Primele imagini TV cu Fidel
Pentru prima data dupa mai mult de o luna, televiziunea cubaneza a prezentat, sambata, imagini cu presedintele Fidel Castro, infirmand astfel zvonurile privind decesul liderului de la Havana, informeaza BBC. Castro a putut fi vazut de cubanezi in timp ce mergea, vorbea la telefon si citea ziarele, mesajul sau catre populatie terminandu-se cu solganul "Patria o muerte, venceremos!" (Patrie sau moarte, vom invinge"). Presedintele cubanez a catalogat zvonurile legate de moartea sa drept "prostii" si a explicat ca participa la deciziile guvernamentale, urmareste stirile si vorbeste regulat la telefon, in timp ce se recupereaza dupa operatia suferita in iulie. "Acum, ca dusmanii nostri m-au declarat prematur ca fiind mort sau pe moarte, sunt bucuros sa transmit compatriotilor si prietenilor mei din toata lumea acest scurt material filmat", a spus liderul de la Havana. Castro a fost filmat in timp ce rasfoia editia de sambata a ziarului comunist Granma, mergand incet si vorbind la telefon cu voce tare. Absenta prelungita a lui Castro din viata publica a condus la multiplicarea zvonurilor conform carora presedintele, in varsta de 80 de ani, ar fi murit. (D.E.)
Forte de pace GUAM in 2007
Organizatia pentru democratie si dezvoltare economica GUAM (Georgia, Ucraina, Azerbaidjan si Republica Moldova) va crea un contingent de forte de pace la mijlocul anului 2007. Anuntul a fost facut, sambata, la Kiev de ministrul ucrainean al apararii, Anatoli Gritenko, informeaza Rompres. Acesta a precizat ca au fost deja definitivate structura si scopurile contingentului de forte de pace al GUAM si urmeaza ca o decizie in acest sens sa fie luata la nivel de ministri ai apararii din tarile Organizatiei, pentru ca, apoi, aceasta hotarare sa fie examinata la nivel de sefi de stat in cadrul GUAM. Anul acesta, in mai, presedintii Ucrainei, Viktor Iuscenko, Georgiei, Mihail Saakasvili, Azerbaidjanului, Ilham Aliev, si Republicii Moldova, Vladimir Voronin, au aprobat statutul Organizatiei pentru democratie si dezvoltare economica GUAM, care s-a transformat astfel dintr-o forma de cooperare regionala intr-o structura internationala. (D.E.)
Sfat pentru Katsav
Procurorul general al Israelului i-a recomandat, ieri, presedintelui Moshe Katsav sa se autosuspende din functie, pana la incheierea anchetei privind acuzatiile de viol care au fost formulate impotriva acestuia, transmite Reuters. Procurorul general Menachem Mazuz a formulat aceasta recomandare in cadrul unui raspuns la intrebarile Curtii Supreme a Israelului, insa, sustin comentatorii citati de BBC, afirmatia procurorului nu echivaleaza cu o recomandare ca seful statului sa demisioneze. Politia a afirmat, saptamana trecuta, ca exista dovezi potrivit carora Katsav (60 de ani) a violat si a molestat sexual cateva angajate, insa seful statului a negat aceste lucruri. O decizie finala legata de acuzatiile ce i se aduc lui Katsav urmeaza sa fie luata in urmatoarele saptamani. (D.E.)