Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a laudat ieri Directia Nationala Anticoruptie, considerand ca Romania a facut pasi importanti, in ultimul an si jumatate, in lupta anticoruptie. "Sunt un numar suficient de investigatii si de trimiteri in judecata
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a laudat ieri Directia Nationala Anticoruptie, considerand ca Romania a facut pasi importanti, in ultimul an si jumatate, in lupta anticoruptie. "Sunt un numar suficient de investigatii si de trimiteri in judecata, care sa garanteze ca aceasta institutie functioneaza foarte bine si trebuie sa spun ca toti expertii evaluatori care au venit din partea Comisiei Europene si staff-ul Comisiei Europene au fost foarte multumiti de investigatiile independente, nepartizane si profesioniste facute de aceasta institutie", a declarat Monica Macovei, in cadrul conferintei magistratilor europeni intitulata "Integritate institutionala si infractiuni grave: o abordare europeana". "Stiu si eu ca si dumneavoastra ca textul final este condamnarea definitiva, dar o astfel de solutie nu poate veni decat dupa o perioada de timp. Intr-un an de zile nu se putea sa se ajunga la condamnari definitive. Multe dintre dosarele DNA sunt trimise in judecata. Din pacate, sunt inca in faza de amanari. Speram ca instantele de judecata vor ajunge si la momentul judecarii fondului", a mai aratat ministrul Justitiei.
Clanurile de rudenie criticate
Macovei a criticat si legaturile de rudenie existente in cadrul sistemului judiciar, fapt dezvaluit in premiera de ziarul ZIUA. De asemenea, ministrul Justitiei s-a declarat nemultumit si de activitatea Consiliului Superior al Magistraturii. "Practic, avem o institutie noua, in sensul ca are puteri noi de cam un an si jumatate, ale carei rezultate nu sunt deloc exceptionale. Practic, Justitia se autoguverneaza prin CSM si in acest moment avem conflicte de interese la nivelul CSM. E o chestiune ce tine de integritatea Justitiei. Avem conflicte de interese, avem si acele clanuri de rudenie in intreg sistemul judiciar, si mai avem, intr-o anumita masura destul de importanta, lipsa de reactie si auto-protectia fata de sistem a celor de la inspectia CSM si a deciziilor de la CSM. De asemenea, trebuie sa avansam - si iarasi vorbim de CSM - de planul managementului judiciar. Sunt situatii in care acest management este prost si nu se iau masuri. Probabil si aceasta este o notiune noua si cei din institutia care controleaza trebuie sa stie ce este", a explicat Macovei.
Replica CSM
In replica, CSM a precizat ca atitudinea ministrului Justitiei, membru de drept al Consiliulu Superior al Magistraturii, este una "nerealista si de natura a afecta imaginea sistemului judiciar". "Consiliul Superior al Magistraturii este preocupat permanent de imbunatatirea activitatii sale si asteapta ca ministrul Justitiei sa-si afirme atitudinile constructive prin participarea sa la sedintele Consiliului si nu numai prin declaratii publice", se precizeaza intr-un comunicat al CSM. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avut, de la inceputul anului pana in prezent, 34 de sedinte, ministrul Macovei lipsind total la 27 dintre acestea, iar la alte cinci fiind doar timp de doua ore si jumatate maxim. (G.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.