Romanii nu trebuie sa se astepte la schimbari majore odata cu intrarea in Uniunea Europeana, ci doar la o imbunatatire a nivelului de trai, au avertizat, ieri, ambasadorii Republicii Poloneze, Republicii Slovace si Republicii Cehe, aflati la Brasov,
Romanii nu trebuie sa se astepte la schimbari majore odata cu intrarea in Uniunea Europeana, ci doar la o imbunatatire a nivelului de trai, au avertizat, ieri, ambasadorii Republicii Poloneze, Republicii Slovace si Republicii Cehe, aflati la Brasov, cu ocazia unei conferinte pe tema alaturarii la blocul comunitar. Ambasadorul Republicii Slovace, Jan Soth, a declarat ca, dupa integrarea in Uniunea Europeana, in Slovacia s-a produs o schimbare de atmosfera, oamenii simtindu-se mai bine sa stie ca sunt in clubul celor care garanteaza cresterea nivelului de trai, fapt, de altfel, demonstrat si de sondajele de opinie, potrivit carora sprijinul acordat perspectivei europene a crescut de la 47-49% la 60% in doar un an. La randul sau, ambasadorul Republicii Poloneze, Jacek Paliszewski, a sustinut ca, dupa momentul 1 ianuarie 2007, sistemul educational din Romania se va imbunatati simtitor, iar studentii vor avea posibilitatea de a studia in strainatate. Potrivit ambasadorului Republicii Cehe, Petr Dokladal, cel mai sceptic stat in fata beneficiilor integrarii in UE a fost Cehia. "Asteptarile noastre erau limitate. Nu asteptam miracole. Priveam Uniunea Europeana mai mult ca pe o sansa si am inteles ca nu e neaparat un paradis. Ce s-a intamplat dupa mai 2004? Nimic dramatic. Poate ca s-a schimbat ceva. Teama cea mare a oamenilor era vis-a-vis de cresterea preturilor. Insa unele au crescut, intr-adevar, cum ar fi pentru prestariile de servicii, iar altele au scazut", a precizat ambasadorul Cehiei, citat de Mediafax. Unul dintre aspectele pozitive este faptul ca in Cehia rata somajului a scazut de la 10%, cat era in 2004, la 8% cat se inregistreaza in prezent, a spus diplomatul. Consilierul Ambasadei Republicii Ungare Argyelan Gyorgy, aflat si el la Brasov, a declarat, in aceeasi conferinta de presa, ca este foarte important ca dupa integrare sa existe un dialog sustinut intre Guvernul Romaniei si Parlamentul European, comunicarea fiind, de fapt, cheia succesului Ungariei.
"15 Noiembrie" a infiintat Centrul Rezistentei Anticomuniste
Conferinta, organizata de "Asociatia 15 noiembrie 1987-Brasov", s-a intitulat "Integrarea europeana - Experiente si perspective europene" si a beneficiat de participarea ambasadelor tarilor central europene, din fostul lagar sovietic, aflate deja in Uniunea Europeana. Ambasadorul Poloniei Jacek Paliszewski, ambasadorul Slovaciei Jan Soth, ambasadorul Cehiei, Petr Dokladal si din partea Ungariei Consilierul I al ambasadei Argyelan Gyorgy au conferentiat in fata unui public format din studenti ai Universitatii Bucuresti si ai Universitatii Transilvania din Brasov, reprezentanti ai administratiei publice, ai institutiilor militare, sociologi si jurnalisti. Initiativa organizarii conferintei a apartinut Ambasadei Poloniei si conducerii Asociatiei muncitorilor anticomunisti din Brasov care au participat la revolta din 1987 si care au anuntat recent infiintarea Centrului Rezistentei Anticomuniste la Brasov. Autoritatile locale, primaria, prefectura au acordat sprijin manifestarii, desi invitatii speciali din Guvernul Romaniei, la nivelul Ministerului Integrarii Europene, nu au putut participa.
CNSAS-ul polonez nu e politizat
Dezbaterea a plecat de la analiza situatiei tarilor europene iesite din comunism, ambasadorii invitati precizand avantajele si dezavantajele integrarii in UE dupa ce au subliniat nevoia solidaritatii popoarelor europene si necesitatea curatirii corpului social si aparatului politic de ramasitele aparatului de represiune comunist. Si in Slovacia si in Polonia exista Institute ale Memoriei Nationale care aplica in mod real lustratia si eliminarea cadrelor securitatii si activistilor comunisti din functiile politice. Spre deosebire de CNSAS aceste institutii nu sunt politizate, ci sunt coordonate de societatea civila. Nu se poate scapa de mostenirea comunista atata vreme cat reprezentanti ai fostelor structuri comuniste se pot afla in pozitii de control in chiar institutiile care ar trebui sa aiba ca obiectiv eliminarea acestora din viata publica, a subliniat ambasadorul Poloniei. Infiintarea Centrului Rezistentei Anticomuniste la Brasov fondat de celebrul luptator anticomunist Vladimir Bukovski si membrii Asociatiei 15 noiembrie 1987, este privita ca o initiativa salutara care ar trebui sa duca la condamnarea comunismului ca doctrina criminala. Acest demers va fi sustinut si de colegii polonezi de la Solidarnsc.
Reintregirea natiunii maghiare in UE
Vindecarea societatii romanesti este un comandament de ordin moral pe de o parte, dar si o necesitate in perspectiva integrarii europene. Din punctul de vedere al oficialului ambasadei maghiare, "integrarea Romaniei si a celorlalte tari unde exista etnici maghiari este importanta deoarece permite reintregirea natiunii maghiare."
Presedintele Asociatiei Detinutilor Politici din Brasov, Octav Bjoza, a dorit sa restabileasca o justa perspectiva asupra raportarii dintre Romania si celelalte tari din fostul lagar sovietic, aratand ca numarul victimelor bolsevismului in Romania intrece de multe zeci de ori statistica macabra a crimelor sovietice din toate celelalte tari est europene. Cooperativizarea, dislocarea gospodariilor taranesti, exterminarea elitelor s-au realizat in Romania cu mai multa brutalitate decat in orice alta tara. Programul sovietic de lichidare a valorilor nationale a fost mult mai dur in Romania, astfel ca prosperitatea si avansul vecinilor nostri au si alte explicatii care implica analiza distrugerilor si victimelor comunismului. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.