Dealul Mitropoliei a fost luat cu asalt, inca de la primele ore ale diminetii de ieri, de mii de oameni veniti sa se inchine la moastele Sfantului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor. Sositi din toate colturile tarii, cele cateva mii de oameni
Dealul Mitropoliei a fost luat cu asalt, inca de la primele ore ale diminetii de ieri, de mii de oameni veniti sa se inchine la moastele Sfantului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor. Sositi din toate colturile tarii, cele cateva mii de oameni au format o coada ce se intindea pe mai multi kilometri.
Batrani, tineri sau copii, toti doreau sa se inchine la moastele Sfantului Dimitrie cel Nou si sa se roage pentru o viata mai buna, sanatate si, nu in ultimul rand, bani. "Am mai fost aici. Vin aproape in fiecare an. Am fost si la Sfantul Anton. Ma inchin la moaste, ma rog, ascult slujba. Sunt aici de la sapte dimineata, dar mai am de stat", ne-a spus o batranica ce astepta la coada. "Mi-a ajutat, sa stiti. Si mie si familiei mele", a continuat femeia. Ca ea erau mii de oameni. Multi dintre ei, veniti pentru prima data, sperau ca aceasta zi le va schimba viata. "Nu am mai fost pana acum. Dar am auzit ca este bine sa mergi si ca te ajuta. O sa ma rog, ca tot omul, pentru sanatate, familie, fericire si bunastare", ne-a declarat un barbat intre doua varste.
Cruciulite, matanii, carti, busuioc si sticle
Scoaterea moastelor Sfantului Dimitrie cel Nou si procesiunea de la Mitropolie reprezinta o mana de aur pentru comercianti. Si in acest an, o parte din Dealul Mitropoliei a fost ocupat de zeci de corturi in care se vindeau fel de fel de obiecte. Religioase si nu numai. Astfel, inca de la poalele dealului oamenii veniti in pelerinaj erau intampinati de tarabe pe care erau scoase la vanzare sucuri, ape minerale si ceva mancare. Urmau apoi alte cateva zeci de corturi in care se comercializau de la cruciulite si matanii, pana la carti si CD-uri cu muzica religioasa.
Existau insa si comercianti care nu au avut posibilitatea de a-si aseza marfa intr-un cort. Este vorba despre batranele care, pe trotuar, vindeau fie busuioc, fie flori. "Busuiocul il dau cu zece mii buchetul. Unii cumpara, care nu vor nu cumpara. Vreau si eu sa ma duc la moaste, da' pana acum nu am putut. Nu m-au lasat gardienii. Anii trecuti te mai lasau, da' acu' nu", ne-a spus una dintre batranele care incercau sa faca un ban. Pana si sticlele de plastic erau la mare cautare. Cei care doreau sa-si ia apa sfintita, dar nu aveau in ce o turna, puteau cumpara sticle de plastic de toate marimile. Pentru doar cinci mii de lei vechi.
In rest, decorul a fost identic cu cel din anii trecuti. Credinciosi, curiosi, sute de jandarmi care incercau sa mentina linistea si vegheau ca nu cumva cineva sa nu respecte randul si sa se bage in fata, pompieri, Ambulante si, nu in ultimul rand, cersetori.
In procesiune, la manastirea "Duminica Sfintilor Romani"
Astazi, de sarbatoarea Cuviosului Dimitrie cel Nou, Patriarhul Teoctist, alaturi de un sobor de arhierei, preoti si diaconi, va oficia Sfanta Liturghie, pe un podium special amenajat langa Catedrala Patriarhala. De asemenea, in fiecare dupa-amiaza, de miercuri pana vineri, vor fi oficiate slujbe de priveghere. Racla cu moastele Cuviosului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor, va fi dusa, sambata, in jurul orelor 16.30, in procesiune la manastirea cu hramul "Duminica Sfintilor Romani", urmand ca in ziua urmatoare lacasul de cult sa fie sfintit. Biserica, inchinata "Duminicii Sfintilor Romani" a fost construita, intre anii 2003-2006, cu sprijinul Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane si cu sustinetea financiara a unor parohii si a mai multor binefacatori. Lacasul este amplasat in zona unde se afla si Atelierele Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane.
Dimitrie cel Nou a trait in secolul al XIII-lea, si s-a nascut in satul Basarabov, localitate asezata pe raul Lom, un afluent al Dunarii, situat in apropiere de orasul Russe. Din pastor de vite el a devenit monah, traind intr-o pestera din apropierea acestui sat si dedicandu-se postului, rugaciunilor si privegherilor. Datorita vietii sale deosebite, Dumnezeu l-a invrednicit cu darul de a face minuni. Printre altele, preacuviosul Dimitrie si-a cunoscut momentul mortii, alegandu-si locul de veci intre doua pietre care, cu timpul, au fost acoperite de apa Lomului. Moastele sfantului au ramas multa vreme ascunse de ape pana cand unei fete bolnave i s-a aratat in vis sfantul Dimitrie cel Nou, care i-ar fi zis: "Daca parintii tai ma vor scoate din apa eu te voi tamadui!". La indemnul acestei tinere, preotii si credinciosii au cercetat locul indicat de aceasta si au descoperit in apa moastele cuviosului Dimitrie. Astfel trupul neputrezit al preacuviosului a fost adus in satul Basarabov. Dupa o istorie zbuciumata, pana la urma mostele Sfantului au ajuns, in iulie 1774, in biserica Mitropoliei Ungrovlahiei (actuala catedrala patriarhala din Bucuresti), iar mana dreapta a sfantului a fost trimisa la Kiev, unde se pastreaza si astazi. Potrivit unui studiu din 1887 al episcopului Romanului, Melchisedec Stefanescu, referitor la viata sfantului, Cuviosul Dimitrie a fost proclamat ocrotitorul spiritual al Bucurestiului de catre Mitropolitul Filaret al II-lea (1792-1793). (D.E.I.)
False maicute amendate
Doua false maicute au fost amendate, iar una a fost avertizata de jandarmii care asigurau buna desfasurare a procersiunii de la Mitropolie. Cele trei femei au venit pe Dealul Mitropoliei, ieri dimineata, in jurul orei 9.00, inainte de Sfanta Liturghie, si s-au asezat in apropierea scenei pe care se citea Acatistul sfantului praznuit, in prezenta celor cateva zeci de credinciosi adunati in acea zona. Acestea au inceput sa tipe, fara un scop precis, incercand sa deranjeze slujba, dar au fost oprite prompt de jandarmi. Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, Constantin Stoica, a declarat ca femeile sunt cunoscute de jandarmi si de credinciosi pentru ca au incercat sa provoce dezordine si cu alte ocazii, atat la biserici din Bucuresti, cat si din tara. "Sunt persoane itinerante care obisnuiesc, la sarbatori crestine, sa tulbure serviciul religios. Nu fac parte din monahiile ortodoxe si nici nu apartin de vreo manastire ortodoxa", a precizat Constantin Stoica. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.