Liderul PSD Mircea Geoana este nemultumit de situatia organizatiei din Bucuresti si ii cere imperativ lui Sorin Oprescu sa aduca filiala pe linia de plutire, intr-un interviu acordat ZIUA. De altfel, Geoana adopta un ton extrem de critic la adresa
Liderul PSD Mircea Geoana este nemultumit de situatia organizatiei din Bucuresti si ii cere imperativ lui Sorin Oprescu sa aduca filiala pe linia de plutire, intr-un interviu acordat ZIUA. De altfel, Geoana adopta un ton extrem de critic la adresa lui Sorin Oprescu, despre care spune ca nu trebuie sa se erijeze intr-un strateg al partidului. "Basescu, asa cum era de asteptat, e un presedinte si mai dezastruos decat a fost ca primar. Cam asa si cu Oprescu", declara Geoana, referindu-se la seful PSD Bucuresti. Actualul sef al partidului nu il iarta nici pe fostul sau sef, Adrian Nastase, despre care afirma ca a fost liderul PSD intr-o perioada "roz" a acestei formatiuni politice, in timp ce el se lupta la greu. In acelasi timp, Geoana le ia partea celor mai controversati doi membri ai partidului, Miron Mitrea si Viorel Hrebenciuc, despre care spune ca sunt contestati de inamicii PSD si daca ar fi sa ia in calcul acest lucru ar trebui chiar promovati. Potrivit liderului PSD, Ion Iliescu are de ales intre doua functii, la viitoarele alegeri: un loc in Senatul PSD sau presedinte al Consiliului National. Cat priveste propriile calitati de sef, Geoana sustine ca este multumit de prestatia sa, altfel "ar fi plecat de mult acasa". Isi reproseaza totusi lipsa de fermitate in luarea deciziilor. Pe de alta parte, liderul pesedistilor crede ca presa este ostila partidului pe care il conduce si ii ataca pe ziaristi, care nu aduc solutii la problemele oameni-lor, in timp ce PSD o face.
Intentii cu mana pe inima
Sa vorbim putin de Congresul PSD din decembrie. S-a spus ca aceasta actiune este un subterfugiu pentru actuala conducere de a-si prelungi mandatul. Puteti sa spuneti cu mana pe inima ca acest Congres este dedicat exclusiv modificarii statutului partidului si ca prelungirea mandatului la patru ani nu va viza actuala conducere?
Eu pot sa spun cu mana pe inima ce se intentioneaza acum, ce se preconizeaza sa fie pe ordinea de zi si care sunt intentiile mele. Avem in decembrie un Congres extraordinar dedicat modificarii statutului si lansarii PSD pentru Romania europeana. La anul, functie de calendarul electoral, vom decide asupra echipei de conducere la nivel national. Iar toate echipele de conducere, judetene si nationala vor fi judecate dupa performanta electorala dupa alegerile parlamentare. Dar e un Congres, nu o stana de oi. Daca va aparea o propunere noua, de orice tip si ea va fi considerata, prin vot, ca avand dreptul sa fie luata in discutie, se poate hotari si sa ne luam partidul si sa plecam in Congo (sau la capsuni). Pot sa va spun, cu mana pe inima - sau cum vreti dvs. - ca eu, personal, asa as vrea sa se intample: un congres extraordinar dedicat exclusiv modificarii statutului. Dar surprizele pot sa apara. De aia e mai palpitanta si mai frumoasa democratia!
Nefericirea ca politica
Sorin Oprescu declara intr-un interviu ca este "o idee nefericita" ca vicepresedintii sa fie impusi si nu alesi de Congres. Dumneavoastra pentru ce formula optati?
Si mie mi se pare o idee nefericita ca Sorin Oprescu sa se simta, brusc, un strateg al partidului si sa simta fiorul atotcunoscatorului. Depinde ce dorim sa facem cu partidul. E o propunere care vizeaza mai ales perioada viitoare, care va fi una foarte fierbinte, nu e vorba de a perpetua, neaparat, aceasta formula. Vorbim de formula de conducere care trebuie sa castige, neaparat, alegerile. Exista un motiv pentru care se aleg parlamentarii, dar nu si ministrii, de exemplu. Alesii sunt cei mai simpatici, nu neaparat cei mai eficienti.
Este strict vorba de modul de selectare a echipei de vicepresedinti.
Este un vot secret in Consiliul National, deci nu impun. Fac niste propuneri si, pe baza unui vot secret in Consiliul National, vicepresedintii vor fi alesi prin vot secret. Daca Consiliul National considera ca unii dintre cei impusi de mine nu sunt valabili, vom veni cu alte propuneri. O anumita solidarite comuna a echipei de conducere trebuie sa existe. De altfel, echipa viitoare se va valida prin lupta politica. Mesajul meu pentru cei care vor sa fie in echipa de conducere a partidului si in guvernarea noastra viitoare este sa faca bine sa iasa la bataie si sa aiba curaj.
Iliescu are de ales intre doua functii
V-ati gandit sa-i faceti o oferta lui Ion Iliescu? Care credeti ca i-ar fi locul in partid?
Eu vad un rol influent si un rol recunoscut pentru Ion Iliescu in partidul nostru in ecuatia viitoare. Nu depinde numai de noi ci depinde si de domnia sa. In mod cert sunt doua lucruri pentru care este respectat si recunoscut in partid si chiar dincolo de partid. Unu este zona de intelepciune si experienta pe care a acumulat-o intr-o cariera politica extrem de lunga si aici sunt modele destule. De exemplu, liberalii au avut si au si acum un Senat al partidului din care fac parte cei care au intr-adevar multa experienta si care au trecut prin functii de conducere ale partidului si care nu mai sunt lideri ai partidului dar care in continuare sunt consultati si care au un anumit rol inclusiv pe zona de criterii de moralitate si de directii mari ale partidului. Domnul Quintus de la liberali este un exemplu dincolo de episoadele care au mai aparut cu dosare si cu alte chestiuni. Este o posibilitate. Exista de asemenea o alta posibilitate legata de rolul pe care l-am putea da presedintelui Consiliului National al partidului, care conform statutului are un rol de a coagula si de a crea cu organizatiile neguvernamentale, cu sindicatele, cu partenerii nostri sociali o platforma mult mai ampla de colaborare politica si de mobilizare a votului de stanga, care este mai amplu decat votul strict PSD. Ion Iliescu ne-a spus in mod repetat ca nu-l intereseaza functiile in partid si cred ca e o atitudine pe care noi trebuie sa o respectam. A fost seful statului atatia ani de zile, a fost liderul necontestat atatia ani de zile, nu o functie formala l-ar interesa.
Daca Oprescu era mai bun, ii cedam locul
Cum comentati faptul ca produsul reformei PSD, Marian Vanghelie, convoaca in lipsa presedintelui Organizatiei o sedinta extraordinara?
Produsul reformei la Bucuresti este Sorin Oprescu, el este presedinte la Bucuresti inclusiv cu sprijinul lui Vanghelie. Pentru mine, cel care este responsabil de soarta Organizatiei PSD Bucuresti si de performanta ei politica este de doua luni de zile Sorin Oprescu. Prima chestiune pe care i-o cer lui Sorin Oprescu ca sef la PSD Bucuresti este sa-mi repuna aceasta Organizatie pe linia de plutire si sa scoata PSD-ul de la Bucuresti din zona de 10-12% si sa-l duca la o zona acceptabila ca sa nu trebuiasca o tara intreaga, toate judetele, sa compenseze ceea ce avem acum. Avem alegeri pentru Parlamentul European anul viitor. Prima chestiune pe care trebuie sa i-o spunem lui Sorin Oprescu si i-o spun si ca presedinte de partid si cu colegialitate si prietenie in continuare ca prima sa obligatie in PSD este Organizatia PSD Bucuresti. Pe urma, de ce au organizat colegii de la Bucuresti aceasta intalnire, eu nu cred ca a fost o intalnire covocata de Vanghelie sau de Aura Vasile. A fost o preocupare pe care si sefii de sectoare, inclusiv primarul Ontanu de la sectorul doi, au avut-o si se intrebau cum este posibil ca seful lor de organizatie sa se lanseze in tot felul de aventuri politice fara sa aiba o consultare cu organizatia. Si eu as fi deranjat daca cineva ar convoca in lipsa mea la sediul central o sedinta fara participarea mea. Asta este insa o problema pe care Sorin Oprescu o are, nu organizatia pe care o conduce.
Liderul PSD Bucuresti nu a exclus posibilitatea de a candida la sefia partidului. Credeti ca ar fi un presedinte mai bun ca dumneavoastra?
Daca as fi crezut, i-as fi cedat locul. Oricum, nu conteaza ce cred eu, ci ce cred reprezentantii care voteaza. As spune un singur lucru. Se spune ca cine poate mult poate si putin. Nu am auzit sa se spuna ca cine NU poate putin, poate mult. A incercat Basescu, care, daca a fost un primar dezastruos, a sperat ca va fi un presedinte bun. Asa cum era de asteptat, e un presedinte si mai dezastruos decat a fost primar. Cam asa si cu Oprescu. Mai intai sa fie un bun presedinte de organizatie locala. Nu spun ca nu e. Asteptam cu totii sa fie. Dupa ce va fi, ar putea sa se gandeasca si la PSD Romania. Dar nu poate spera ca, daca esueaza pe Bucuresti, va razbi pe toata tara. Nu si dupa experimentul Basescu.
Tot Sorin Oprescu (si nu numai el) sustinea ca Grupul de la Cluj va tine captiv. In ce masura sunteti condus de Ioan Rus si Vasile Dancu?
In aceeasi masura in care sunt condus si de dumneavoastra, de presa, si de realitatea din tara si de Basescu, si de Tariceanu. Sunt "condus" de realitate, de opiniile care exista, de variantele de lucru. Ma pliez pe realitate, nu plutesc pe norii unei axe transoceanice. Nu am nici un licurici, nici mare, nici mic, care sa imi astupe perceptia asupra realitatii. Mai simplu spus, deciziile mele, cate imi sunt incredintate prin mandat, le iau dupa ce ma las "condus" de tot ce ma inconjoara, dupa ce "mestec" toate variantele, care ma "conduc" la o decizie.
Am reusit sa schimb multe
Ati facut o obsesie din a cere PSD sa stea in pozitie de lupta, sa porneasca motoarele, sa stranga randurile. Cu toate acestea, impresia publica este ca partidul este la fel de dezorganizat ca si acum un an. Este doar o forma de incurajare a membrilor PSD sau chiar credeti ca ati reusit sa schimbati ceva?
Partidul nu e la fel de dezorganizat si nici nu cred sa fi fost vreodata asa. Mai mult sau mai putin agitat, se poate, cum e si firesc, cand se petrec schimbari atat de importante de status, cum a fost trecerea in Opozitie. Dar agitatia s-a petrecut in interior, organizat, ca sa spun asa, au fost niste alegeri, la fel de organizate. Nu au aparut platforme, nu s-au produs excluderi, nu s-a dezorganizat nimic, dimpotriva. Sunt sigur ca am reusit sa schimb multe, altfel as fi plecat demult acasa. Sunt sigur ca cei ce vor sa vada, vad. Ceilalti, ii compatimesc, fie ca nu vad, fie ca nu vor sa o faca. E normal sa chem la mobilizare in repetate randuri, pentru ca in repetate randuri se anuntau miscari spectaculoase pe scena politica. Ba isi da Tariceanu demisia, ba nu si-o mai da, ba sunt anticipate, ba nu mai sunt. Cand la linia de start arbitru tot se pregateste sa traga un foc pentru a da startul, te mobilizezi. O data, de doua ori, de cate ori e nevoie. Daca tot ridica si lasa pistolul... Nu putem sta relaxati, la un moment dat tot se va da semnalul. Nu putem sa plecam la cabine, gandindu-ne ca arbitrul e beat.
Si totusi, in ciuda acestor chemari la lupta adresate activului de partid, PSD este aproape invizibil pe scena politica. De ce, daca aveti proiecte nimeni nu le vede?
Asta e mai putin important. E si vina noastra, suntem mai putin preocupati de imagine si mai mult de eficienta, e si vina canalelor de comunicare, mai interesate de scenarii spectaculoase decat de proiecte concrete, mai ales cand stiu ca noi nu le putem decat propune, deocamdata... Dar mai ales e vina actualului Guvern, care are incapatanarea sa nu accepte ca nu sunt detinatorii adevarului, mai ales pe segmentul acesta social, unde nu au nici sensibilitate, nici pricepere, pentru ca daca ar fi avut, ar fi venit catre noi, cum e firesc. Noi suntem profesionistii stangii. Noi le-am spus de la inceput, de exemplu, ca impozitul unic va aduce mai curand pierderi, la buget, si castiguri numai pentru cei foarte bogati. Acum a confirmat-o si FMI-ul, o cam accepta si Vosganian. Dar continua sa nu recunoasca si refuza proiectul unei impozitari progresive, pentru ca sunt interese personale in joc, nu ale populatiei. Eu cred totusi ca suntem vizibili, in conditiile pe care le avem. De aceea coboram si in strada, atat de des. Daca nu pot fi vizibile prin media, sa fie cunoscute nemijlocit, sa se stie ca noi avem si solutiile, nu numai criticile. Noi nu vrem sa castigam pe baza criticilor reflexe ale opozitiei, ci pe baza programelor noastre alternative. Noi nu indemnam populatia sa traiasca bine, noi putem s-o ajutam sa o faca, altminteri stie si ea, mai bine cum vrea sa traiasca, ca doar n-o sa vrea sa traiasca prost. Depinde insa si ce faci pentru asta. Abia acum se vede ca acel "Sa traiti bine" era un fel de "Descurcati-va singuri, nu va bazati pe noi".
Sondaje in decor virtual
Referitor la baronii locali, perceptia este ca partidul a scapat de o buna parte din ei si prin urmare, oarecum, s-a mai curatat. Paradoxal este ca desi aproape curat si se afla in Opozitie, PSD a scazut dramatic in sondaje. Care este cauza?
Ba nu a scazut deloc dramatic in sondaje. Nu a crescut spectaculos, asta e altceva, si asta pentru ca nu se mai face politica in Romania, ci numai melodrama. E o pista pe care nu alergam prea bine, probabil. Nu avem veleitati de circari. Sondajele reflecta, in ultimul timp, plasarea in decorul acesta virtual, a diferitelor partide politice, nu pe scena reala a Romaniei. La un moment dat, insa, populatia va trebui sa se intoarca in lumea reala. Fumul se va imprastia, decorurile se vor scoroji, fardurile vor crapa. Ne vom intoarce la realitate. Cu totii, cat de curand. Atunci vom putea vorbi de sondaje, cu adevarat. Atunci se va vedea adevarata crestere.
Sfaturi pentru Nastase
Zilele acestea s-a reaprins dosarul Zambaccian. Va fi exclus Adrian Nastase din PSD, daca DNA va hotari trimiterea in judecata a dosarului?
Trimiterea in judecata are tocmai rolul de a hotari vinovatia sau nevinovatia unui om. Daca trimiterea in judecata ar fi echivalenta cu recunoasterea unei vinovatii, judecata in sine nu si-ar mai avea rostul. Nici noi nu putem judeca altfel. Privim cu ingrijorare atat evolutia, clar instrumentata politic, atat a dosarului Nastase, cat si graba unora de a emite deja sentinte si a ne cere decizii pe baza parerii lor. Partidul este alaturi de toti membrii sai pana la probarea vinovatiei lor in instanta, nu in redactii. De aceea consideram ca grija lui Adrian Nastase pentru viitorul partidului este meritorie, dar acaparatoare inutila de energii. Ii intelegem si apreciem preocupare pentru soarta partidului, dar il si asiguram ca ne vom descurca. Il putem degreva de aceasta responsabilitate pana la lamurirea definitiva a situatiei personale in fata justitiei, lamurire pentru care va avea nevoie de intreaga sa capacitate de efort. Suntem alaturi de el si il incurajam sa se dedice exclusiv acestei probleme nascute, desigur, din dorinta de razbunare a puterii portocalii pe personajul care era sa fie Adrian Nastase, presedintele Romaniei.
La Congresul din 2004 nu ati candidat conform cutumei care presupunea ca o persoana asipranta la sefia partidului isi anunta intentia cu ceva timp inainte, isi face campanie electorala, se face cunoscut, vine cu un program, etc. Grupul de la Cluj v-a propus, v-a sustinut si v-a votat in urma unei "lovituri de Palat" pe care Ion Iliescu o condamna si astazi. Recunoasteti ca sunteti sef al PSD astazi datorita grupului de la Cluj?
Care cutuma? A cui? Exista o cutuma mai buna, cea conform careia castigi. Mie asta imi place. Evident, daca e democratica. A fost un vot? A fost! L-a contestat cineva? Votul, nu rezultatul? Nu. Are "grupul de la Cluj" 964 de voturi, cat am obtinut eu atunci? Nu. Cred ca nu mai trebuie sa comentez aceste speculatii absolut aberante. Va inchipuiti ca, daca restul delegatiilor l-ar fi dorit pe Ion Iliescu ar fi contat voturile delegatiei de la Cluj? A iesit Basescu presedinte cu voturile de la Bucuresti? Nu. Ele s-au adaugat, doar, celorlalte voturi. V-am mai spus, democratia e foarte simpla, trebuie doar sa o acceptam, asta pare, uneori mai greu. Nici macar nu e matematica, ci aritmetica. Clasele I-IV. Va recomand manulele respective.
Cu solutiile la piata
Ce credeti ca rezolvati prin plimbarile prin pietele bucurestene si prin impartirea de fluturasi anti-Alianta in conditiile in care nu veniti cu solutii concrete la rezolvarea problemelor pe care le ridicati?
Cred ca nu ati fost atenti. Nu m-am "plimbat" prin piete, ci am venit cu solutii concrete, de fiecare data. Nu eu, partidul, specialistii lui. Eu doar le-am promovat. Cred ca asa se face politica, in piete, pe strada, pe uliti. Om la om. Mai ales in conditiile in care presa ti-e ostila si vede doar o "plimbare". A analizat cineva cele 1000 de minciuni ale guvernarii, pe care le-am strans in acele brosuri? Sa spuna, uite, aici nu e adevarat ce spune Geoana, aici e. Aici are dreptate, aici nu. Aduce cineva la cunostinta publicului, in mod organizat, cumulativ, toate aceste minciuni? Nu. Cu toate ca ele sunt prezente in presa, de-a lungul timpului. Noi doar le-am dat un corp compact. si le-am dat direct oamenilor, spre luare aminte. si le-am spus si ce am face noi, ce am si facut, cand am avut ocazia. Noi ne facem treaba. Daca presa ar fi echidistanta, s-ar observa acest lucru, insa nu se intampla mereu asa. Daca o spune presa, e adevarat. Daca o spunem noi, e propaganda. O fi propaganda, dar nu e mai putin adevarat. Iar publicul nu poate alege presa, ci tot un partid. Asa e jocul. Noi nu oferim solutii? Dvs. nu oferiti. Poate nici nu e treaba Dvs. Dar macar lasati-ne pe noi sa o facem. Nu criticati numai actiunile, ci documentele, solutiile, propunerile noastre. Nimeni nu a spus care sunt cele 1000 de minciuni ale Puterii, pe care le-am strans si impartit. Nimeni nu a vorbit despre solutiile propuse. Dar toti s-au grabit sa comenteze modul de actiune, care e si legal, si democratic si firesc. Si, dupa succesul real - de la fata locului, nu cel reflectat de presa - e si cel potrivit.
Hrebenciuc si Mitrea propusi la avansare
In repetate randuri vi s-a cerut ca Miron Mitrea si Viorel Hrebenciuc sa faca un pas in spate. Cum vedeti rezolvarea acestei probleme?
Cine mi-a cerut asta? Partidul? Membrii de partid? Simpatizantii? Nu cred. Mi-au cerut-o adversarii partidului.Imi rezerv dreptul de a nu-i lua in seama. Daca i-as lua, as putea deduce ca dimpotriva, daca ii sperie Mitrea si Hrebenciuc ar trebui chiar promovati. Dar nu fac nici asta. Mitrea e ales, Hrebenciuc nu e in nici o functie. Deci partidul ii doreste unde sunt. Pana la dovezi contrarii, toata lumea e unde trebuie, unde a stabilit vointa delegatiilor si a votului.
Care ar fi reprosul major pe care vi-l faceti?
O anumita lipsa de fermitate fata de cei care au pescuit in ape tulburi in partid.
Nastase, presedinte la bine, Geoana, la greu
In calitate de sef al PSD, sunt mai multe lucrurile care va despart de Adrian Nastase sau cele care va aseamana. In ambele cazuri, care sunt acestea?
In primul rand, el a fost presedinte la bine, eu la greu. Daca era asa bine cand a fost presedinte, nu mai eram acum la greu. Cam asta ne desparte si ne si apropie. Un destin comun, o interdependenta istorica.
Caracterizati printr-un singur cuvant urmatorii colegi si lideri de partide: Ion Iliescu, Adrian Nastase, Miron Mitrea, Sorin Oprescu, Viorel Hrebenciuc, Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu
Ion Iliescu - Inevitabilul
Adrian Nastase - Neconsolat
Sorin Oprescu - Eterna speranta
Miron Mitrea - Lucid
Viorel Hrebenciuc - Jolly Joker
Traian Basescu - Abramburici
Calin Popescu Tariceanu - Accident


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.