Episodul din acest numar prezinta drama prof. dr. Coriolan Brad, care incearca de 16 ani sa-si redobandeasca imobilul de trei camere din Sibiu, ce i-a fost confiscat de comunisti dupa emigrarea sa in Germania. Desi unele instante de judecata i-au
Episodul din acest numar prezinta drama prof. dr. Coriolan Brad, care incearca de 16 ani sa-si redobandeasca imobilul de trei camere din Sibiu, ce i-a fost confiscat de comunisti dupa emigrarea sa in Germania. Desi unele instante de judecata i-au dat dreptate, considerand ca actualii chiriasi au cumparat imobilul in mod ilegal si devedind rea-credinta, alte instante au dat castig de cauza fostului nomenclaturist PCR. Articolul de fata este inca o dovada a faptului ca unii judecatori aplica legea dupa criterii numai de ei stiute, incercand sa-si acopere sentintele strambe cu justificari savante, dar care n-au nici o legatura cu realitatea, si cu atat mai putin cu adevarul. Judecatori al caror loc ar trebui sa fie in spatele gratiilor, dar asa ceva nu se poate intampla in zilele noastre, intr-un sistem juridic romanesc corupt pana-n maduva oaselor.
Coriolan Brad a emigrat in Germania in anul 1976, deoarece a simtit ca regimul comunist ii confisca proprietatea intelectuala. Imediat dupa plecarea sotului, desi sotia a mai ramas doi ani de zile in imobilul construit de parintii lui Brad, acesta a fost confiscat ilegal, prin Decretul nr. 223/1974, fara nici un fel de titlu.
Nici unul dintre soti n-a semnat vreun act de predare sau de vanzare a casei, neprimind vreo despagubire in Germania ori Romania. Dupa 1990, prof. dr. Brad a incercat sa-si revendice casa din Sibiu, str. Arad nr. 24, compusa din trei camere, dependinte si teren in suprafata de 453 mp, adresand in total un numar de peste 60 de memorii autoritatilor locale si centrale. Intre timp, locuinta sa a fost vanduta chiriasilor, cu incalcarea flagranta a legii. Fostul activist PCR, Vasile Moga, desi s-a dovedit ca este cumparator de rea-credinta, a devenit proprietar peste noapte pe ce nu I se cuvenea. Ar mai fi de remarcat ca, dupa 1990, prof. dr. Brad - care n-a renuntat niciodata la cetatenia romana - a donat in mai multe randuri carti (281 la numar) si materiale de informatii din diverse domenii medicale, deosebit de utile profesorilor si studentilor de la Facultatea de Medicina din Sibiu.
De asemenea, a adus mai multe transporturi de medicamente, seringi si piese de schimb pentru aparate Roentgen, destinate Spitalului Clinic Judetean, a contribuit material la renovarea Dispensarului si Bisericii din localitatea Gura Raului, sponsorizand si Manastirea Rameti din judetul Sibiu.
"Chiriasul Moga n-avea nici un fel de calitate procesuala"
"Pana in 1996, la unele dintre memoriile adresate autoritatilor, mi s-a raspuns ca problema mea nu poate fi solutionata favorabil, deoarece nu exista un act normativ pentru restituirea bunurilor devenite proprietate de stat. Dupa aparitia Legii nr. 112/1995 am formulat in termen cerere de restituire in natura a imobilului din Sibiu, str. Arad nr. 24, dar Comisia judeteana Sibiu mi-a respins-o. La data de 9.09.1996 am solicitat restabilirea situatiei anterioare de Carte funciara, pe Drept comun, la Judecatoria Sibiu. Acest proces a fost notat in Cartea funciara la data de 21.04.1997. In luna mai a aceluiasi an, instanta a constatat ca imobilul mi-a fost luat fara titlu si fara plata, iar locuinta mi-a fost restituita. La recursul intentat de Primaria Sibiu si de activistul PCR Vasile Moga, Tribunalul Sibiu si Curtea de Apel Alba-Iulia au ajuns la concluzia mincinoasa ca imobilul mi-ar fi fost luat de stat cu titlu valabil, ceea ce este o ineptie. In fata acestei solutii strambe, nici nu mai are insemnatate faptul ca chiriasul Moga n-avea nici un fel de calitate procesuala, dar cu toate acestea a fost admis ca intervenient. La fel cum nu mai conteaza ca apelul n-a fost motivat in nici un fel, ceea ce constituie o grava incalcare a legii", povesteste dr. Brad.
"Un paradox care numai in Romania se poate petrece"
In cazul in care imobilul in discutie ar fi fost preluat de stat cu titlu valabil, asa cum in mod eronat au retinut cele doua instante de judecata mentionate anterior, chiriasul Moga n-ar fi avut dreptul sa-l cumpere decat la expirarea termenului prevazut de art. 14 din Legea nr. 112/1995, adica dupa solutionarea irevocabila a cererii proprietarului de a-si redobandi proprietatea. Cu toate acestea, fostul activist PCR reuseste sa cumpere casa, la 19.06.1998, cu complicitatea SC Urbana Sibiu, care o avea in administrare, si a primariei.
"Cu doi ani inainte am informat familia Moga ca doresc sa-mi recuperez casa, pentru a ma stabili in Romania (facsimil 1), o scrisoare asemanatoare trimitand si SC Urbana Sibiu. De asemenea, am informat ca ma aflu in curs de judecata a unei Contestatii in anulare la Curtea de Apel Oradea. Cu toate acestea, imobilul a fost vandut - un paradox care numai in Romania se poate petrece. Dupa ce Judecatoria Sibiu a decis ca imobilul mi-a fost luat fara titlu si dupa ce Tribunalul Sibiu si Curtea de Apel Alba-Iulia au ajuns la o concluzie diametral opusa, am deschis un nou proces, pentru a dovedi ca locuinta a fost cumparata ilegal si cu rea-credinta. Si aici, stupoare: Judecatoria si Tribunalul Sibiu, precum si Curtea de Apel Alba-Iulia ajung la concluzia initiala, ca statul roman a ajuns proprietar fara titlu. Cu alte cuvinte, chiriasul Moga n-ar fi avut dreptul s-o cumpere. Numai ca atunci cand a facut acest lucru, instantele de judecata hotarasera in mod mincinos ca imobilul fusese luat cu titlu valabil. Si chiar daca ar fi avut dreptul s-o cumpere, n-o putea face decat dupa expirarea termenului prevazut in Legea nr. 112/1995, la art. 14", spune dr. Brad.
Justitie mincinoasa
Dr. Coriolan Brad este la fel de surprins ca si noi de modul in care functioneaza justitia din aceasta tara. Initial, s-a stabilit ca imobilul a fost preluat fara titlu. Apoi, doua instante superioare au concluzionat ca locuinta a fost preluata cu titlu valabil, desi nu detineau nici un fel de documente in acest sens. Datorita solutiilor strambe date in cauza, chiriasul de rea-credinta a reusit sa cumpere imobilul. Ulterior, instantele au ajuns din nou la concluzia ca locuinta fusese luata de statul roman fara titlu. Numai ca, intre timp, activistul Moga reusise sa puna mana pe ea, asa cum fusesera facute jocurile.
In urma memoriilor depuse de proprietar la Ministerul Justitiei (facsimil 2) si Ministerul Administratiei si Internelor i s-a dat castig de cauza, sugerandu-i-se sa-si angajeze un avocat. A urmat un nou proces la Curtea de Apel Alba-Iulia, in urma caruia s-a constatat nulitatea absoluta a contractului ilegal de vanzare-cumparare si a intabularii facute de chiriasul comunist, dispunandu-se restabilirea situatiei anterioare. Irevocabila. La sfarsitul anului 2003, Coriolan Brad a reusit sa-si intabuleze imobilul pe numele sau, de atunci platind impozitele aferente.
"Am solicitat stramutarea procesului"
Vasile Moga depune contestatie in anulare, uitand s-o mai dateze si tragand din nou sfori la Curtea de Apel Alba-Iulia. Doi dintre judecatori sunt pentru anularea deciziei prin care lui Coriolan Brad i s-a restituit proprietatea, dar presedintele Maria Parfenie formuleaza opinie separata, in sensul respingerii contestatiei in anulare. Ea constata, printre altele, ca "in opinia majoritara s-a adaugat un motiv de contestatie in anulare neprevazut de legiuitor".
Se da un nou termen, iar in locul judecatoarei Parfenie apare chiar presedintele Sectiei civile a Curtii de Apel Alba-Iulia, Anca Budacu. Aceasta, in complicitate cu judecatorii dinainte, si anume Ioan Truta si Anca Neamtiu concluzioneaza ca imobilul din Sibiu, str. Arad nr. 24, apartine de drept fostului chirias care a cumparat-o pe cativa lei si de rea-credinta si nu proprietarului de drept caruia i-a fost confiscat de comunisti in chip samavolnic. Altfel spus, dr. Brad este expropiat pentru a doua oara, de asta data cu concursul unor instante de judecata corupte.
"Am solicitat stramutarea procesului, dar Curtea de Apel Cluj-Napoca a decis din nou expropierea mea si trecerea imobilului pe numele familiei Moga. Mai mentionez ca la data de 29.03.1995, Vasile Moga, prin firma pe care o patrona a mai cumparat un teren in str. V. Carlova nr. 1A, unde a construit o casa cu sase apartamente, cu ajutor PHARE. Familia Moga mai poseda o casa cu doua apartamente, in care de fapt locuieste. Deci, casa mea este libera si, din cate am auzit, a fost scoasa la vanzare", ne-a mai spus dr. Coriolan Brad. Probabil ca activistul incearca sa scape de ea, urmatorul cumparator devenind de buna credinta.
Pentru informarea opiniei publice in legatura cu judecatorii vinovati de crearea acestei situatii fara precedent, in care unui proprietar de necontestat cand i se restituie imobilul, cand i se ia, vom prezenta numele acestora: Carmen Georgica si Victoria Andrei (Tribunalul Sibiu); Iulian Galca, vicepresedinte al Curtii de Apel Alba-Iulia, Augustin Mandroc si Sanda Trif de la aceeasi instanta; Petre Carstoiu (Judecatoria Sibiu); Daniela Luca si Gheorghe Comanita (Tribunalul Sibiu); Anca Budacu, presedinte al Sectiei civile, Ioan Truta si Anca Neamtiu (Curtea de Apel Alba-Iulia); Valentin Mitea, presedinte al Sectiei civile, Lucia Stetca si Alina Rodina (Curtea de Apel Cluj).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.