Presedintele ucrainean Victor Iuscenko a particpat, ieri, la Helsinki, alaturi de liderii Uniunii Europene, la summitul UE- Ucraina, in timpul caruia era de asteptat sa faca noi demersuri legate de perspectivele aderarii tarii sale la UE. Liderul de la Kiev a declarat, anterior reuniunii din capitala Finlandei, ca spera ca negocierile privind aderarea Ucrainei la blocul comunitar sa inceapa pana in 2008, desi UE s-a aratat pana acum destul de reticenta, apreciind ca fostul stat sovietic mai are multi pasi de facut in acest sens, informeaza BBC.
In pofida faptului ca, de la alegerea sa in fruntea Ucrainei, ca urmare a Revolutiei Portocalii din 2004, Iuscenko s-a straduit sa consolideze relatiile Kievului cu Occidentul, in sanul UE exista temeri majore legate de o incetinire a reformelor in aceasta tara din pricina diviziunilor de pe scena politica si data fiind rivalitatea dintre seful statului si premierul Victor Ianucovici, acesta din urma un pro-rus. BBC aminteste ca Uniunea Europeana s-a pronuntat in repetate randuri pana acum asupra faptului ca aderarea Ucrainei nu reprezinta, cel putin pentru moment, o prioritate.
Se pare insa ca scopul summitului de ieri a fost acela de a intari relatiile politice si economice dintre UE si Ucraina, noteaza BBC. In acest sens, se asteapta ca Uniunea Europeana sa explice autoritatilor de la Kiev ca, desi au facut numeroase progrese in unele domenii precum libertatea de exprimare, trebuie sa continue calea reformelor. Pe agenda discutiilor de ieri a figurat si dosarul energetic. (D.E.)