Parchetul Judecatoriei sectorului 1 s-a autosesizat in urma materialelor aparute in presa referitoare la o eventuala sustragere de documente de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Purtatorul de cuvant al Ministerului Public
Parchetul Judecatoriei sectorului 1 s-a autosesizat in urma materialelor aparute in presa referitoare la o eventuala sustragere de documente de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Purtatorul de cuvant al Ministerului Public, Robert Cazanciuc, a declarat ca procurorii urmeaza sa stabileasca masurile in functie de rezultatul anchetei.
"Procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria sect.1, impreuna cu ofiteri din cadrul Sectiei 2 Politie vor efectua cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii prevazute de art. 242 C.p. care incrimineaza sustragerea sau distrugerea de inscrisuri, urmand a se stabili natura documentelor sustrase, persoanele implicate, precum si imprejurarile in care s-a produs fapta",se precizeaza intr-un comunicat al Parchetului.
Potrivit cotidianului "Gandul," fostul sef al AVAS, Razvan Orasanu, a luat, in noaptea de joi spe vineri, mii de documente ale institutiei intr-o locuinta aflata in apropierea sediului acesteia. Potrivit Mediafax, jandarmii care pazeau AVAS au raportat ca fostul presedinte a fost insotit de vicepresedintele Constantin Botez si de un alt coleg sa care bibliorafturile si cele 30.000 de hartii (documente fotocopiate). La iesirea din sediul institutiei, jandarmilor li s-a explicat ca sunt documente personale. Potrivit Jandarmeriei, Razvan Orasanu a intrat in sediul AVAS cu cartela de acces personalizata.
Inlocuit de Atanasiu
Razvan Orasanu a fost inlocuit din functie pe 26 octombrie, locul sau in fruntea Autoritatii fiind luat de fostul ministru al Apararii, Teodor Atanasiu. Contactat telefonic de reporterii ZIUA, Atanasiu a declarat ca a aflat din presa despre eventuala sustragere de documente si ca nu cunoaste amanunte. "Mai multe informatii o sa aflu maine (n.r. astazi) dupa instalarea oficiala in functie", a spus Atanasiu.
In momentul parasirii functiei, Orasanu afirma ca, probabil, a fost o persoana incomoda pentru anumite medii politice locale. "Spre exemplu, a fost un consilier prezidential (n.r. Theodor Stolojan) ale carui afirmatii referitoare la situatia de la Rafo au constituit un element de presiune", afirma, cu cateva zile in urma, fostul sef al AVAS. Pe de alta parte, el a precizat ca si-a indeplinit mandatul ca un tehnocrat, iar succesorul sau va fi un presedinte bun, pentru ca are o mai mare "anvergura" politica. "Toti presedintii AVAS au fost numiti pe criterii politice, in afara de mine. Mi-am indeplinit mandatul ca un economist, nu sunt politician de meserie", mentiona Orasanu.
Cat priveste viitoarea functie care ar putea fi ocupata de Orasanu, surse citate de NewsIn afirma ca premierul Calin Popescu Tariceanu a fost de acord cu solicitarea acestuia de a fi numit secretar de stat in Ministerul Finantelor, propunerea urmand sa fie discutata de premier cu ministrul de resort, Sebastian Vladescu.
Orasanu: "Nu am luat nici un document clasificat"
Fostul presedinte al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Razvan Orasanu, a declarat reporterilor ZIUA ca nu este vorba despre o sustragere de documente, ci numai de niste acte pe care le-a luat o data cu plecarea sa din functia de sef al institutiei, pentru ca erau documente personale sau fotocopii dupa actele pe care le-a semnat in calitatea de sef al institutiei. "Ca orice om care isi paraseste biroul am luat cu mine o serie de documente personale: copii dupa programul de guvernare, carti economice, acte normative pe care am lucrat. De asemenea, am luat fotocopii dupa toate documentele pe care le-am semnat in timpul mandatului, ca o masura de precautie pentru eventuale controverse care ar putea aparea legate de activitatea mea la AVAS", a precizat Orasanu. Potrivit acestuia, toate documentele pe care le-a luat sunt publice. "Documentele clasificate sunt cele de la serviciile secrete, iar pe acelea nu ti le da nimeni spre pastrare isi sunt aratate numai, asa ca nu ai cum sa le fotocopiezi", a subliniat sursa citata. Intrebat de ce a decis sa ia toate aceste documente noaptea (n.r. - joi spre vineri) si nu in cursul zilei, fostul presedinte al AVAS a aratat ca din cauza faptului ca decizia de inlocuire a sa din functie cu fostul ministru al Apararii Teodor Atanasiu a venit brusc. "Vineri (n.r. - 27 octombrie), Atanasiu si-a preluat mandatul. Am considerat ca nu este frumos sa vina omul la noul sau birou si sa gaseasca tot felul de materiale personale ale predecesorului, de la cana lui Orasanu, pana la documentele amintite", a mai spus Razvan Orasanu.
Pe de alta parte, el a aratat ca nu a primit nici un inscris oficial de la Parchet in legatura autosesizarea privind o eventuala sustragere de documente de la AVAS . "Este cel putin ciudat sa dai un comunicat de presa inainte de a instiinta omul in cauza", a precizat Orasanu referitor la anuntul Parchetului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.