CNSAS nu a luat ieri nici o decizie in cazul senatorului PNL Varujan Vosganian, pentru ca nu a primit de la serviciile detinatoare de arhiva documente referitoare la numele politicianului care a fost nominalizat saptamana trecuta pentru functia de co
CNSAS nu a luat ieri nici o decizie in cazul senatorului PNL Varujan Vosganian, pentru ca nu a primit de la serviciile detinatoare de arhiva documente referitoare la numele politicianului care a fost nominalizat saptamana trecuta pentru functia de comisar european. Potrivit unor surse din cadul Colegiului, citate de NewsIn, CNSAS nu a avut si nici nu are vreun document care sa ateste o posibila colaborare a lui Varujan Vosganian cu Securitatea. Interesul institutiei pentru cazul Vosganian a aparut dupa ce, saptamana trecuta, premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut SIE si CNSAS sa caute in regim de urgenta orice documente care s-ar putea dovedi incriminatoare la adresa senatorului liberal. Aceasta dupa ce fostul ofiter de Securitate, Liviu Turcu, a publicat in "Jurnalul National", chiar in ziua in care Vosganian a fost propus candidat pentru functia de comisar european, un articol in care sustinea ca senatorul PNL a fost agent acoperit al SIE.
Liviu Turcu, cerut la audieri
Urmare a faptului ca SIE si SRI nu au transmis documente referitoare la Vosganian, o parte din membrii Colegiului CNSAS au propus in sedinta de ieri audierea lui Liviu Turcu, cel care a lansat acuzatia ca Varujan Vosganian a fost ofiter de Securitate. Propunerea, care, potrivit unor surse din CNSAS, i-ar fi apartinut lui Mircea Dinescu, nu a avut insa succes pentru ca majoritatea membrilor din Colegiu s-au impotrivit. Aceleasi surse au spus ca unul dintre cei mai mari critici ai propunerii a fost Cazimir Ionescu, care a sustinut ca CNSAS nu este o institutie de ancheta. Ionescu a negat insa, pentru NewsIn, ca s-ar fi impotrivit, sustinand ca el doar a atras atentia ca CNSAS lucreaza doar pe documente. "M-as bucura foarte mult sa vina, insa nu stim nici unde sa-l citam", a spus Ionescu. Pe de alta parte, CNSAS a decis sa ceara din nou institutiilor detinatoare de arhiva documente despre Varujan Vosganian. Pana atunci, insa, Colegiul isi va pastra pozitia adoptata si in timpul crizei desemnarii comisarului, adica, in lipsa unor documente, Vosganian ramane cu certificatele de buna purtare.
Promisiunea SRI
Serviciul Roman de Informatii a anuntat, tot ieri, ca intentioneaza ca, pana la sfarsitul anului, sa predea CNSAS toate dosarele fostei Securitati, peste 500 de metri liniari din acestea stabilindu-se sa fie predate in perioada 30 octombrie - 9 noiembrie. Potrivit unui comunicat dat publicitatii de SRI, pe langa cei 500 de metri liniari de dosare, institutia va mai trimite in gestiunea CNSAS inca 1000 de metri liniari de arhiva pana la sfarsitul acestui an. SRI va preda astfel CNSAS dosare de urmarire informativa, dosare de retea si alte categorii de documente. Conform comunicatului, in prezent este in curs de finalizare predarea de la SRI catre CNSAS a peste 900.000 de fise de evidenta din cartoteca Securitatii spre verificare. (C.E.)
Braia si Stoenescu in atentia CNSAS
Colegiul CNSAS urmeaza sa-i audieze pe Alex Mihai Stoenescu, istoric si prim-vicepresedinte al Partidului Noua Generatie si pe Doru Braia, in calitate de formatori de opinie, Colegiul avand informatii ca cei doi ar fi avut legaturi cu fosta Securitate, au declarat surse din Colegiu. Cei doi vor fi verificati din oficiu, in calitate de formatori de opinie, iar audierea lor este necesara pentru a avea o imagine cat mai completa asupra datelor ce reies din documentele aflate in posesia institutiei, sustin sursele citate. Potrivit acestora, Stoenescu ar fi recunoscut ca ar fi colaborat cu fosta Securitate. Aceleasi surse sustin ca Doru Braia ar avea chiar un angajament semnat si mai multe note informative redactate si transmise fostei politii politice. Purtatorul de cuvant al institutiei, Carmen Popescu, a declarat jurnalistilor prezenti la sediul CNSAS ca, in sedinta de ieri, Colegiul a dat trei decizii de necolaborare ce vizeaza functionari din cadrul Agentiei Nationale pentru Protectia Consumatorului, Agentiei Nationale de Tineret si Agentiei Nationale pentru investitii straine. (Mediafax)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.