In lunile urmatoare au mai avut loc doua agresiuni asupra unor preoti catolici in vestul si nordul Turciei. Suveranul pontif si-a atras deja reputatia de "papa anti-turc", de pe vremea cand era cardinal si a declarat ca o eventuala aderare a Turciei la Uniunea Europeana ar fi "o enorma eroare" si "o decizie contra istoriei". Situatia s-a agravat dupa ce, in urma cu cateva luni, a facut remarci prin care asocia Islamul cu violenta. Totusi, vizita sa in Turcia, prevazuta pe 28 noiembrie, nu a fost anulata. Reprezentantul Vaticanului a declarat ca teoriile avansate de Kaya "nu au nici o legatura cu realitatea, la fel ca si <<Codul lui Da Vinci>>", bestseller-ul international al autorului american Dan Brown.
De cealalta parte, Kaya a declarat ca scenariul sau este plauzibil. "Am facut multa munca de cercetare. Daca puneti cap la cap toate piesele acestui puzzle, veti vedea ca exista toate conditiile pentru o eventuala tentativa de asasinat", a spus acesta, indicand ca a scris aceasta carte pentru a preveni autoritatile turce asupra acestui pericol. "Daca papa ar fi ucis aici, ar fi un dezastru pentru Turcia", a subliniat romancierul. Turcul Mehmet Ali Agca, care a incercat in 1981 sa-l asasineze pe Papa Ioan Paul al II-lea si care apare si in romanul lui Kaya, a transmis luna trecuta din inchisoare ca Benedict al XVI-lea poate fi in pericol in Turcia si ca ar trebui sa-si anuleze vizita. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.