Ziarul "Cotidianul" a publicat, in editia de acum doua zile, un amplu interviu cu Ivanciuc. Acesta povesteste imprejurarile in care a fost racolat de Securitate, cum si-a ales singur numele conspirativ "Balea Alexandru", dar si faptul ca a fost plati
Ziarul "Cotidianul" a publicat, in editia de acum doua zile, un amplu interviu cu Ivanciuc. Acesta povesteste imprejurarile in care a fost racolat de Securitate, cum si-a ales singur numele conspirativ "Balea Alexandru", dar si faptul ca a fost platit pentru turnatorii si obligat sa semneze chitante. "Am fost recrutat in 1981, cand aveam de efectuat o condamnare la locul de munca, in Sighet, pentru un delict minor, de drept comun: participarea la un furt", spune ziaristul. Acesta sustine ca pe fondul intamplarii legate de delict - trebuia sa ispaseasca o sentinta de un an si jumatate - a cedat santajului. "Formularea invocata de ofiter a fost aceea ca eu trebuie sa-mi ispasesc pedeapsa inclusiv fata de arma in care am facut stagiul militar. Facusem armata la Securitate, dar nu are nicio legatura cu ce s-a intamplat mai tarziu. Acolo fusesem repartizat. Mi s-au cerut informatii diverse, dar indeosebi legate de o secta iudeo-crestina din care facusem parte", povesteste ziaristul de la "Catavencu". De altfel, acesta recunoaste ca, faptul ca a facut parte din secta, a atras primele sale contacte cu Securitatea. "Erau declaratii tip, semnate cu numele in clar. Cam 20 in noua luni (n.r.-de armata)", mai spune ziaristul. Ulterior acestui episod, Ivanciuc povesteste ca a urmat cel legat de delictul savarsit impreuna cu alti patru prieteni si care i-a adus cele mai mari necazuri. "A venit ofiterul si parca stia cum functioneze si mi-a spus ca eu am o responsabilitate uriasa si ca eu trebuie sa fac acest pas, si l-am facut ca un imbecil", mai spune jurnalistul. Potrivit acestuia, intalnirile aveau loc intr-un birou al personalului tehnic (n.r.-la combinatul de prelucrare a lemnului din Cluj). "El venea seara. Trecea pe langa bancul meu de lucru. Avea un consemn: trecea pe langa mine si eu ma duceam dupa cinci minute la el in birou si dadeam o turnatorie. M-a platit. M-a obligat sa semnez chitante. M-am resemnat, am zis ca asa e procedura", mai spune ziaristul, adaugand ca suma pe care o primea era de 100-200 de lei, "din cand in cand" si nu pentru fiecare turnatorie. Jurnalistul de la "Catavencu" spune ca notele pe care le scria erau despre strainii cunoscuti si, in special, despre sefi. Cornel Ivanciuc mai povesteste cum, dupa Revolutie, Virgil Magureanu a incercat sa-i cenzureze articolele din revista "22", despre serviciile secrete, ducandu-se la ziarista Gabriela Adamesteanu cu dosarul sau si cu un buchet de gladiole de doi metri si spunandu-i: "Doamna, uitati-va cine este Ivanciuc". Ziaristul mai spune ca ultima amenintare legata de trecutul sau a venit de la presedintele Traian Basescu insusi, care, intr-o discutie cu trei ziaristi, din 2005, spunea ca "Ivanciuc are o problema la dosar". Se intampla la zece ani dupa ce ziaristul isi asumase trecutul public, in 1995.
Si-a vazut dosarul la CNSAS
Jurnalistul Cornel Ivanciuc si-a vazut dosarul ieri dosarul de retea la CNSAS si a avut o intalnire privata cu Mircea Dinescu la sediul institutiei. Ivanciuc, care este seful departamentului de Investigatii de la Academia Catavencu, a sustinut ca, prin notele informative pe care le-a dat Securitatii, in conditiile in care a fost "fortat de imprejurari", nu a facut rau nimanui. "Exclud o eventuala decizie de politie politica din partea Colegiului. Daca ea totusi va veni, o voi contesta si voi incerca sa-mi rezolv problema pe cale amiabila. Sper sa nu ajung la instanta, evit tribunalul", a spus Ivanciuc. Intrebat ce va face in continuare si daca un eventual verdict nefavorabil ii va afecta relatia cu colegii de redactie, Ivanciuc a raspuns ca va continua sa scrie. "Talentul nu mi-l ia nimeni", a continuat ziaristul. (D.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.