Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara, intr-o emisiune la Antena 3, ca, in momentul in care premierul Calin Popescu Tariceanu i-a comunicat decizia de a-l nominaliza pe Varujan Vosganian pentru postul de comisar european, l-a avertizat c
Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara, intr-o emisiune la Antena 3, ca, in momentul in care premierul Calin Popescu Tariceanu i-a comunicat decizia de a-l nominaliza pe Varujan Vosganian pentru postul de comisar european, l-a avertizat ca "nu e bine". "In momentul in care m-a anuntat despre decizia de a-l nominaliza pe Vosganian, l-am atentionat (pe Tariceanu - n. red.) ca nu e bine, esecul previzibil s-a produs", a spus Basescu, adaugand: "Am facut tot ce am putut - mai mult de atat nu poate face un presedinte in relatia cu primul-ministru - cand l-am rugat: domnule prim-ministru, e neinspirata si alegerea, si solutia". El a relatat ca se intalnise, cu o saptamana in urma, la Helsinki, cu liderii PPE, printre care presedintele CE, Durao Barroso, Hans Poettering. "Toti m-au atentionat asupra profilului candidatului. Primul si cel mai important, sa fie cunoscut la Bruxelles si cunoscator al institutiilor UE", a continuat seful statului. El a adaugat: "Varujan Vosganian incearca sa-si justifice esecul in mod incorect, il pune pe seama unui lucru lansat de Jurnalul National si de fostul ofiter de Securitate Turcu, cand problema era ca e necunoscut de UE", a spus Basescu. El a dat asigurari ca nu exista nici un dosar de Securitate al lui Varujan Vosganian, fapt pe care il stie de la sefii de servicii de informatii.
Cu premierul la cafea
Seful statului a precizat ca duminica dimineata l-a invitat pe premier acasa, la o cafea, ca au discutat despre noua propunere de comisar si ca au ajuns amandoi la concluzia ca varianta Leonard Orban este cea mai buna solutie. "Ne-am despartit in termeni foarte amicali, problema a fost ca, dupa aceea, s-a anuntat ca ne-am consultat, ca am fost anuntat", a spus Basescu. El a explicat: "Pentru premier era foarte important sa arate nucleului dur, probabil domnilor Orban, Hasotti, Olteanu, ca el nu a discutat cu presedintele, ci i-a dat un telefon si i-a spus: 'Auzi, musiu, vezi ca l-am pus pe Orban Leonard comisar'". "Daca m-ar fi anuntat ca trebuie sa dea astfel de mesaje de forta, Adriana Saftoiu nu ar mai fi dat comunicatul", a afirmat seful statului, referindu-se la declaratia prin care purtatorul de cuvant al Presedintiei a anuntat ca presedintele s-a consultat cu premierul pentru noua nominalizare a comisarului european.
Macovei - dificila, capricioasa, dar de buna credinta
"Mie mi-e extraordinar de greu in relatiile cu Monica Macovei, pentru ca uneori e capricioasa, e brutala, nu accepta si ideile altora. Mie mi-e greu. Dar in acelasi timp, e de foarte multa buna credinta in a-si face mandatul si, din acest motiv, o sustin fara rezerve", a marturisit presedintele. El a insistat asupra faptului ca "Monica Macovei nu are o relatie de subordonare politica fata de PD. Monica Macovei are o relatie univoca, intr-o singura directie. Este angajamentul PD s-o sustina. Ea nu este membra a partidului. Dar este sustinuta de PD. Orice speculatie pe aceasta tema nu are nimic comun cu adevarul". Basescu a continuat: "Monica Macovei va fi sustinuta pana la capatul mandatului, daca si-l indeplineste. Daca nu-si va indeplini mandatul, cu siguranta, premierul va fi primul. Dar deocamdata, Monica Macovei, chiar si fara tact, uneori, incearca sa miste justitia".
Daca as putea, as declansa maine anticipatele
"Daca as putea, le-as declansa maine", a afirmat Traian Basescu referindu-se la alegerile anticipate. El a explicat: "Aceasta neputinta de a promova in timp util legi, de a ajunge la intelegeri pe continutul unor legi, de a da rapid Romaniei niste repere legislative care sunt necesare demonstreaza ca actuala majoritate este nesigura pentru Guvern". Cat despre sintagma "solutie imorala", atribuita PC, Basescu a precizat ca isi mentine pozitia referitoare la colaborarea, in coalitie, cu partidul condus de Dan Voiculescu, despre care spusese ca este "solutia imorala".
Presedintele a dorit sa arate, referindu-se la fostul premier Adrian Nastase: "parca am sentimentul ridicolului daca hartuirea este pentru termopane". (Anca HRIBAN)
Premierul: Anticipatele, o sinucidere colectiva
Premierul Tariceanu a declarat, ieri, referindu-se la alegerile anticipate, ca nu crede ca parlamentarii ar fi tentati sa demareze "o actiune de sinucidere colectiva", precizand ca intotdeauna sunt voci "mai temperamentale si mai nabadaioase", care se gandesc la interesele politice pe termen scurt.
"Asa cum cunosc multi membri din Parlamentul de astazi, nu cred ca ei sa fie tentati sa demareze o actiune de sinucidere colectiva si sa ia decizia unor alegeri anticipate", a declarat Tariceanu. In opinia premierului, actuala configuratie politica este optima pentru Romania, iar bariera de reprezentare in Parlament de 5% permite functionarea in bune conditiuni chiar si a unei coalitii. "Trebuie sa existe un echilibru intre nevoia de reprezentare si o functionare usoara a sistemului politic", a afirmat Tariceanu. El considera ca, daca bariera de accedere a unui partid in Parlament s-ar ridica peste pragul de 5%, ar exista riscul ca unele grupuri reprezentative sa nu intre in Parlament. "Intotdeauna exista voci care sunt mai temperamentale si mai nabadaioase, care se gandesc la interese politice pe termen scurt, dar cred ca odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, prin forta lucrurilor si unii politicieni romani trebuie sa se uite la modul de comportament occidental, european si mai putin la ceea ce s-a intamplat in ultima perioada in Romania", a subliniat premierul. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.