Conducerea trustului de presa Gazeta, cu sediul la Cluj-Napoca, a fost pusa sub urmarire penala pentru santaj * Liviu Man, presedintele grupului de publicatii, Ioan Otel, directorul de investigatii, Aurel Muresan, directorul tehnic, Dorel Vidican,
Conducerea trustului de presa Gazeta, cu sediul la Cluj-Napoca, a fost pusa sub urmarire penala pentru santaj * Liviu Man, presedintele grupului de publicatii, Ioan Otel, directorul de investigatii, Aurel Muresan, directorul tehnic, Dorel Vidican, directorul executiv, contabila Anca Cocut si seful departamentului protectie interna al cotidianului "Buna Ziua, Ardeal", Adrian Avarvarei, au fost ridicati de politistii de la Biroul de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog * Acestia au primit mandate de retinere si urmeaza sa fie propusi spre arestare
Cei sase sunt urmariti penal pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat si santaj calificat in forma continuata. Conform DIICOT Cluj, in anul 2004, cei sase, avand fiecare atributii clar delimitate in interiorul grupului infractional, au constrans (prin amenintari cu darea in vileag in publicatiile trustului de presa) oameni de afaceri, politicieni, directori de institutii publice, persoane de conducere din administratia locala din judetele Cluj si Bistrita Nasaud sa incheie, prin societatile pe care acestia le detin sau le conduc, contracte de publicitate cu trustul de presa, in conditiile in care o mare parte din foloasele materiale obtinute prin aceasta modalitate le-au folosit in interes personal. Actiunea procurorilor a debutat luni dimineata prin perchezitionarea imobilelor celor sase acuzati, de unde au fost ridicate documente si agende personale. Apoi, politistii au perchezitionat si au sigilat sediile publicatiilor "Buna Ziua, Ardeal" si "Gazeta de Cluj" (care se aflau, aseara, in pericol de a nu mai aparea), ridicand si serverele retelelor de calculatoare ale ziarelor, care au fost aduse la Parchetul de pe langa Curtea de Apel. Potrivit procurorilor DIICOT, grupul a fost constituit inca din 2004, iar dosarul de urmarire a fost deschis in 2005. Ioan Otel, directorul de investigatii de la Gazeta de Cluj, fost politist si sef al Directiei Judetene de Combaterea Crimei Organizate si Terorism Cluj pana anul trecut, este acuzat ca ar fi aderat ulterior la acest grup infractional. Doua din plangerile impotriva conducerii trustului de presa au fost facute de omul de afaceri clujean Costica Pocol, despre care presa locala a relatat ca ar fi preluat in mod ilegal una din pietele orasului si si-ar fi construit ilegal un hotel, si de omul de afaceri bistritean Cornel Purcea, patronul unor benzinarii din judet. Tot pe lista de denuntatori se numara si Ioan Oltean, deputat PD de Bistrita-Nasaud si chestor al Camerei Deputatilor, Mircea Chertes, consilier al premierului Tariceanu, sotii Mircea si Steluta Cataniciu, ambii politicieni din PD. Ancheta este condusa de procurorii DIICOT Mircea Hrudei si Tatiana Deritei. Hrudei a refuzat sa faca comentarii asupra cazului initial, pentru ca apoi DIICOT Cluj sa transmita un comunicat de presa in care se sustine ca santajele asupra denuntatorilor au fost facute prin "amenintari cu darea in vileag in publicatiile trustului de presa" si ca cei santajati au fost constransi sa incheie, prin societatile pe care acestia le detineau sau le conduceau, contracte de publicitate cu grupul de presa. Pana la inchiderea editiei, procurorii au dat mandat de retinere pentru 24 de ore pe numele lui Ioan Otel si Aurel Muresan.
Retinut "pentru nimic"
Ioan Otel a fost retinut si urmeaza sa fie prezentat instantei. El a iesit in jurul orei 15.00 de la DIICOT Cluj, insotit de doi politisti mascati, si a reusit sa le spuna ziaristilor ca a fost retinut si ca va fi prezentat instantei pentru emiterea unui mandat de arestare.
Al doilea ziarist, Aurel Muresan, directorul executiv al Trustului Gazeta, a fost retinut, si el, ieri dupa-amiaza dupa audieri. El a iesit incatusat de la DIICOT Cluj, iar la intrebarile ziaristilor pentru ce este retinut a raspuns: "Pentru nimic". Avocatul lui, Mircea Ilian, a declarat ca ziaristul se considera nevinovat si ca este probabil ca toate cele sase persoane implicate vor fi retinute pe baza de ordonanta. "Clientului meu i s-a adus, de asemenea, la cunostinta ca va fi prezentat Tribunalului Cluj pentru emiterea mandatului de arestare", a declarat Ilian.
Redactiile ziarelor din Cluj au fost inchise, iar cercetarile se extind la redactiile din Oradea si Bistrita. La ora inchiderii editiei au primit mandate de retinere toti ziaristii implicati.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.