"Zece pentru Romania", proiect initiat de Realitatea TV si bazat pe o cercetare sociologica realizata de patru institute de sondare a opiniei publice (INSOMAR, IMAS, TNS - CSOP, CURS), continua analiza elitelor societatii romanesti contemporane.
"Zece pentru Romania", proiect initiat de Realitatea TV si bazat pe o cercetare sociologica realizata de patru institute de sondare a opiniei publice (INSOMAR, IMAS, TNS - CSOP, CURS), continua analiza elitelor societatii romanesti contemporane.
"Zece pentru Romania" incearca sa descopere si sa analizeze medicul chirurg, in emisiunea de duminica seara, pe Realitatea TV, abordand o categorie profesionala ce reprezinta pentru spatiul public o necunoscuta la care ne raportam, insa, cu reverenta.
Chirurgii romani
Cercetarea sociologica realizata anul acesta in randul medicilor chirurgi scoate in evidenta cateva dintre aspectele ce definesc breasla in Romania. Cercetarea aduce in prim-plan relatia speciala a medicilor chirurgi cu societatea, relatie care pune in valoare prioritar viata pacientului. In egala masura, sunt aduse in discutie particularitatile relatiei chirurgilor cu colegii de breasla, axata preponderent pe comunicarea verticala nu si pe cea orizontala.
Jocul de-a viata si de-a moartea
Rugati sa numeasca principalele criterii care definesc un bun medic chirurg in Romania de azi, aproape 90% dintre medicii chestionati au indicat "competenta profesionala" ca fiind criteriul cel mai important in evaluarea unui bun medic chirurg.
"Consecventa, constiinciozitatea, daruirea" reprezinta un al doilea criteriu indicat de medici care, alaturi de "experienta, pregatire continua" sunt considerate a fi criterii cu grade de relevanta apropiate in evaluarea unui bun medic chirurg (36%, respectiv 34%). Moralitatea insa nu pare a fi una dintre prioritatile medicilor, ei nominalizand "altruismul, cinstea si bunul simt" doar in proportie de 12 % .
Semizeu sau Dumnezeu?
Medicii chirurgi au indicat "aparatura moderna, fondurile, reforma sanitara" ca fiind principala problema din societatea de azi. Este pentru prima data in cercetarea "Zece pentru Romania" realizata in randul unei bresle, cand membrii acesteia indica o problema ce tine de profesia lor ca fiind problema majora a societatii de azi.
Rezultat intrigant la prima vedere, dar analizand mai in profunzime, trebuie sa admitem ca sanatatea este cu siguranta cea mai importanta si cea mai urgenta problema pentru pacient. Am putea spune, deci, ca medicii chirurgi pun individul inaintea societatii, pretuind viata mai mult decat orice alta valoare sociala.
Inexistenta unui nivel de trai decent si a salariilor adecvate muncii, reprezinta cea de-a doua problema, in ordinea importantei, indicata de medici. Adunand aproape 50 de procente, problema recompensarii muncii pare a fi o alta problema de breasla. Ne este cunoscut insa tuturor cum functioneaza in Romania sistemul recompensarii medicilor chirurgi: mai mult de la pacient, mai putin de la stat. Se pare ca, in 2006, societatea romaneasca nu a inteles ca medicii chirurgi trebuie recompensati dupa valoarea de intrebuintare a muncii lor, o munca dedicata salvarii sau prelungirii vietii. Chirurgia costa scump, dar nu poate fi compensata de nici un alt serviciu social curent.
Chirurgii despre chirurgi
Mircea Beuran, Serban Bradisteanu, Vladimir Ciurea, Constantin Copotoiu, Cristian Dragomir, Ion Georgescu, Theodor Horvat, Sorin Oprescu, Irinel Popescu, Ionel Sinescu, Ion Vasile sunt medicii numiti de breasla ca fiind cei mai buni chirurgi romani ai momentului, prezentati aici in ordine alfabetica. Criteriul moralitatii pare sa nu fi fost aplicat de medici, de vreme ce, in lista celor 11, apar nume pe care opinia publica le considera patate, fie de plagiat, fie de acte de coruptie.
Chiar daca breasla a validat 11 dintre membrii sai (ultimii trei clasati avand procente egale), cercetarea in randul medicilor chirurgi a scos la iveala o inconsistenta semnificativa in randul acestei categorii: 65% dintre medicii chestionati nu au nominalizat nici un coleg de breasla, iar cei nominalizati alcatuiesc o lista eterogena. Astfel, medicii "calificati" au adunat procente aproape nesemnificative in comparatie cu cercetarea realizata in celelalte categorii. Sa fie de vina pentru inconsistenta si atomizarea acestui corp profesional, lipsa comunicarii pe orizontala intre membrii breslei sau exista, in randul acestei "caste", o lege nescrisa conform careia teritoriile nu se incalca, deci nici nu se evalueaza?
Raspunsul acestei intrebari, dar si multe alte aspecte referitoare la profesia de medic chirurg, le vom afla duminica, de la ora 16.30 in emisiunea "Zece pentru Romania", realizata de Mihai Tatulici pe Realitatea TV.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin