Presedintele Vladimir Putin a solicitat ieri Guvernului sa contribuie alaturi de Justitie in procesul de reabilitare a tuturor celor care au avut de suferit in urma represaliilor politice, in contextul marcarii, la 30 octombrie, a Zilei victimelor re
Presedintele Vladimir Putin a solicitat ieri Guvernului sa contribuie alaturi de Justitie in procesul de reabilitare a tuturor celor care au avut de suferit in urma represaliilor politice, in contextul marcarii, la 30 octombrie, a Zilei victimelor represaliilor politice in Rusia. Ceremoniile dedicate victimelor represaliilor politice au inceput in marile centre urbane din Rusia si in locurile de trista amintire ale gulagului sovietic prin slujbe religioase, transmite Rompres. Unul din aceste locuri este Memorialul durerii din Habarovsk (Extremul Orient rus) - complex muzeal care are in centrul sau un cimitir in care isi odihnesc somnul de veci peste 5000 de persoane executate in anii represaliilor staliniste. In total, potrivit ultimelor date, in tinutul Habarovsk, circa 40.000 de persoane au fost condamnate politic intre 1934-1938.
Un monument in memoria detinutilor politici din anii '30 ai secolului trecut a fost ridicat la Blagovescensk, pe locul unde, pe timpuri, existase o inchisoare. Peste 100.000 de locuitori din regiunea Priamurie au fost condamnati politic in anii terorii comuniste. Intr-un volum dedicat victimelor din lagarul din Blagovescensk sunt publicate numele a 16.000 de detinuti executati de NKVD. In Buriatia a fost tiparit cu acest prilej primul volum despre detinutii politici care au fost exilati in lagarele de munca din zona. Vor fi editate, in total, sase volume care vor relata despre soarta a 20.000 de persoane, acuzate de "tradare de patrie", dintre care 4000 si-au gasit sfarsitul in gulagul din Buriatia. In timpul lui Stalin, in Buriatia au fost condamnate, pentru "tradare de patrie", conform art. 58 al Codului Penal de la acea vreme, circa 20.000 de persoane.
Zeci de milioane de oameni ucisi in fosta URSS
Recent, in regiunea Irkutk din Siberia a fost descoperita o groapa comuna datand din perioada terorii staliniste, chiar in curtea fostei cladiri a NKVD. In prezent, procuratura incearca sa stabileasca identitatea celor ingropati langa sediul NKVD in anii '30 ai secolului trecut. Aceasta este a doua groapa comuna descoperita in ultimul timp in Irkutk, dupa ce prima fusese descoperita in 1991 in subsolul cladirii sectiei locale a NKVD, atunci fiind identificate 38 de victime. Dar cele mai multe victime, in jur de 20.000, au fost descoperite intr-o groapa comuna dintr-o suburbie a regiunii Irkutk, Povariha.
Ceremonii comemorative s-au desfasurat ieri si in tinutul Altai, unde, intre 1919 si 1975, peste 150.000 de persoane au cazut victime represaliilor politice, dintre care 15.000 au fost executate. Numarul victimelor represaliilor politice din Cecenia se cifreaza oficial la 173.000, in perioada 1940-1950, a declarat, ieri, la Groznai presedintele prorus cecen Alu Alhanov. De fapt, intregul popor cecen a fost stramutat de Stalin in tari din Asia Centrala in timpul celui de-al doilea razboi mondial, sub acuzatia de colaborare cu inamicul fascist. Cecenii au inceput sa revina la casele lor in anii '60 ai secolului trecut. Victimile comunismului se ridica insa in total la mai multe zeci de milioane de oameni, numai in fosta URSS (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.