Administratia americana verifica daca preluarea unei firme producatoare de masini de vot de catre o companie de software care are legaturi cu Venezuela ii permite Guvernului presedintelui Hugo Chavez sa controleze operatiunile acesteia. Conform cotid
Administratia americana verifica daca preluarea unei firme producatoare de masini de vot de catre o companie de software care are legaturi cu Venezuela ii permite Guvernului presedintelui Hugo Chavez sa controleze operatiunile acesteia. Conform cotidianului New York Times, citat de Mediafax, Comisia pentru Investitii Straine din Statele Unite (CFIUS), care aproba sau respinge preluarile straine ale unor companii, a initiat o ancheta oficiala privind Smartmatic Corp. si o filiala a acesteia, Sequoia Voting Systems, cu sediul in Oakland, California. Smartmatic si oficiali din Guvernul venezuelan au negat ca Chavez, unul dintre adversarii inversunati ai administratiei Bush, ar avea vreun rol in Smartmatic. Un oficial al Departamentului de Trezorerie din SUA a refuzat sa precizeze daca CFIUS efectueaza o ancheta oficiala, dar a afirmat ca aceasta comisie a contactat compania.Venezuela a angajat compania Smartmatic sa inlocuiasca sistemele de votare inaintea referendumului din august 2004, care l-a confirmat pe Chavez ca presedinte, mentioneaza New York Times. In martie 2005, Smartmatic a utilizat profitul de 120 de milioane de dolari obtinut din contractul cu Venezuela pentru a achizitiona Sequoia, care a instalat echipamente de votare in 17 state americane si in districtul Columbia, a adaugat sursa citata. Anterior, o agentie guvernamentala de finantare din Venezuela a investit peste 200.000 de dolari intr-o companie de echipamente tehnologice, detinuta partial de unii dintre proprietarii Smartmatic si care a participat alaturi de aceasta la contract. In schimb, agentia venezuelana a obtinut 28 la suta din actiuni la compania mai mica si un loc in consiliul director, a precizat publicatia. Postul de conducere a fost ocupat de un oficial venezuelan care l-a consiliat pe Chavez cu privire la tehnologia de vot, al carui nume nu a fost precizat. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.