In urma cu 78 de ani, la 1 noiembrie 1928, era lansat in eter primul semnal radiofonic. Prima emisiune radio oficiala a debutat prin cuvantul profesorului Dragomir Hurmuzescu, un mare fizician roman, care ulterior a devenit presedinte al Consiliului
In urma cu 78 de ani, la 1 noiembrie 1928, era lansat in eter primul semnal radiofonic. Prima emisiune radio oficiala a debutat prin cuvantul profesorului Dragomir Hurmuzescu, un mare fizician roman, care ulterior a devenit presedinte al Consiliului de Administratie al Societatii de Difuziune Radiotelefonica (foto, primul sediu). Cu prilejul momentului inaugural scriitorul Horia Furtuna a scris si a citit la telefon poezia "Un suflet nou", el devenind apoi realizator si director de programe. Prima emisiune umoristica a fost difuzata pe 18 decembrie 1928, iar la inceputul lui 1929 se realizeaza deja "Ora copiilor", prima emisiune pentru cei mici, si prima transmisiune de teatru cu poemul liric "O toamna" de Alfred Mosoiu. Au urmat primele transmisiuni de la Opera Romana si de la Ateneul Roman, iar in 1930 este transmis pentru prima oara un miting aviatic. Dupa debutul de la 1 noiembrie 1928, s-a pus deja problema modificarii legii "de instalare si folosinta a posturilor radioelectrice", considerata restrictiva. Dupa ce in 1928 au fost doar 305 ore de emisie, in 1929, datorita intrarii in functiune a postului de emisie de 12 KW de la Baneasa se ajunge la un total de 2200 de ore de program. In 1929 ponderea programelor muzicale era de 70%, iar pe 21 martie 1930 se realizeaza prima transmisie a unei opere dintr-un studio al radiodifuziunii, Barbierul din Sevilla de Rossini. La inceput au fost saptesprezece oameni: primul director general, George Vasile Munteanu, primele crainice, Margareta Marinescu, Puia Vasilescu Rebreanu, Aurora Balaceanu, Nadia Stefanescu, primul crainic sportiv, Radu Vasilescu etc. Numele tuturor exista in arhiva radioului. De la unii dintre ei s-au pastrat si fotografiile, de la altii nu. Au ramas doar vocile inregistrate. (M.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.